Ама истина ли е това? Забрана на пушене на трева?

...
Ама истина ли е това? Забрана на пушене на трева?
Коментари Харесай

Без трева и алкохол в центъра на Амстердам?

" Ама истина ли е това? Забрана на пушене на трева? В Амстердам? ", учудва се един екскурзиант, до момента в който чете съответната табела в центъра на нидерландската столица. 

Точно такова решение обаче е взел общинският съвет. Забраната важи от 25 май 2023 и се отнася за улиците в централната част на града - към квартала на алените фенери. И то освен за туристите, само че и за локалните, оповестява немската обществено-правна телевизия АРД.

Амстердам се бори със " свръхтуризма "

" Свръхтуризъм " - този термин се употребява постоянно, когато се приказва за Амстердам в последните години. Каналите, галериите, музеите, заведенията, кафенетата - всички те притеглят тълпи от хора към най-големия град в Нидерландия, написа немският вестник " Моргенпост ". Градът, който се свързва освен с лалетата, само че и със световноизвестни художници като Рембранд, Ван Гог и Вермеер, от години се пробва да ограничи броя на посетителите. Особено тези, които основават проблеми.

Онлайн акцията " Стой надалеч " е особено ориентирана към английските туристи, които идват в Амстердам, с цел да купонясват, консумирайки опиати и алкохол. Ако те потърсят в Google основни думи като " ергенско празненство в Амстердам " или " обиколка на пъбовете в Амстердам ", евентуално ще попаднат на уеб страници, предупреждаващи за последствията от несъразмерната приложимост на алкохол и опиати. И ще научат доста по тематики като " санкции ", " арести ", " хоспитализации " и " вреди за здравето ". За момента акцията е ориентирана единствено към млади английски мъже, само че скоро уредниците ѝ считат да таргетират и други евентуални " проблематични посетители " на града, идващи от самата Нидерландия и от страните от Европейски Съюз. 

Червените фенери и кофишоповете: нови правила

Забраната на пушенето на трева в туристическите квартали е следващата мярка, която цели да ограничи денонощия звук и безпорядък, които господстват в центъра. Въведено е и друго ограничаване: заведенията в квартала на алените фенери " Вален " ще би трябвало към този момент да затварят в 3:00 вместо в 6:00. Работещите там недоволстват - тъй като точно след 3:00 потокът на клиенти е максимален. 

Т.нар. кофишопове, в които се оферират както марихуана, по този начин и кексчета с канабис, също ще би трябвало да затварят порти по-рано - в 1:00. И това е единствено началото на част от ограничения и рекомендации, с които управляващите в града желаят до 2035 година да обезпечат " по-отговорен туризъм ", написа още " Моргенпост ". 

Какво мислят локалните?

Местните са по-скоро скептични за успеваемостта от новите ограничения. " Как ще спрете хората да пушат трева? ", пита една жена пред камелите на АРД. " Сериозно? Искате полицията да се разхожда тук и да им не разрешава да го вършат? Никога. "

Оскар Костер, който държи механа в остарелия град, счита, че използването на тази мярка не е осъществимо. Той напомня, че от години важи възбраната за пиянство на алкохол навън, само че тя не е дала особени резултати. " Спазването на възбраната за приложимост на алкохол не се управлява. Навсякъде има знаци за възбраната, само че не виждам тук чиновници на реда ", споделя Костер. " Как ще го реализиран с тревата? Пожелавам им триумф. "

Иначе от ден на ден туристи избират да посетят Нидерландия. И то освен Амстердам - редица други градове, в това число и плажовете на страната, се трансформират в магнити за туристи. Тази година се чака броят на задграничните посетители да доближи 20 милиона души. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР