Amazon обяви важно постижение, касаещо проекта на компанията за сателитен

...
Amazon обяви важно постижение, касаещо проекта на компанията за сателитен
Коментари Харесай

След тестове Amazon твърди, че интернет спътниците Kuiper маневрират по начина, по който са създадени

Amazon разгласи значимо достижение, касаещо плана на компанията за сателитен интернет Project Kuiper: прототипите на спътниците KuiperSat-1 и KuiperSat-2, изстреляни през октомври тази година сполучливо са маневрирали в орбита. Това стана допустимо с помощта на новаторска електрическа задвижваща система. Project Kuiper има за цел да разгърне съзвездие от 3236 спътника, които да обезпечат достъп до интернет в целия свят.

Тестовите апарати KuiperSat-1 и KuiperSat-2 бяха изстреляни с ракетата Atlas V на United Launch Alliance (ULA) на 6 октомври. Те са предопределени за тестване на хардуерa и софтуерa, в това число уреди и процедури за наземно ръководство, които ще се употребяват за цялото сателитно съзвездие. Amazon възнамерява да изстреля първите работещи спътници при започване на идната година и да стартира бета проби на услугата с определени компании до края на 2024 година.

По силата на лиценз, публикуван от Федералната комисия по връзки на Съединени американски щати (FCC), Amazon би трябвало да изведе в орбита най-малко половината от плануваните 3236 спътника доникъде на 2026 година. Масовото произвеждане на спътниците ще стартира по-късно тази година в цех на Amazon в Къркланд, Вашингтон. Компанията чака, че индустриалният потенциал ще ѝ разреши да създава до 4 спътника дневно.

Една от главните характерности на тези спътници е тяхната система за задвижване. Тя употребява резултата на Хол, работи със слънчева сила и употребява криптон като работно тяло. В йонните мотори криптонът се йонизира, т.е. лишава се от електрони или ги получава, с цел да образува йони. След това тези йони се форсират в електрическо поле, което основава двигателна сила. Йонните мотори, създадени от екипа на Project Kuiper обезпечават следено маневриране на спътниците в орбита и втурване в атмосферата за изгаряне в края на виталния им цикъл.

Amazon също по този начин изрази угриженост по отношение на нуждата от ефикасни благоприятни условия за маневриране за всички спътници, летящи на височина над 400 километра. Компанията приканва операторите на спътници да обменят информация за маневриране, с цел да се усъвършенства сигурността и предсказуемостта на полетите в ниска околоземна орбита.

Project Kuiper на Amazon, въпреки и да изостава от мрежата Starlink на SpaceX съставлява забележителна стъпка в развиването на интернет мрежите по света. Успешните проби на спътниците KuiperSat-1 и KuiperSat-2 показват техническия опит на Amazon и смисъла на нововъведенията в галактическата сигурност. Тези триумфи могат да изиграят решаваща роля за обезпечаването на достъп до интернет тук-там, където той към момента не е наличен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР