Алиансът на технологичната индустрия в България (АТИ) изпрати писмо до

...
Алиансът на технологичната индустрия в България (АТИ) изпрати писмо до
Коментари Харесай

АТИ алармира ЕК за спорни промени в Плана за възстановяване и устойчивост

Алиансът на софтуерната промишленост в България (АТИ) изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК), с което показа загрижеността си по отношение на измененията в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в частта " Цифрова съгласуваност ". АТИ сплотява ползите както на предприятията, осъществяващи електронни известия, по този начин и на снабдители на съоръжение, мрежови и систематични интегратори, академична и научна общественост.

Алиансът акцентира, че заложеният по Плана разход от 316 млн. лв. за основаване на държавна телекомуникационна мрежа продължава да бъде част от Националния проект макар уверенията на представители на държавното управление, че страната не възнамерява основаване на държавен телекомуникационен оператор. Нещо повече, плануваният потенциал на новата държавна телекомуникационна инфраструктура ще надвиши потенциала даже на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица обитаеми места, което прави разхода извънредно неуместен и не дава отговор на концепцията на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) за стимулиране на частните вложения и на амбициозните проекти за цифровизация на Европейския съюз, заложени в задачите на Цифровото десетилетие.

Напълно неразбираемо остава и по какъв начин страната ще поддържа мрежата след построяването й. За задачата е належащо планирането на съществени финансови вложения. За съпоставяне, единствено за предходната година трите телекома са вложили в разширение и възстановяване на потенциала на мрежите си и създаване на 5G над половин милиард лв..

Неясна е и повода, заради която задачите в частта от Плана, която преглежда подобряването на свързаността в слабонаселени и отдалечени региони и разрастване на мрежи с доста огромен потенциал, са значително занижени. Броят на обитаемоте места с нови възли за достъп от 500 е понижен на 185, а опцията от този тип съгласуваност да се възползват 200 000 семейства се редуцира на 350 хиляди поданици, което на процедура значи, че ще бъдат достигнати доста по-малко хора.

АТИ показва и опасения, че потреблението на средствата, планувани по МВУ, за обезпечаване на оптична съгласуваност посредством държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на жителите, не дава отговор на задачите на Европейската комисия, избрани в Плана за деяние " 5G за Европа ", по повод построяването на 5G съгласуваност по основни транспортни коридори. В тази връзка АТИ осведоми Комисията, че плануваната по Плана от телекомите инвестиция от 300 млн. лв. за интензивно съоръжение на 5G мрежи към този момент няма да бъде направена.

Също по този начин, като се имат поради условията на МВУ, съгласно които най-малко 37% от общия размер на отпуснатите средства би трябвало да способстват за климата, и като се има поради актуалната енергийна рецесия, повода за отпадането на стълба " Зелена съгласуваност ", отдаден на слънчевите панели за базовите станции, е необяснима.

В писмото си към Специалната група за МВУ на Генералния секретариат на Европейска комисия и способените по тематиката генерални дирекции, АТИ напомни обстоятелството, че препоръчаните промени бяха направени без никакви публични съвещания или разисквания със бранша на електронните известия.

Предвид гореизложеното, АТИ изрази сериозните си подозрения, че частта " Цифрова съгласуваност " в действителност ще способства за създаването и използването на ефикасна политика и регулаторна рамка, за ефикасното потребление на радиочестотния набор за развиването на 5G мрежи и услуги и за основаването на удобна капиталова среда, както е посочено в оценката на Европейска комисия за Националния проект за възобновяване и резистентност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР