Amazon си подсигури услугите на три фирми за изстрелване на

...
Коментари Харесай

Amazon нае три фирми за конкуренция със SpaceX


Amazon си подсигури услугите на три компании за изстрелване на спътници за интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Amazon разгласи нова договорка за ракети, които ще изстрелват спътниците на компанията в орбита за създаване на мрежа за интернет, покриваща цялата Земя. Гигантът в онлайн търговията подписа контракт с три компании за до 83 изстрелвания на своите интернет спътници Project Kuiper.

38 изстрелвания ще направи United Launch Alliance (ULA) – взаимно дружество на Boeing и Lockheed Martin, 18 изстрелвания се разпореждат на европейската компания Arianespace и 12 на Blue Origin, която е благосъстоятелност на създателя на Amazon Джеф Безос. В контракта с последната има алтернатива за до 15 спомагателни изстрелвания, заяви CNBC.

Project Kuiper е проектът на Amazon да построи мрежа от 3236 спътника на ниска околоземна орбита, с цел да обезпечава високоскоростен интернет до всяка точка на света. Проектът има позволение от щатската комисия по връзките от 2020 година Тогава Amazon даде обещание да „ влага повече от 10 милиарда $.
още по темата
Макар че Amazon към момента не е оповестила по кое време ще пускане Kuiper, разпоредбите на FCC изискват компанията да разположи половината от плануваните си спътници в границите на шест години – което значи към 1600 в орбита до юли 2026 година

ULA ще употребява своите ракети Vulcan за 38-те изстрелвания на Kuiper, в допълнение към деветте изстрелвания на ракети Atlas V за Kuiper, които Amazon закупи предходната година. Всяка ракета Vulcan ще изведе в орбита по 45 спътника Kuiper. Ракетата Vulcan е нова разработка и дебютната ѝ задача е планувана за края на тази година.

Arianespace ще извърши своите 18 задачи на Kuiper с идните си ракети Ariane 6, които също би трябвало да дебютират по-късно тази година. Ariane 6 ще може да носи сред 35 и 40 спътника на Kuiper на всяка задача.

Blue Origin ще употребява своите ракети New Glenn, с цел да ръководи 12-те задачи на Kuiper, на които ще бъде хазаин. Всяка ракета New Glenn ще достави 61 спътника в орбита. Blue Origin сега няма публична целева дата за първото изстрелване на New Glenn, само че се приказва, че ракетата ще дебютира през 2024 година или по-късно.

Тройният контракт се преглежда в сектора като знак за ожесточаване на конкуренцията сред компанията на Безос и SpaceX на Илън Мъск в сателитния интернет. Финансовите условия на договорите не бяха оповестени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР