Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към

...
Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към
Коментари Харесай

Алтернативен метод на диализно лечение прилагат в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Алтернативен способ за терапия предлага Отделението по диализно лекуване към УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД в Пловдив. Лекарите на университетската болница срещат своите пациенти и им организират образование за по този начин наречената Перитонеална диализа или опция за лекуване в домашни условия .

Отделението е с 50–годишен опит в лекуването на Остра бъбречна непълнота /ОБН/ и Хронична бъбречна непълнота /ХБН/. Позовавайки се на насъбраните познания в региона, през днешния ден има опция за приложение на модерни различни лечебни подходи посредством нова съвременна инсталация.

„ Перитонеалната диализа е опция на хронио-хемодиализното лекуване. Използва се при пациенти, на които е невероятно или мъчно да се конструира специфична фистула: диабетици, заболели с тежка сърдечна непълнота или с привършен съдов достъп. По-просто казано, по своята същина това е анемичен способ, който се прави в домашни условия от самия пациент или негов помощник, без да се употребява специфична стерилна среда “ , споделя началникът на отделението доктор Георги Цочев .

Той твърди, че техниката е лесна и след образование в отделението болните могат да ползват метода в дома си, да пътуват в чужбина без да се постанова да посещават болничното заведение. Екипът на Отделението обезпечава на пациента всички нужни консумативи за осъществяване на процедурите. По наблюдения на доктор Цочев, пациентите се оправят доста добре с този способ, който става все по-предпочитан – ето за какво е значимо хората да бъдат осведомени с него.

Диализното лекуване е непрестанен развой за разлика от хемодиализата. При него се обезпечава баланс на течностите и електролитите в организма, като не се откриват огромни пикове и спадове в стойностите им (за разлика от хемодиализа). При този способ има по-стабилен надзор на кръвното налягане.

Предимствата на метода с а съхранението на остатъчната бъбречна функционалност , неналичието на заплаха от заразяване с трансмисивни инфекции като хепатит В и С, и СПИН. Специфично за него е че не се вижда смяна на кръвното налягане, както и кръвозагуба.

Лечението на пациента стартира в Отделението по хемодиализа, където се организира и самостоятелното му образование. След като лекарите са изцяло сигурни, пациентът може самичък да прави процедурата се минава към домашното лекуване. При зародили въпроси или проблеми , Отделението разполага с дежурен телефон разполагаем 24 часа в денонощието.

„ Перитонеалната диализа е опция на хемодиализното лекуване и би трябвало да се ползва съгласно самостоятелните потребности и особености на пациентите при прецизно съблюдаване на медицинските показания и противопоказания. Методът може да се ползва на пациенти от всяка възраст “, споделя още доктор Цочев.

Отделението по диализно лекуване на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив е главен център за лекуване на пациенти с ХБН и ОБН, като приема случаи от цяла Южна България. На лекуване с Перитонеална диализа сега са 20 пациенти на възраст сред 40 и 75 години от областите Ямбол, Хасково, Смолян, Карлово и Пловдив.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР