Алкохолът всяка година предизвиква смъртта на около 3 милиона души,

...
Алкохолът всяка година предизвиква смъртта на около 3 милиона души,
Коментари Харесай

Алкохолът убива повече хора от СПИН, туберкулозата и насилието накуп

Алкохолът всяка година провокира гибелта на към 3 милиона души, се споделя в отчет на Световната здравна организация (СЗО), представен от международните осведомителни организации. Всяка година един на всеки 20 смъртни случая се дължи на несъразмерна приложимост на алкохол, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета си за потреблението на алкохол по света и за нездравословните последици от нея СЗО разяснява, че използването на алкохол провокира повече смъртни случаи, в сравнение с СПИН, туберкулозата и насилието, взети дружно. С алкохол всяка година са свързани 5,3 % от смъртните случаи. Сред 20-29-годишните това процентно съответствие доближава 13,5 на 100. Алкохолът е умъртвил към 3 милиона души в света през 2016 година, при 3,3 милиона души през 2012 година В три четвърти от смъртните случаи става въпрос за мъже.

СЗО отбелязва, че са налице някои положителни трендове - понижаване на запоите и обвързваните с алкохола смъртни случаи от 2010 година

Над 200 заболявания са свързани с консумация на алкохол. 28 на 100 от приписваните на алкохола смъртни случаи са свързани с произшествия на пътя, принуждение, самоубийства, 21 на 100 - с хранителни разстройства, а 19 на 100 - със сърдечносъдови заболявания. Останалите смъртни случаи са свързани с инфекциозни заболявания, рак, психологични проблеми.

"Прекалено доста хора страдат от следствията от нездравословната приложимост на алкохол. Време е да се вземат ограничения, с цел да се предотврати тази сериозна опасност за развиването на здрави общества ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР