Алжир изпомпва огромни обеми газ през Мароко в Европа, но

...
Алжир изпомпва огромни обеми газ през Мароко в Европа, но
Коментари Харесай

Противопоставянето между Алжир и Мароко заплашва доставките на газ за Испания

Алжир изпомпва големи размери газ през Мароко в Европа, само че защото съглашението сред Алжир и Рабат, които са в спор, изтича скоро, специалисти предвиждат, че крановете скоро може да бъдат затворени.

Това би блъснало доставките на газ за Испания, тъкмо когато цените в цяла Европа се повишават и преди настъпването на зимата. Испанският външен министър Хозе Мануел Албарес трябваше да дойде в Алжир в четвъртък, с цел да разиска въпроса, оповестиха от кабинетът му пред Агенция Франс Прес.

Алжир - най-големият експортьор на природен газ в Африка, употребява тръбопровода Газ-Магреб-Европа (GME) от 1996 година, с цел да доставя няколко милиарда кубически метра годишно за Испания и Португалия.

Но договорът за GME би трябвало да изтече в края на октомври - малко повече от два месеца, откакто Алжир прекъсна дипломатическите връзки с Рабат поради " враждебни дейности ".

През август енергийният министър Мохамед Аркаб сподели на испанския дипломат Фернандо Моран, че Алжир е подготвен да достави целия си експорт за Испания по различен подводен водопровод, заобикалящ Мароко.

" Сделката за продължение на съглашението за GME преди 31 октомври е малко евентуална ", сподели специалистът по геополитика на Магреба Джеф Портър.

В светлината на неналичието на дипломатически канали сред Рабат и Алжир е мъчно да се види някакъв път за договаряния, счита той.

За разлика от границата им, затворена от 1994 година, газопроводът GME остава отворен четвърт век, макар многократните рецесии.

И двете страни имат изгода от това: Мароко получава към един милиард кубически метра газ годишно, половината от които купува, а за другата половина получава като директни такси на стойност към 50 милиона $ годишно, твърди марокански енергиен специалист.

В подмяна на това Алжир получава доходоносен маршрут за към половината от износа на газ за испанския и португалския пазар.

Въпреки това поради дипломатическото напрежение тъкмо преди приключването на контракта, нова договорка напълно не е сигурна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР