Алвин Томас, по-известен като Титаник Томсън, е роден през 1893

...
Алвин Томас, по-известен като Титаник Томсън, е роден през 1893
Коментари Харесай

Спортни хроники: Другият Титаник, който излъга Ал Капоне на карти и бе готов да убива за пари

Алвин Томас, по-известен като Титаник Томсън, е роден през 1893 година в комарджийско семейство. Прекарва цялото си детство в беднотия и пораства в дребна плантация в Арканзас.

Още от дете играе карти, домино и, общо взето, всяка игра, на която могат да се залагат някакви пари. Рядко се вясва в учебното заведение и мъчно чете и написа, само че няма никакви проблеми с броенето.

Титаник напуща дома на 16 с един $ в джоба си. Но разполага с нещо доста по-важно от парите. Младокът е развил опция да преценя всяка обстановка, дарба да познава печелившите залози и сръчни ръце, които да му носят облаги в най-тежките и безнадеждни моменти.

Получава прякора си още на 20, когато побеждава поредно двама в един и същи залог – дали ще може да прескочи маса за билярд. От двамата прибира общо 700 $ – 500 от първия и още 200 от втория. Тогава се ражда и прякорът Титаник, защото Алвин потопявал всеки собствен съперник, който дръзнал да заложи против него.

 162526426_1112662759200936_653718864044182610_n

Не след дълго се появява и публикация за него в локален вестник. Авторът обаче бърка семейството му и вместо Томас го написа Томсън. Така се ражда Титаник Томсън.

През Първата международна война Титаник влиза в армията и става сержант. По време на войната съумява да завоюва повече от 50 хиляди $ от бойните си приятели на карти и всевъзможни други залози. Парите употребява за добра идея и купува къща на майка си.

В началото на двайсетте години се среща с различен прочут комарджия на тези времена – Ник Дандалос. При първата им среща Титаник го опитва и му предлага да заложат на ези-тура. Ник усеща, че Титаник се пробва да го излъже с монета с две идентични страни и отхвърля.

Впоследствие Алвин му предлага да се опитат да познаят тежестта на един огромен камък в канавката край пътя. Дандалос и този път не се хваща, досещайки се, че Титаник към този момент чудесно знае тежестта на въпросния камък.

За разлика от Ник Дандалос доста други комарджии се хващат на триковете му. Една от известните му измами се случва по историческото шосе 66. Успява да излъже двама, че табелата „ 20 благи до гр. Джоплин “ е в действителност по-близо. Но не и преди самичък да я е преместил пет благи по-близо до града.

Ник познава Ал Капоне, който кани двамата с Титаник на игра на покер, където двамата стават сътрудници. Започват да изкарват луди пари на масата, а своята част Томсън пропилява на конни надпревари и залози на бейзбол мачове.

Друга огромна пристрастеност на Алвин е голфът. Там обаче се оправя надалеч по-добре и още при първия си опит печели 56 хиляди $.

Една от легендите, с които е обвързван Титаник, е за паметен залог с Ал Капоне. Алвин твърдял, че с едно мятане може да вкара ключ в брава. Босът на мафията не му повярвал, като в последна сметка двамата се обзаложили дали Титаник ще може да прекара фъстък през ключалката.

И в този случай Титаник си служи с дребна доза машинация, както в целия си живот. Съчните ръце са пуснати в деяние и в последния миг вместо фъстък Алвин завива в една обелка малко парче олово, с помощта на което спечелил облога.

Ал Капоне обаче надалеч не е единственият представител на подземния свят, обвързван с Титаник. Алвин играе покер и с Арнолд Ротстейн – един от огромните гангстери на двайсетте години. Арнолд губи 500 хиляди $ от него, само че не бърза да се разплаща.

Ротстейн е убит от събирача на задължения Камп Макманус през 1928 година, откакто мафиотът още веднъж е отказал да заплати дължимото. Титаник е очевидец по делото за убийството, а от този момент името му все по-често попада във вестниците, които го дефинират като „ превъзходния самозванец “.

Титаник е забъркан в още няколко убийства. Един от случаите се случва непосредствено на масата за покер. Позната на полицията група се пробва да задигне парите, само че членовете й са убити от Алвин и телохранителя му. Властите даже благодарят на комарджията, защото дълго време не съумяват да се оправят с бандитите.

Титаник убива и още един човек – който се пробва да го ограби. Впоследствие се оказва, че това е 16-годишно момче. За разлика от предходните си убийства, за това Томсън съжалява.

В края на живота си Титаник е паметна фигура за света на покера, като даже е почетен при първото издание на Световните покер серии в Лас Вегас през 1970-а. Последните си дни изживява в старешки дом в Далас.

След гибелта му през 1974-та най-големият му наследник Томи от негов сътрудник се обръща на 180 градуса и оказва помощ на разнообразни хора да се оправят със зависимостта си от хазарта.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР