Alibaba води кръг от финансиране от най-малко 600 милиона долара

...
Alibaba води кръг от финансиране от най-малко 600 милиона долара
Коментари Харесай

Alibaba подкрепя нов китайски проект за изкуствен интелект, който вече събра над $2,5 милиарда

Alibaba води кръг от финансиране от минимум 600 милиона $ за китайскиs стартъп AI MiniMax, оповестяват международните организации. Така компанията отбелязва втората огромна договорка на софтуерния колос в региона на AI. От стартирането си преди две години MiniMax е набрал средства от няколко вложители на стойност над $2,5 милиарда

Китайският стартъп беше изстрелян към върха на фона на световната AI нервност, провокирана от стартирането на OpenAI`s ChatGPT през ноември 2022 година. От своя страна Alibaba неотдавна управлява и кръг от финансиране в размер на 1 милиард $ в Moonshot AI - различен китайски започващ план за изкуствен интелект с оценка от към 2,5 милиарда $.
 Снимка 653439
Източник:

Подпомагането на такива компании от страна на китайския колос за електронна търговия демонстрира желанието на компанията да се причисли към други огромни софтуерни играчи, залагайки доста пари на AI. Alibaba, Baidu и Tencent влагат от ден на ден средства съществено в стартъпи, свърздани с изкуствения разсъдък. 

Baidu работи върху своя вътрешен AI chatbot Ernie, като в същото време влага в започващи компании като Zhipu и Baichuan. През 2023 година Baidu съобщи, че неговият чатбот Ernie дава отговор на равнището на GPT в някои проби.
 BgGPT - показаха първата платформа в света за изкуствен интелект на български език
BgGPT - показаха първата платформа в света за изкуствен интелект на български език

Платформата ще бъде изцяло налична за обществеността на 3 март

Съединени американски щати не престават да водят във финансирането на изкуствен интелект

През 2023 година цената на вложенията свързани с AI в Съединени американски щати възлиза на 50 милиарда $, нараствайки доста от 2022 година, когато сумата е 33 милиарда $. В същото време цената на вложенията в изкуствен интелект в Китай възлиза на едвам 7,9 милиарда $ през 2023 година, оставайки на практика непроменена по отношение на 2022 година, когато общата сума е в размер на 7,4 милиарда $.

GlobalData предвижда, че общият пазар на изкуствен интелект ще коства 909 милиарда $ до 2030 година. Това е годишен ритъм на напредък от 35% сред 2022 и 2030 година.

В региона на GenAI приходите се чака да набъбнат от 1,8 милиарда $ през 2022 година до 33 милиарда $ през 2027-а година.
 Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект
Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект

Наскоро Гугъл разгласи, че ще влага 1 милиард $ в построяването на център за данни отвън Лондон

 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР