Алиансът БРИКС прави стъпки напред, като дава предимство на местните

...
Алиансът БРИКС прави стъпки напред, като дава предимство на местните
Коментари Харесай

БРИКС: Две държави от съюза загърбват долара при търговията с петрол

Алиансът БРИКС прави стъпки напред, като дава преимущество на локалните валути пред щатския $ в международната търговия.

Неотдавна към блока се причислиха Саудитска Арабия и ОАЕ, които си партнират с досегашните членове Индия, Китай и Русия, с цел да правят търговия с нефт, употребявайки съответните си локални валути.

Първоначално Индия закупи 1 милион барела нефт от ОАЕ и реализира договорката, употребявайки рупията. Индийската петролна корпорация (IOC) инициира това заплащане в рупии с Националната петролна компания на ОАЕ (ADNOC).

Освен това Индия подписа друго комерсиално съглашение, като закупи злато на стойност $1.7 милиона от ОАЕ. Всички транзакции сред тези две страни от БРИКС бяха осъществени в средата на август тази година.

Освен това Индия и Саудитска Арабия разискват способи за реализиране на бизнес, без да разчитат на щатския $. Те са почнали диалози за споразумяване на търговията посредством потребление на съответните им локални валути, като тази процедура може да се разшири и до покупко-продажбите с нефт.

В резюме, измежду членовете на БРИКС Индия и ОАЕ се открояват като страните, които уреждат покупко-продажбите с нефт в локални валути. Индия и Саудитска Арабия изследват благоприятни условия за понижаване на зависимостта си от щатския $.

БРИКС убеждава разрастващите се страни в Африка, Азия и Южна Америка да вземат участие в търговията, като употребяват личните си локални валути, а не щатския $. Тези разрастващи се страни се стремят да укрепят националните си стопански системи и предприятия, като употребяват локалните си валути за интернационалните транзакции.

Ако страните от БРИКС възприемат практиката да правят покупко-продажби с нефт в локални валути, търсенето на щатския $ на международните пазари ще намалее. Намаляването на цената на $ може да докара до икономическа неустойчивост в Съединени американски щати, защото Америка ще има по-малко благоприятни условия да финансира недостига си.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР