Amazon инвестира $4 милиарда в Anthropic AI в замяна на миноритарен дял и по-нататъшна интеграция на AWS

...
Amazon заяви в понеделник, че инвестира 4 милиарда долара в
Коментари Харесай

Amazon заяви в понеделник, че инвестира 4 милиарда долара в компанията за изкуствен интелект Anthropic в замяна на частична собственост и по-широко използване от страна на Anthropic на Amazon Web Services (AWS), платформата за облачни изчисления на гиганта за електронна търговия.

Задълбочаващото се партньорство между двете компании подчертава как някои големи технологични фирми с масивни облачни изчислителни ресурси все повече използват тези активи, за да получат по-голяма опора в AI.

Като част от сделката, AWS ще стане „основният“ доставчик на облачни услуги за Anthropic, като компанията за изкуствен интелект ще използва облачната платформа на Amazon, за да направи „по-голямата част“ от разработването на своя AI модел и изследванията на безопасността на AI, казаха компаниите. Това ще включва използването на пакета от вътрешни AI чипове на Amazon.

Anthropic също пое „дългосрочен ангажимент“ да предложи своите AI модели на клиентите на AWS, каза Amazon и обеща да даде на потребителите на AWS ранен достъп до функции като възможността за адаптиране на модели на Anthropic за специфични случаи на употреба.

„С днешното съобщение клиентите ще имат ранен достъп до функции за персонализиране на модели на Anthropic, използване на собствени собствени данни за създаване на свои собствени частни модели и ще могат да използват възможности за фина настройка чрез функция за самообслужване“, каза Amazon в освобождаване.

Anthropic вече предлага своите модели на потребителите на AWS чрез Amazon Bedrock, магазинът на Amazon за продукти с изкуствен интелект на едно гише. Bedrock също така предоставя достъп до модели от други доставчици, включително Stability AI и AI21 Labs, заедно с собствени модели, разработени от самия Amazon.

В съобщение Anthropic каза, че миноритарният дял на Amazon няма да промени структурата на корпоративното управление, нито ангажиментите си за отговорно разработване на AI.

„Ние ще проведем тестове преди внедряването на нови модели, за да ни помогне да управляваме рисковете от все по-способни AI системи“, каза Anthropic.

Amazon и Anthropic поеха ангажименти към администрацията на Байдън тази година да извършат външни одити на своите системи за изкуствен интелект, преди да ги пуснат на обществеността.

Инвестицията на Amazon в Anthropic следва подобни ходове на облачни лидери като Microsoft. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 милиард долара в създателя на ChatGPT OpenAI. Съвсем наскоро Microsoft направи инвестиция от 10 милиарда долара в OpenAI тази година и започна натиск за въвеждане на технологията на OpenAI в ориентирани към потребителите продукти на Microsoft, като Bing.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР