Ало-измамници вербуват за мулета жертви, които не са успели да

...
Ало-измамници вербуват за мулета жертви, които не са успели да
Коментари Харесай

Изобличени ало-измамници вербуват жертвите си за мулета

Ало-измамници вербуват за мулета жертви, които не са съумели да им се вържат на лъжите. За задачата оферират 20% от плячката, която някой подведен пенсионер ще изхвърли през прозореца, оповестява „ Монитор “.

Журналист е получил позвъняване на телефона си. Опитали се да го преметнат, само че през това време той съумял да направи 18-минутен запис, който даже ще се употребява от Министерство на вътрешните работи в превантивни акции. Той не се вързал на лъжите за потърпевш родственик, а малко по-късно измамникът му споделил: „ Виждам, че не си елементарен човек, дай да лъжем дружно “.

„ Преди време, да не прецизираме тъкмо по кое време, на домашния ми телефон се обади телефонен лъжец. Започна с тривиалното „ Здрасти, позна ли ме? “. Разменихме няколко думи, само че го отрязах брутално, вулгарно и цинично като език. Очаквах да затвори, обаче индивидът, мисля, че се представяше като Стефан, не затвори. Вика, „ ясно, не можах да те излъжа, но виждам, че не си елементарен човек, дай да лъжем дружно “. И стартира един дълъг диалог, по-голямата част от която записах, в който той стартира да ме убеждава да работя за него. Това беше първото „ изявление “, имаше още 1 или 2, преди да стартира. Приех, тъй като си представях нещата по филмите по какъв начин в съгласие с полицията отивам за парите, по какъв начин поставям вътре радиомаяк за следене, карам парите на уречено място, а след това по радиомаяка залавят измамниците.

Още в първия „ работен ден “ си взех предплатена СИМ карта и дадох номера на „ шефовете “, с цел да имат контакт с мен. Легендата беше, че съм Румен, таксиметров водач. Това ги устройваше “, споделя очевидецът.

От полицията не приели новината с огромен възторг. „ Казаха ми, в случай че ми се обадят въобще измамниците, да им звънна и да им дам адреса, с цел да предупредят хората. Първата поръчка пристигна към края на работния ден към 17 часа, бях таман в супермаркета, когато Стефан ми сподели да отида на ул. „ Панайот Волов “, до някогашния магазин „ 501 “ - на към 500 метра от мен. Поех поръчката и съумях да предам адреса на служителите на реда “, продължава описа внедреният човек в схемата.

„ Шефа “ изиска да не изключвам телефона и да бъда от самото начало на линия и да бъда неговите очи и уши. Трябваше да опиша какво виждам - да се огледам за камери, кой влиза и излиза от входа. Мислех си по какъв начин да осуетя взимането на парите. Измамникът ми сподели, че стара жена, облечена с плетен елек, ще слезе пред блока, единствено би трябвало да се приближа да взема парите и да изчезвам. Жената в действителност слезе, само че излъгах Стефан, че не е сама, а приказва с някаква по-млада жена. Видях, че се появи еднообразен служител на реда и още един граждански. Предадох на Стефан, че бях дотук, появил се е служител на реда и аз изчезвам. Затворих му и „ духнах “, изяснява той.

„ Всъщност отидох при дамата. Полицай ѝ обясняваше, че няма нищо, че става въпрос за машинация, да не дава никакви пари. Няма да я не помни в никакъв случай, прегърнах я, тя съвсем рухна в ръцете ми и единствено питаше: „ Ще се оправи ли синът ми, доста ли е зле? “. До нея не стигаше това, което ѝ говореха служителите на реда. Ама по какъв начин по този начин, нали аварирал.

Стефан се обади след десетина минути. Казах му, че не желая повече да имам взимане предоставяне с него, че насмалко щеше да ме хване полицията, че това е рискова работа, трябват ми пари, само че не непременно. Моят човек сподели да не изпадам в суматоха, справил съм се отлично, тъкмо това желал от мен, справедлива информация за ситуацията, преценка на риска, оценка на обстановката, бил съм тъкмо за тази работа. Забрави, крещя. На идващия ден обаче макар моя отвод Стефан още веднъж се обади. С адрес в Нови пазар. Запалих колата, защото искаше да държа телефона отворен, нямаше по какъв начин да предупредя обикновено полицията, само че съумях от другия телефон. Полицията още веднъж не ми спомага. Стефан незабавно позвъни още веднъж, само че отхвърлих, втори, трети път.

На едно от следващите позвънявания подвигнах и го напсувах. Казах не мога да приказвам в този момент. Той ми вика - добре, като свършиш ми се обади. Не му се обадих, той звънна, не се притеснявай вика, ще ти платим и акта, нищо не е станало. Междувременно разбрах, че и в Нови пазар бабата е предизвестена. Имах диалог с шефа на полицията. Не можех да приема, че в случай че се обадя и заплаша по телефона кмета или министър-председателя, до вечерта ще ме намерят, а тия измамници не могат да ги заловен. Доста по-късно разбрахме към този момент за румънските схеми. Оказва се, че мошениците звънят от територията на Румъния, с цел да не могат да бъдат проследени. Там те употребили даже румънски СИМ карти.

Последваха поръчки на „ Цар Освободител “. После от бул. „ Славянски “, сумата беше огромна, над 10 хиляди лв.. Гледам към мен в периметър от 20-30 метра няколко цивилни служители на реда, телефонът отворен, не мога да приказвам. Дядото, който трябваше да ми даде парите, не слиза. Викам - тука се усетиха. Идва обаче единият граждански служител на реда и шепне - сътрудниците са получили позвъняване на 112 от банката, която се намира под жилището на дядото. Той отишъл да тегли парите от банковата си сметка, служителят се усетил и повикал полиция. И тоя дядо се размина с измамата.

Стефан, а след това и негов сътрудник нито в един момент не се усъмни в неуспехите. Продължавахме нататък. Седмият случай беше в една едноетажна остаряла къща в южната част на града. Отидохме с служители на реда там, бабичка беше приготвила парите. Оказа се, че е болна, неработоспособен и гледа болния си брачен партньор, който беше с ампутиран крайник. Този случай и първият с бабата, която питаше за сина си, ме потресоха най-вече.

Осмата поръчка се осуети. Падна ми батерията. Обаче Стефан изпратил муле от Велико Търново. Следобед разбрах, че има хванато муле на „ Дедеагач “. Жертвата се усетила и със съседка съумяла да разиграва мулето, до момента в който дойдат служители на реда и го прострян на асфалта пред блока. Ходих при дамата, която помогнала да заловят измамника, пуснах ѝ записа на „ вербовчика “ ми. Разтрепера се - вика същият глас е, не мога да го сбъркам.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР