Ама пък умеят британците да си организират емоции, за да

...
Ама пък умеят британците да си организират емоции, за да
Коментари Харесай

Шестият правнук на Елизабет втора – Още един Уиндзор

Ама пък умеят британците да си провеждат страсти, с цел да припомпват така и така ненужно високото си национално самочувствие. Което отнесе едно синьо око около настъпването на мотиката с референдума за Брекзит преди близо две години и още мъчно се възвръща.

С неяснотата за бъдещето оттатък участието в Европейски Съюз, задълбочаващото се разцепление сред самите британци към въпроса какво решение тъкмо са взели, а неотдавна и с разгарящия се интернационален спор с Русия около аферата „ Скрипал ”, на Албиона и в прилежащите му акватории вероятностите напълно не наподобяват обещаващи.

Но кралица Елизабет II, най-дълго властвалият монарх в историята на Англия и в света сега, няма да остави поданиците си да се лутат безпътни в тези мрачни времена. И раздаде шамарите.

За към година кралското семейство се активизира и се захвана бодро-бодро да извършва главното си обвързване като признак на нацията – да повдига високия военен дух. И да бъдат признакът на това, което британците считат, че ги отличава от другите хора на планетата.

Големият внук на Елизабет II и втори в линията да я наследи на престола, принц Уилям и брачната половинка му Кейт оповестиха през есента на предходната година, че чакат третото си дете – не толкоз нужен на династията Уиндзор правоприемник, само че постоянно добър мотив за забавление измежду простолюдието. „ Палавникът ” принц Хари разгласи няколко месеца по-късно, че ще се дами, освен това за американка от неблагороднически генезис, и разтуптяха патротичните сърца на британците. (А и искрено на цялата дамска половина на човечеството, която следи новините.) Оттам в синхрон с страната, колелото се завъртя.

Деветдесет и вторият рожден на Елизабет II, който британците означиха в събота, на фона на проведената същата седмица годишна среща на държавните и държавните ръководители на страните от Британската общественост в Лондон, си беше композиция с имперски обсег. Строени 53 флагове на суверенни страни за декор на кралицата, до момента в който произнася приветственото си слово, си е извънредно представление за ексколонизатори, мечтаещи за остарялата си популярност на международен сатрап, съгласете се. Елизабет II публично трансферира щафетата на сина, принц Чарлз, отпред на Британската общественост, предлагането й бе признато, а дребният наследник на Чарлз и към този момент шести в линията да наследи баба си, принц Хари, бе провъзгласен за юношески дипломат на общността. Страшна работа.

И съвършен график за тази година – 53 флагове за рождения ден на монарха и кралско бебе през април, кралска женитба с паради и каляски през май, а през юни идва международното състезание по футбол в Русия, където Англия е участник. И да не са откачили изцяло потомците на Вилхелм Завоевателя, към този момент си ги представям по какъв начин рецитират онази тирада на Чърчил по трибуните на съветските игрища, голи до кръста, с татуиран лика на Елизабет II на гърдите. Дори да не преувеличаваме ненужно в упованията си, ще е рисково събитие международното по футбол тази година.

Но по този начин де, да се върнем на мотива за актуалните национални радостния на Албиона, раждането на следващия член на английското разклононение на династията Сакс-Кобург и Гота, преименували се през 1917 година публично единствено на Уиндзор. До завършването на броя на „ Труд ” името на новия принц към момента не беше оповестено от глашатая пред двореца Кенсингтън в Лондон, където второ денонощие дебнат кореспонденти и папараци. Но традицията повелява този развой да отнеме няколко дни – в последните два случая по три – има доста на брой дебели книги с генеалогия за консултиране. По логиката, изповядвана на Острова, третото дете на принц Уилям в действителност се ражда без благородническо родословие, само че с цялостната купа „ негово кралско височество принц (каквото име му дадат) на Обединеното кралство на Англия и Северна Ирландия ”. Успоредно на това, новороденото момче ще бъде именуван и „ негово височество (той) от Кеймбридж ”, каквато е купата на татко му, принц Уилям. Пътьом в живота ще придобие и други звания, както и самопризнание за произхода и потеклото. Иначе за самото име на новородения принц любимци измежду букмейкърите на Острова са Артър, Албърт, Джеймс, Фредерик, Чарлз и Филип (дядото и прадядото му) и Майкъл (бащата на майка му, Кейт). Българското име Борис също се приема, със залог, който тук-там стига до 400 към 1. Като се споделя, хората са си оставили всички разновидности отворени.

Може и да бъде крал

Да, и освен на доктрина. Макар и сега да е пети в наследствената линия за английския престол след дядо си принц Чарлз, татко си, принц Уилям, огромния му брат Джордж и сестра му Шарлот, най-новият Уиндзор също има своите шансове. Историческа информация на Би Би Си демонстрира, че въпросът третото дете на монарх да наследи престола към този момент се е случвало – сред 1830-1837 година, когато крал става Уилям IV. Той е третото дете на Джордж III и заема трона на 64-годишна възраст, откакто и двамата му по-големи братя не оставят наследници след себе си. Благородството задължава, споделят.

ЗА НЕГО

Желая му голямо благополучие в бъдеще
Отправям моите най-горещи поздравления към Херцога и Херцогинята на Кембридж за раждането на тяхното момченце. Желая им голямо благополучие в бъдеще.
Тереза Мей,
министър председател на Англия

Трето дете? Добре, че могат да си го разрешат
Поздравявам Уилям и Кейт, че могат да си разрешат трето дете. Официалната политика на Англия за ограничение на децата до две в фамилиите, които получават обществени помощи, е същински срам за такава богата страна.
Доон Фостър,
журналистка в The Guardian

Не е аристократ?
Да, механически видяно той се ражда като елементарен човек, без благородническо родословие. Звучи комплицирано, само че тук, в Обединеното кралство, единствените хора, които не са елементарни, са Суверенът и кралските рицари, хората, които носят трофеи като херцог, маркиз, граф, виконт, барон.
Марлийн Кьониг,
английски историк

Неясна бъдеща кариера
Предвид какъв брой обратно се простира наследствената им линия, той (б.р. – новороденият принц) може също да изпадне в усложнение да си откри смислена роля в живота. Принц Джордж към този момент си има кариера, той ще става крал след татко си Уилям. Брат му обаче, ще има малко повече автономност. Това е противоположната страна на монетата на кралския живот – тези деца нямат същата независимост на избор като другите.
Греъм Смит,
английски деятел
за унищожаване на монархията в страната

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР