Алжир няма да пожали усилия, за да гарантира успеха на

...
Алжир няма да пожали усилия, за да гарантира успеха на
Коментари Харесай

Страните износителки на газ задълбочават сътрудничеството си, за да защитят ресурсите си

Алжир няма да пожали старания, с цел да подсигурява триумфа на Седмата среща на върха на държавните и държавни ръководители на Форума на страните експортьорки на газ (GECF), която ще се състои на следващия ден в Международния конферентен център Абделатиф Рахал в Алжир.

Това съобщи министърът на енергетиката и мините Мохамед Аркаб при откриването на работата на изключителната среща на министрите на страните членки на организацията, която трябваше да приготви срещата на върха и да съгласува текста на Декларацията от Алжир за утрешното ѝ одобрение на лидерската среща. Министърът посочи водещата роля на Алжир в световен мащаб в енергийната област, изключително в газовия бранш.

Министър Аркаб добави, че срещата на върха ще даде опция на водачите на страните членки да " обсъдят съществени въпроси, свързани със съдействието в региона за развиване и подсилване на ролята на природния газ за реализиране на разцвет в нашите страни, както и за гарантиране на енергийната сигурност по света ".

В приветствията си представителите на страните членки на организацията - общо 12, както и на 7-те страни със статут на наблюдаващи, акцентираха значимостта на актуалната среща както предвид на енергийните провокации пред света, по този начин и поради геополитическите такива. Без да го споделят директно, мнозина намекнаха, че полаганите от доста страни по света ускорени старания за реализиране на зелен енергиен преход, заплашва ползите на страните експортьорки на газ, както и енергийната сигурност на доста страни по света.

Те се сплотиха към концепцията, че би трябвало да разширят и задълбочат съдействието си, с цел да опазят и защитят ресурсите си, както и с цел да подсигуряват потреблението им за просперитета на своите страни. Министрите и формалните представители показаха убеденост, че това ще залегне в основата на документите, които на следващия ден ще бъдат разисквани и утвърдени от водачите на страните, членуващи в организацията.

В изказване след края на срещата министър Аркаб уточни, че по време на извършените при закрити врата полемики представителите на страните членки на организацията са показали високо равнище на съдействие в името на постигането на общите цели.

Той посочи, че по време на диалозите специфичен акцент е бил подложен върху идната фаза от развиването на газовия бранш и ролята на природния газ в прехода към новото енергийно бъдеще. По думите му газът може сполучливо да добавя новите възобновими енергоносители с помощта на развиването на технологиите при добива и обработката му.

Министърът уточни, че екологичните технологии са налице и към този момент са навлезли съществено в бранша и добър образец за това е направеното от най-голямата алжирска енергийна компания " Сонатрак " (Sonatrach), поради което тя бива удостоена със специфичната премия на Форума, която се раздава едвам за повторно.

Генералният секретар на Форума Мохамед Хамел удостовери казаното от министър Аркаб и добави, че съдействието и разширението на организацията са от основно значение за постигането на задачите й. Той уточни, че министрите единомислещо са приели кандидатурата на Сенегал да се причисли към организацията и утвърждението й следва.

В рамките на срещата беше решено, че хазаин на идната, 26-та, среща на Форума на равнище министри ще се организира в Техеран в края на актуалната година. Предходната, 25-та, намира се състоя през октомври 2023 година в столицата на Екваториална Гвинея - Малабо. Иран ще бъде хазаин и на идната, 8-ма, среща на върха на Форума, планувана за 2027 година

Вторият ден от срещата на Форума на страните експортьорки на газ завърши с подписването на меморандуми за съгласие с Института за стопански проучвания на АСЕАН и Източна Азия, както и с Африканската енергийна комисия.

Събитието завършва на следващия ден със срещата на върха на държавните и държавни ръководители на организацията, които би трябвало да обсъдят и одобряват Декларацията от Алжир. Документът би трябвало да разкрие упоритостите на Форума за идващите десетилетия, отбелязва Българска телеграфна агенция.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР