Алина Кислева е пропътувала пътя от Украйна до първопрестолната Плиска,

...
Алина Кислева е пропътувала пътя от Украйна до първопрестолната Плиска,
Коментари Харесай

За какво мечтае една млада бесарабска българка

Алина Кислева е пропътувала пътя от Украйна до първопрестолната Плиска, с цел да вземе присъединяване в първия етно фестивал " Черга " , който се организира през днешния ден в региона на археологическия резерват.

Момичето e на 16 години и е част от училищен клуб „ Български сърца ” от сeло Кулевча, Одеска област . Културната институция е в дългогодишно партньорство със селището, учредено от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 година

Вече над 180 години жителите му съхраняват българския език , традиции, фолклор и обичаи и ги предават от потомство на потомство. 
 Етно фолклорен фестивал Черга Плиска 2018 се организира за първа година dariknews.bg

Алина се занимава с национални танци от 10 години. 

" Българското е моето родно , то ме тегли и мами и желая да мога да пристигам в родината си и да демонстрирам културата ни ", споделя тя.  -->

Младото момиче е за повторно в България и се радва, че може да прегледа страната.

Всичко е доста красиво - планини, гори и хората са открити и положителни - това ми харесва доста, споделя Алина.
 Етно фолклорен фестивал Черга Плиска 2018 се организира за първа година dariknews.bg

С присъединяване на групата им бе открит и фестивалът. В него се включват български фолклорни сформира, както и организации на другите етнически групи в България, в това число обединения на каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми, българи мохамедани.

Сред изявилите се на сцената е и Хюлия Шукри . Тя е част от танцовия състав на " Алкомет " АД. 



Според нея фолклорът постоянно е имал място в актуалния свят. Прекрасно е да се танцува, прелестно е да пазим нашите обичаи, а българският фолклор е неповторим по своему, споделя тя.
 Етно фолклорен фестивал Черга Плиска 2018 се организира за първа година dariknews.bg
В състава вземат участие към 30 души, а подготовките почнали съвсем на смешка. 

Преди година - за новогодишното празненство на компанията, запалянковци взехме решение да подготвим няколко танца, с които да изненадаме нашите сътрудници. Справихме се добре и по този начин взехме решение, че това са танците, с които желаеме да се занимаваме, споделя Хюлия. Така създали танцова зала и почнали да репетират два пъти седмично.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР