Алиансът БРИКС активно прилага стратегии за намаляване на зависимостта от

...
Алиансът БРИКС активно прилага стратегии за намаляване на зависимостта от
Коментари Харесай

БРИКС доминира сектора на петрола – САЩ и Запада изостават

Алиансът БРИКС интензивно ползва тактики за понижаване на зависимостта от щатския $ и поощряване на потреблението на локални валути при трансгранични транзакции.

Този ход има за цел да оспори хегемонията на щатския $ в международните финанси. Марко Фернандес, почитан откривател в Триконтиненталния институт за публични проучвания, хвърля светлина върху забележителните енергийни запаси, с които разполагат страните от БРИКС, като отбелязва, че на тях дружно се пада забележителна част от международните ресурси от петрол и газ, надлежно 45% и 56%.

Освен това Фернандес акцентира основната роля на Русия и Китай в производството на уран, като акцентира, че единствено тези страни способстват за към 70% от международното произвеждане на уран. Това дефинира статута на БРИКС като главен състезател в енергийния бранш, освен във връзка с обичайните изкопаеми горива, само че и в сериозната област на нуклеарните енергийни запаси.

В допълнение към мощните си позиции в региона на обичайните енергийни източници, БРИКС се трансформира в водач в производството на сила от възобновими източници, като надминава даже комбинираното произвеждане на страните от Г-7. Фернандес посочи, че Бразилия, Китай и Индия, три от основните членки на БРИКС, дружно създават повече възобновима сила от всички страни от Г-7, взети дружно. Това акцентира уговорката на алианса към устойчивостта и капацитета му да оформи световния енергиен пейзаж през идващите години.

Потенциалното включване на Саудитска Арабия в алианса БРИКС може в допълнение да ускори въздействието му, изключително в бранша на нефта и газа. Саудитска Арабия, като един от най-големите производители на нефт в света, има доста въздействие върху международните енергийни пазари. Участието ѝ в БРИКС може евентуално да промени динамичността на енергийния бранш и да ускори груповата преговорна мощ на алианса на международната сцена. Решението на Саудитска Арабия да се причисли към БРИКС обаче към момента не е взето, защото кралството прави оценка евентуалните изгоди и дефекти на участието.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР