Алиансът БРИКС прави значителни стъпки към намаляване на зависимостта от

...
Алиансът БРИКС прави значителни стъпки към намаляване на зависимостта от
Коментари Харесай

БРИКС: 16 азиатски държави бягат от долара

Алиансът БРИКС прави обилни стъпки към понижаване на зависимостта от щатския $ и предизвиква потреблението на съответните локални валути в интернационалната търговия.

Все по-голям брой страни обявиха желанието си да се причислят към алианса БРИКС и да одобряват новата валута за трансгранични транзакции. Русия и Китай интензивно убеждават други страни да станат част от блока за да понижат господстващото състояние на щатския $.

Този ход на разрастващите се страни съставлява предизвикателство за международния авариен статут на щатския $, което може да докара до спад в цената му.

По сходен метод Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), състояща се от 10 страни, измежду които Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, се съгласи да прекрати потреблението на щатския $ за трансгранични разплащания.

Вместо това те се ангажираха да употребяват личните си локални валути за такива транзакции. Тази декларация на ASEAN акцентира решимостта им да понижат зависимостта си от $ и да открият нов световен финансов ред.

Междувременно страните от Съвета за съдействие в Персийския залив (ССПЗ) последваха образеца на ASEAN.

Освен това страните членки Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства показаха своя интерес да се причислят към алианса БРИКС.

Също по този начин Саудитска Арабия взе участие в полемики по отношение на даването на финансиране на банката на БРИКС, известна като Новата банка за развиване ( “NDB ”).

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР