Алисън Дарби е третият резидент, който прекарва известно време в

...
Алисън Дарби е третият резидент, който прекарва известно време в
Коментари Харесай

“Bouquinerie” (Книжарница за употребявани книги) се появява на витрините на галерия Структура

Алисън Дарби е третият резидент, който прекарва известно време в София в опит да опознае града и да се въодушеви за галерия, която става част от плана на изложба Структура “Отворени прозорци ”.

Той има за цел да понижи напрежението сред изложбеното пространство и „ улицата “, които не постоянно намират общ език и постоянно се разминават. Идеята е изкуството, сложено непосредствено на витрините, да бъде по едно и също време по-достъпно и да предизвика минувачите да поддържат връзка с него. 

На 20 май, събота, сред 18.00-20.00 ч. феновете на актуалното образно изкуство ще могат да видят композицията “Bouquinerie ” (Книжарница за използвани книги) на Алисън Дарби, формирана от няколко образни съставния елемент. Тя въплъщава нейното усещане за една позната градска панорама: спонтанните сергии за книги и картички „ втора употреба “ в реновиращата се сега градинка пред хотел Рила. Това, което я впечатлява е неофициалното потребление на обществените пространства. Пощенски картички и остарели фотоси, отнасящи се до далечни места, и оформяне на стени от кутии, цялостни с истории, които се събират на това място. Тези детайли Алисън трансформира в дълга лента от орнаменти (думи). Те са нейната транскрипция на звуковия пейзаж и историите, които е чула. Орнаменталните мемоари допълват гипсов релеф, очебиен от стената, който показва тактилното ѝ усещане.

Проектът отразява концепцията на художничката за другите способи на приложимост на местата, за натрупването на истории и смисли, и по какъв начин историческите и образните пластове си взаимодействат със средата и хората.

Централна тематика в творчеството на Алисън Дарби е точно градската среда и взаимоотношението с нея. Тя се стимулира от пространства и техните истории, преображения и нови функционалности. Особено я вълнуват места, които не са обозначени на формалните карти, а съществуват като междина във времето, като промеждутъчен миг и преход към последващо съществуване.

„ В инсталациите си наслоявам разнообразни медии като колаж. Скулптури, фотоси, рисунки и аудио записи се преплитат, с цел да образуват плътна тъкан. В работата си се занимавам с полета, градски археологии и територии, които носят отпечатъците на човешката активност. Насочвам погледа си към земята, с цел да прегледам по-отблизо калдъръма, тъканта на града, следите върху битума.

Насочвам погледа си към повърхностите и подлагам текстурата и следите на деликатно съзерцаване. Като изхождам от формите и материалите, слагам въпроси за това какво е фундаментално и формиращо за това общество. Какви социално-политически структури и механизми се крият под повърхностите? Като употребявам да вземем за пример паваж, постройка в реорганизация или пустота, проучвам по какъв начин човешкото тяло е инсценирано и в това време какви мемоари, следи и истории са оставени в материала. “

Алисън Дарби/Photo credit: Галерия Структура

Алисън Дарби е родена (1986) в Белгия, само че понастоящем живее в Берлин. След като приключва класическо пиано в Кралската консерватория в Монс, през 2011 учи живопис в продължение на една година в Koninklijke Academie voor Schone Kunsten в Антверпен. През 2012 стартира образованието си по статуя в Берлинския университет по изкуствата и през 2018 получава купата Meisterschülerin в класа на проф. доктор Манфред Перниш.

Нейни произведения са показвани в няколко групови изложения в страната и в чужбина. През 2019  тя взе участие в Международния симпозиум по статуя във Велхенхаузен, Германия и създава каменна статуя за „ Пътеката на скулптурите “ в „ Нашата котловина “. Алисън Дарби е работила групово с други художници: с колектива FroonTimmer от 2017 до 2019; художничката Тама Рус тя построява краткотраен бетонен паметник в откритото пространство на Берлин през 2018, който дава подтик за възникването на социална градина и самодейността DaWoEdekaMaWa; през 2020 тя прави художествено проучване на изкуството в общественото пространство с колектива x-embassy и създава обява и перформативна разходка в берлинския квартал Панков. През 2021 получава изследователска дотация от Сенатския департамент за просвета и Европа, Берлин, а през 2022 – стипендия за основаване на нови произведения Neustart Kulturstipendium от Stiftung Kunstfonds.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР