Амазон (Amazon) проучва технология, която за първи път е била

...
Амазон (Amazon) проучва технология, която за първи път е била
Коментари Харесай

Amazon работи по новите технологии при храните, доставяни вкъщи

" Амазон " (Amazon) изследва технология, която за първи път е била създадена за американската войска, с цел да създава вкусни подготвени ястия, които не е належащо да бъдат замразявани. Компанията търси нови способи да се наложи на американския пазар за храни, оценен на 700 милиарда $.

Най-голямата в света верига за онлайн търговия разисква опцията да продава подготвени ястия като говеждо задушено и вегетарианска фритата, още от идната година, споделиха представители на стартъпа, който предлага новата технология.

Ястията ще бъдат лесни за депозиране и транспорт, защото не изискват заледяване и биха могли да се оферират много на ниска цена спрямо храната, която може да се вземе от заведенията за хранене за у дома. Ако извънредно модерната технология за храни даде резултат и " Амазон " я приложи в огромен мащаб, това ще бъде забележителна стъпка напред за компанията, опитваща се да притегли повече клиенти на комерсиалните хранителни вериги, които търсят разновидности за бърза и лесна храна вкъщи.

Доставката на ястия ще е допълнение към услугата Fresh на " Амазон ", посредством която компанията от десетилетие доставя на клиентите си хранителни артикули вкъщи. Тази активност също по този начин може да се прибави към плануваното придобиване от " Амазон " на Whole Foods Market Inc, възлизащо на 13.7 милиарда $, както и към изцяло автоматизирания супермаркет, който сега се тества.

Естествен усет и състав

Изключително модерната технология за подготвяне на храна, известна като термична дезинфекция, подкрепена от микровълни, или MATS, е създадена от учени във Вашингтонския държавен университет и е препоръчана на пазара от стартъп, наименуван 915 Labs, от Денвър. Тя се състои в това запечатани пакети с храна да се слагат във вода под налягане и да се загряват с микровълни за няколко минути съгласно 915 Labs.

За разлика от обичайното култивиране на храни, при което пакетите са в тенджери под налягане за към час, до момента в който изчезнат съвсем всички бактерии и хранителни съставки, ястията, приготвени с новата технология, резервират естествения си усет и състав, показва компанията. Освен това могат да се съхраняват годни към година, което ги прави комфортни за бизнес модела на " Амазон " за депозиране и доставка. Те очевидно виждат, че това е нещо, с което може да се направи пробив и дава опция за уникалност на частния бранд, към която се стремят, споделя Грег Спраг, някогашен шеф в Wal-Mart Stores Inc, а в този момент началник на стартъпа, който работи с технологията MATS. " Ще пробват продуктите измежду клиентите си и ще усетят накъде ще тръгнат ", добави той. Amazon отхвърли коментар.

Компанията на Спраг Solve for Food възнамерява да придобие машина MATS от 915 Labs, която може да прави 1800 пакета в час. Компанията желае да употребява машината в нов център за нововъведения при храните в Северозападен Арканзас, покрай централата на Wal-Mart. 915 Labs също има връзка с Арканзас: компанията проектира говеждото задушено и другите ястия с готвач в Центъра за проучване на храните Brightwater в Бентънвил.
Wal-Mart не разяснява дали се интересува от технологията.

От американската войска до крайния консуматор

Технологията MATS се ражда от напъните на лабораториите на американската войска в Нейтик преди повече от десетилетие. Целта е да усъвършенства качеството на храната за бойците, водещи сражения. Вашингтонският държавен университет, който е на пет часа път с кола от централата на " Амазон " в Сиатъл, получи финансиране от Съединени американски щати и стана център за изследване на MATS.

915 Labs посочи, че е основана през 2014 година и е придобила активите на компания, наречена Food Chain Safety, която по-рано е работила по MATS, преди да се сблъска с финансови проблеми през 2013 година.
915 Labs също така лицензира истинските патенти от университета, уточни основният изпълнителен шеф Майкъл Локатис, като в този момент ястията MATS на компанията чакат позволение от службата на Съединени американски щати за храни и медикаменти. Освен продължаващата работа с американската войска компанията е продала машини на австралийското държавно управление и на компании за храни в Азия.

" Те би трябвало да преминат към MATS, защото нямат такава верига за доставки на замразени артикули, каквато имаме в Съединени американски щати ", сподели Локатис, който е бил върховен служител в министерството на вътрешната сигурност до 2013 година.

" Амазон " предложения новосформираната компания в Сиатъл, откакто научи за технологията MATS предходната година на парижкото ревю на търговия с храни SIAL, съгласно Локатис. През февруари " Амазон " изпрати екип във Вашингтонския държавен университет, който се срещна с Цзюмин Тан, началник на факултета по инженеринг на биологични системи и основен разработчик на технологията.

Само един прийом в конкуренцията

През март " Амазон " се причисли към откриватели от университета и други компании в Сиатъл на учредителна среща на Industrial Microwave Alliance съгласно прессъобщение от университета. Мисията на групата е да форсира научно-техническия продан при сигурността на храните, обвързвана с микровълновата обработка. " Амазон " таман стартира ", сподели в изявление Тан. " Те би трябвало да доставят ястия по домовете... Наемат хора от хранителния бранш като луди ", добави той.

Не всеки вижда за какво си заслужава да бъде купена системата MATS. Спорен някои експерти пакетираните храни няма да са изключително привлекателни за клиентите с високи приходи на Amazon, ползващи услугата Prime. Наясно съм за какво нови системи за преправка на храни, които усилят периода на валидност, са потребни за " Амазон ", споделя Бентли Хол, основен изпълнителен шеф на компанията за доставка на храни Good Eggs. " Трудно ми е обаче да схвана по какъв начин това решение задоволява по-добре същинската нужда от прясно приготвена храна ", добавя той.

MATS съставлява единствено един метод, по който " Амазон " търси преднина в търговията с храни, с цел да изпъкне пред компании от бранша като Kroger Co.

Освен това компанията подаде документи за комерсиална марка за комплекти с артикули за подготвяне на ястия " направи си самичък " - стъпка, която намали курса на акциите на Blue Apron Holdings Inc - само че към момента не е оповестила детайлности за проектите си за доставка на подготвени храни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР