Алпинистът веган Аанас Скатов пристигна в базовия лагер, с което

...
Алпинистът веган Аанас Скатов пристигна в базовия лагер, с което
Коментари Харесай

Експедицията на Атанас Скатов до Гашербрум 2 е успешна! Алпинистът слезе в базовия лагер

Алпинистът веган Аанас Скатов дойде в базовия лагер, с което експедицията му до Гашербрум 2 може да се смята за сполучлива. Сега е ред на заслужена отмора, вкусна храна и възстановяващ сън, написа Sportal.bg.

От върха той изпрати привет до своя наследник Васил. Скатов развя афиш, на който пишеше " Обичам те, Васко! " и остави обръщение във Facebook: " MY LOVE! Нека оставим диря, дано променим света към по-добро за нашите деца! "

На фотографията с помощта на слънчевото време в далечината се виждат ясно и върховете К2 и Броуд Пик, които също са цел на Скатов.

“През цялото време духаше вятър, само че малко преди върха небето се почисти и ни посрещна доста хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете в близост и направихме доста хубави фотоси. Нямам самообладание да се прибера вкъщи към този момент и да си умря ” - показа Скатов по сателитния си телефон незабавно откакто изкачи върха.

В идващите няколко дни следва събиране на багажа, затваряне на лагера,трекинг до Скарду, полет до Йоханесбург и най-сетне вкъщи.

Гашербрум 2, наименуван още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата сред Пакистан и Китай. Той е третият най-голям връх от масива Гашербрум (в превод от локалния език Красивата планина).

Това е най-силният сезон на алпиниста до момента с три изкачени върха за 2 месеца. На 15 май Скатов съумя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586 м. На 12 юли стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и единствено след 2 дни отмора на базов лагер (5050 м) се насочи към деветия в сбирката си осемхилядници връх - Гашербрум 2. С това си достижение той се трансформира в първия българин съумял да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в границите на един сезон и то за рекордното време от 6 дни.

Преодоляването на тези върхове са част от плана за нанагорнище на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от скотски генезис, който Атанас Скатов стартира през 2015 година Гашербрум 2 е деветия му сполучлив връх, който той добави към към този момент изкачените вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр.Макалу (2016), вр. Лхотце и вр. Еверест (2017), вр. Чо Ойо (2018) и вр. Канчендзьонга и Гашербрум 1(2019). До завършването на плана остава да се изкачат още върховете Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това достижение.Атанас Скатов е №2 в българската ранглиста след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. преди да изчезне предходната пролет при опит да покори Шиша Пангма (8013 м).

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: