Alibaba Group Holding Ltd. успешно разработи свой собствен чип, навлизайки

...
Alibaba Group Holding Ltd. успешно разработи свой собствен чип, навлизайки
Коментари Харесай

Alibaba разработи най-мощния RISC-V процесор в света

Alibaba Group Holding Ltd. сполучливо създаде собствен личен чип, навлизайки по-дълбоко в развиването на полупроводници. Чипът идва като отговор против политиката на Съединени американски щати по отношение на китайската софтуерна промишленост, написа Bloomberg.

Гигантът за е-търговия стартира взаимна работа с редица китайски мултикорпорации като Huawei Technologies Co. за създаването на личен програмен продукт и хардуер, който да бъде опция на американския, тайванския и южнокорейския.

Alibaba показа своя процесор Xuantie 910 в края на предходната седмица. Процесорът е основан на дизайн с отворен код, прочут като RISC-V, който се конкурира с световния стандарт в сферата ARM, създаден от SoftBank Group Corp.

Новият процесор поддържа свързани устройства и някои приложения за изкуствен интелект.
 Huawei пуска чип от ново потомство
Huawei пуска чип от ново потомство

С Kunpeng 920 компанията ще се конкурира с Intel, която държи 96% от пазара

Xuantie е първият напълно образуван артикул, който се появява от дъщерно сдружение на Alibaba за създаването и производството на чипове Pingtouge Semiconductor. Ако бизнесът потръгне, той може да отприщи нов поток от доходи и да разреши разрастването на облачните услуги, които компанията дава. Чипът може да се употребява и в други разнообразни области като 5G и създаването на самостоятелни коли, разясняват анализатори.

Xuantie е най-мощният RISC-V, юридически до момента. С неговите 16 ядра и периодичност, достигаща до 2.5GHz, чипът е 40% по-мощен от най-хубавия RISC-V процесор на пазара, осведоми уеб сайтът TechTimes.

" Търговската война ускори решимостта на Китай да стане по-независима, когато става въпрос за технологии. Подкрепата на Alibaba към RISC-V процесорите може да заплаши бизнеса на към този момент одобрените компании в сектора. " Това разяснява за Bloomberg анализаторът от компанията Sanford C. Bernstein & Co. Марк Лий.

Alibaba се причисли към група компании, основани в Китай, които взаимно се стремят да понижат голямата взаимозависимост на страната от непознати артикули, в това число чипове. Държавата внася жестоко към 3 пъти повече чипове, в сравнение с създава. Крайната равносметка е, че Китай отделя повече средства за полупроводници, в сравнение с за нефт.
 Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?
Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?

Основателят и CEO на китайската компания съобщи, че е " отворен " към сходна възможност
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР