Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) обяви, че е

...
Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) обяви, че е
Коментари Харесай

Алжир съобщи за временно спиране на природния газ за Испания по газопровода Медгаз -

Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) разгласи, че е имало краткотрайното прекъсване на доставките на алжирски газ към Испания по газопровода под морското дъно " Медгаз ", което се дължало на случай от испанска страна, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки " Франс прес ".

Техническите екипи работят по премахване на казуса, правят съответните ремонтни действия, с цел да бъдат обновени доставките допустимо най-скоро, уточни компанията в изказване по-рано през днешния ден.

Същевременно испанската компания Енагаз (Enagas), която ръководи испанската газопреносна мрежа, съобщи, че през днешния ден газът, идващ в Испания, не е спирал в нито един миг, а единствено е намалял поради двучасово прекъсване на потока газ, приближаващ от един от заводите в Алжир. Компанията добави, че проблемите към този момент са позволени и потокът от газ се връща към естествения дебит.

В последните месеци вносът на алжирски газ през Испания понижа мощно в подтекст на напрежението сред Алжир и Мадрид. Преди това Испания внасяше огромна част от газа си от Алжир точно по гореспоменатия газопровод, свързващ иберийския полуостров с газови залежи, разработвани от Сонатрак.

Според компанията оператор на испанската газопреносна мрежа 24,4 % от импортирания от Испания газ е пристигнал от Русия през юни по отношение на 29,6 % от Съединени американски щати. Алжир дълго време бе първи снабдител на страната, само че през юни импортираният от там газ възлиза на 21,6 %.

Алжирското държавно управление е ядосано на Испания, откогато държавното управление на социалиста Педро Санчес реши през март да поддържа проекта за мароканска автономност на Западна Сахара, с цел да се постави завършек на близо една година дипломатическа рецесия сред Мадрид и Рабат. Като реакция на този поврат в обичайно неутралната позиция на Мадрид алжирските управляващи преустановиха при започване на юни контракт за съдействие с Испания.

Въпросът за Западна Сахара, някогашна испанска колония, считана от Организация на обединените нации за неавтономна територия, опълчва от десетилетия Мароко, който управлява от нея 80 %, на последователите на независимостта й от " Фронта Полисарио ", подкрепяни от Алжир, отбелязва Франс прес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР