Alibaba Group Holding Ltd. ще проучи възможностите за първично публично

...
Alibaba Group Holding Ltd. ще проучи възможностите за първично публично
Коментари Харесай

Разпадането на Alibaba започва с отцепване на облачната дейност за $12 млрд.

Alibaba Group Holding Ltd. ще изследва опциите за първично обществено предложение на своите подразделения за логистика и хранителни артикули, като в същото време ще отдели бизнеса си с облачни услуги на стойност 12 милиарда $, с което стартира първата фаза на дълго чаканото делене, с цел да се опита да съживи анемичния растеж на приходите.

Главният изпълнителен шеф Даниел Джан очерта за първи път контурите на това историческо оживление, което стартира с листването на подразделението за хранителни артикули Freshippo още след шест месеца, преди да се пристъпи към стартирането на гигантското логистично поделение Cainiao на борсата през идната година до 18 месеца. Важно е да се означи, че Alibaba изцяло ще отдели най-голямата национална платформа за облачни услуги като дял за акционерите, което значи, че може да се откаже от контрола върху един от най-бързо разрастващите се бизнеси.

Джан съобщи, че отделянето на облачните услуги има за цел да опрости структурата и да отговори на потребностите на пазара. Самостоятелната платформа може да се разрасне и един ден даже да надмине Alibaba по мярка, в случай че притегли уместно външно финансиране, сподели той, без да конкретизира. В предишното анализатори твърдяха, че частните облаци могат да работят в неизгодно състояние по отношение на подкрепяните от страната съперници, поради възходящото гледище на Пекин да употребява следени от държавното управление системи за предпазване на данни и интернет услуги.

Инвеститорите се надяваха, че решението на Alibaba от март да се раздели на шест единици може да засилва пазара, да разреши на другите интервенции да се движат по-бързо и да подтиква възобновяване на акциите. Всяко звено, като се изключи главната комерсиална група Taobao Tmall, беше освободено да търси независимо набиране на средства и листване на борсата.

Все отново Джан показа тази грандиозна визия, откакто водачът в електронната търговия в Китай регистрира трето следващо тримесечие на едноцифрен растеж на приходите, което ускори опасенията, че възобновяване на потребителските разноски в Китай може да се окаже по-далечно от предстоящото. Вътрешната търговия се сви с 3 % през тримесечието на март, до момента в който подразделението за облачни услуги, другият деликатно следен бизнес, означи спад от 2 % - първият му регистриран спад в историята. Акциите на Alibaba затвориха с 5,4% по-ниско на равнище от 85,77 $ в Ню Йорк.

Това неубедително показване акцентира, че Китай може да се възвръща от годините на рестриктивните мерки на нулевия Covid с по-бавни темпове от плануваните, възпрепятстван от глобите на Съединени американски щати и несигурната световна икономическа среда. Надеждите, че Пекин ще поддържа частното предприемачество тази година след жестоката принуда против интернет бранша, до момента не са се трансформирали в значима политика.

" Първият в историята на Alibaba спад на приходите от облачни услуги ускорява смисъла на новите стратегически вложители, които да съживят растежа на бизнеса след отделянето му през идващите 12 месеца. Спадът на директните продажби на Alibaba за четвъртото фискално тримесечие, които включват приходите от Freshippo, също по този начин поражда подозрения по отношение на катализаторите на хранителната мрежа след нейното първично обществено предложение, планувано в границите на 6-12 месеца. Cainiao, която ще се листне на борсата след 12-18 месеца, означи най-ниския растеж на приходите от логистика за четвъртото тримесечие от четири години насам ", споделят Катрин Лим и Трини Тан, анализатори от Bloomberg Intelligence.

Като част от цялостното преструктуриране Alibaba възнамерява да изпрати към половината от капиталовия си екип в шестте разнообразни бизнес единици, които ще бъдат основани след разделянето. Този екип в предишното е бил в авангарда на националната капиталова вълна, която е помогнала да се разшири въздействието на Alibaba и да се отблъсне конкуренцията на JD.com Inc. и Tencent Holdings Ltd.

" Тази промяна ще даде опция на всички наши предприятия да станат по-гъвкави, да подобрят вземането на решения и да реагират по-бързо на пазарните промени ", съобщи Джан пред анализатори по време на конферентен диалог.

Ключови моменти от проекта за делене

- Alibaba възнамерява да отдели своето поделение за облачни услуги като самостоятелна конструкция, като разпредели акции на акционерите през идната година

- Това значи, че в последна сметка Alibaba може да не има акции в най-голямата платформа за облачни услуги в Китай

- Тя ще се стреми да пусне на борсата своето логистично поделение Cainiao в границите на 12 до 18 месеца

- Най-непосредствено компанията има за цел да реализира IPO на веригата за хранителни артикули Freshippo през идната година

- И възнамерява да обезпечи външно финансиране за своето поделение за интернационална търговия, което включва интервенции в чужбина, като основаната в Сингапур Lazada

Alibaba регистрира продажби в размер на 208,2 милиарда юана за тримесечието през март, като изостана от междинната оценка на анализаторите за 209,2 милиарда юана. Нетната облага възлиза на 23,5 милиарда юана, като е преодоляна загубата отпреди една година с помощта на еднократни облаги.

Инвеститорите бяха заложили на това, че потребителските разноски и софтуерният бранш ще се възстановят, откакто Пекин анулира строгите ограничавания, които години наред спъваха стопанската система на страна № 2 в света. Икономистите обаче показват забавянето на търговията и други признаци, че зараждащото се възобновяване губи скорост. По време на неотдавнашния празник " Златната седмица ", който е значим индикатор за по-широките настройки, общите разноски изостанаха от равнищата на резервациите.

Въпреки цялостното неразположение, има признаци, че онлайн търговията най-малко е навлязла в вярната посока.

Ръстът на брутната стойност на стоките в китайската промишленост за електронна търговия се форсира до 11% през март, откакто се забави до 5% през първите два месеца на 2023 година, съгласно оценки на Goldman Sachs Group Inc, които се базират на възстановяващото се търсене и облекчаващите се логистични разстройства. Миналата седмица JD заяви, че растежът на размера през това тримесечие надвишава този през предходните три месеца, което спомогна за повишение на акциите на компанията.

Tencent усили приходите си с най-бързия ритъм от 2021 година насам, а Baidu Inc. също регистрира продажби над прогнозите. И двете компании отдадоха дължимото на възобновяване на сегментите на вътрешното ползване. Майкъл Бъри, паричният управител, прочут от кино лентата The Big Short, усили бичите си залози за JD и Alibaba, даже когато други хедж фондове охладняха във връзка с отварящите се още веднъж покупко-продажби в страната.

Засега Alibaba се стреми към понижаване на разноските, с цел да увеличи маржовете си и да компенсира анемичния вътрешен напредък - огромна смяна за софтуерния медиатор, който в миналото харчеше нападателно, с цел да господства в част от стопанската система. Репресиите против онлайн търговията от страна на администрацията на Си Дзинпин също принудиха Alibaba да промени бизнес модела си, който в миналото се стремеше към опазване на ексклузивността на доставчиците.

" През последните няколко месеца виждаме последователно възобновяване на потреблението в Китай, само че потребителското доверие и покупателната дарба към момента се нуждаят от спомагателен подтик ", сподели Джан. " В същото време конкуренцията сред многочислените платформи за ползване към момента е яростна и всеки се пробва да улови възходящите потребности с по-стойностни артикули и услуги. "

Този фокус върху крайните резултати става все по-належащ заради ожесточената конкуренция на родния пазар от страна на JD, PDD Holdings Inc. и новопоявили се компании като ByteDance Ltd., които са нараснали напъните си за привличане на клиенти и привличане на търговци.

В чужбина софтуерният колос лимитира световните си упоритости. Този месец Alibaba продаде последните си акции в индийския финтех колос Paytm, с което форсира отдръпването си от най-бързо разрастващата се мобилна и интернет сфера в света.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР