Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-много мрази вниманието на

...
Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-много мрази вниманието на
Коментари Харесай

Алис Андершен – една нетипична героиня

Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-вече ненавижда вниманието на близките. Ето за какво се радва, че ще играе задните крайници на коня в представлението за края на образователната година.  Алис е единствено статист - аварийна принцеса. За нея не е чак толкоз тежък удар това, че й се постанова да научи основната роля в „ Принцесата, която никой не можел да наддума “ като заместничка на самоуверената и амбициозна Хелене. И въпреки всичко се случва тъкмо това, от което Алис се е страхувала - тя би трябвало да изиграе ролята, когато Хелене пада и получава мозъчно разтърсване. Алис би трябвало да се изправи пред страховете си и напрежението се напластява до самия край на книгата.
„ Резервна принцеса “ се трансформира в огромен скандинавски шлагер и печели Националната премия за детска литература на Норвегия („ Браге “), а авторката Турюн Лиан, която с изключение на публицист е и сценарист, и режисьор, е отрупана с доста оценки за кино и литература. Освен детска писателка, Турюн Лиан е и кинорежисьорка и сценаристка. Първата й книга излиза през 1988 година и е удостоена с най-голямата премия за дебют в родината й – „ Тарей Весос “.
Дали Алис, основната героиня на „ Резервна принцеса “ е облик умишлено издирван с цел да се разграничава от персонажите в множеството детски книги или по някакъв метод наподобява на сама Турюн Лиан?
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР