Швеция победи Япония, за да се изправи срещу Испания на полуфиналите на Световното първенство за жени

...
Аманда Илестед вкара четвъртия си гол на турнира, а Филипа
Коментари Харесай

Аманда Илестед вкара четвъртия си гол на турнира, а Филипа Ангелдал вкара дузпа, докато Швеция устоя да победи Япония с 2-1 в петък и организира полуфинал на Световното първенство за жени с Испания.

Централният защитник Илестед се намеси малко след половинчасовия мач в Идън Парк в Оукланд, за да даде заслужена преднина на Швеция и да остави Япония да изостава за първи път на Световното първенство.

Ангелдал направи 2-0 от дузпа седем минути след началото на второто полувреме, преди Япония да се опита да се върне, като Рико Уеки пропусна точен удар, а Хонока Хаяши върна една след три минути до края на нормалното време.

След това Швеция оцеля след късна буря, за да премине към полуфиналите -финали за трети път в четири световни първенства.

Отпадането на шампиона от 2011 г. Япония, след Съединените щати, Германия и Норвегия, означава, че няма останали бивши победители и чисто ново име ще се появи на трофея след финалът през следващия уикенд в Сидни.

Ако Швеция, вицешампион през 2003 г., иска да стигне до там, тя ще трябва да спечели полуфинал в Окланд следващия вторник срещу Испания, която победи Холандия с 2-1 по-рано в петък в Уелингтън.

Това беше обявено за върховен сблъсък на футболни стилове, между хлъзгава и клинична Япония и по-сурова и агресивна Швеция.

Шведският отбор на Петер Герхардсон взе мача на опонентите си, които се върнаха в 5-4-1 без притежание, но рядко получиха пространство да скочат напред при контраатака, както направиха с такъв опустошителен ефект в предишните кръгове .

Япония започна да мечтае за серия, която да съответства на забележителния им триумф през 2011 г., но вместо това се оказа елиминиран от ръцете на същия отбор, който ги победи на четвъртфиналите на Олимпиадата в Токио преди две години.

Откриването пристигна в 32-ата минута след стандарт, точно сценарият, при който японците се очакваше да се борят срещу своите по-внушителни физически опоненти.

Надешико не успя да изчисти линиите им, тъй като пряк свободен удар падна в тяхното поле , и топката в крайна сметка падна при Илестед, за да се забие в покрива на мрежата, след като нейният централен защитник Магдалена Ериксон беше блокиран при опит.

Илестед, който току-що подписа с Арсенал, вече отбеляза три пъти в груповата фаза и е, забележително, претендент за спечелване на златната обувка с настоящ водещ голмайстор Хината Миязава, с пет гола, сега аут.

Неистов финал 

Миязава имаше малко влияние върху този мач и Швеция можеше да отбележи отново преди полувремето, като капитанът Косоваре Аслани отправи удар, обърнат към гредата от протегнатите върхове на пръсти на Аяка Ямашита.

След това вратарят на Япония направи още едно добро спасяване две минути след подновяването на играта, за да избута удар на Йохана Канерид зад гърба си корнер.

И все пак точно този корнер доведе до втория гол. Подаване отдясно удари юмрука на Фука Нагано в нейното собствено поле и нарушението на играча на Ливърпул беше забелязано от рефера след преглед.

Халфът на Манчестър Сити Ангелдал се активизира, за да реализира точния удар, пращайки Ямашита грешен начин.

Япония не се отказа и спечели дузпа в 76-ата минута, когато резервата Уеки падна при най-малкия контакт на Маделен Джаноги.

Това беше мека награда, но Уеки не успя да реализира, разбивайки удара си долната страна на гредата и навън.

Деревината спаси Швеция отново в 87-ата минута, когато пряк свободен удар на Аоба Фуджино удивително срещна гредата, отскочи от гърба на вратаря Зесира Мусович и удари гредата.

Още секунди по-късно Япония върна гол, когато Ериксон не успя да се справи с центъра на Кико Сейке и Хаяши се нахвърли, за да отбележи, създавайки неистов финал.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР