Али Фикрет Али, който е брат на популярния фолк изпълнител

...
Али Фикрет Али, който е брат на популярния фолк изпълнител
Коментари Харесай

Разследват брата на Тони Стораро по аферата „Жълти павета“

Али Фикрет Али, който е брат на известния фолк реализатор Тони Стораро, е измежду разследваните от Европейската прокуратура за възможна корупция и корист с европейски средства при ремонта на жълтите павета и реконструкцията и възобновяване на историческия център на София, разкрива източник от структурата на основния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

 

Али Фикрет е попаднал в полезрението на Европейската прокуратура в качеството си на притежател и шеф на пътно-строителното сдружение „ Алистрой груп ".

Според изказванията, компанията на брата на Тони Стораро е усвоила стотици хиляди левове като подизпълнител на пътно-строителните колоси “ПСТ груп " и „ Трейс груп холд ", които през последните години прибраха общо 31 милиона лв. за ремонтни действия в центъра на столицата.

 

Некачествените строителни поправки провокираха шумна вълна от неодобрение в София още преди година, а наскоро градоначалникът Йорданка Фандъкова наложи санкция от 300 000 лв. на „ Трейс груп холд ", откакто служащ на строителната компания бе сниман да троши с чук керамично жълто паве, с цел да го напасне върху нагънатата като хармоника пътна настилка.

 

Ремонтът на столичните жълти павета е обект на следствие от страна на Европейката прокуратура. Според обвинителите на Лаура Кьовеши вредите от неприятното ръководство на средствата, отпуснати от Столичната община по европейската стратегия " Региони в напредък ", са за минимум 6 милиона лв..

На 31 март, единствено дни преди парламентарните избори, представители на Европейската прокуратура и ГДБОП направиха серия от обиски в границите на следствие, носещо кодовото име „ Пътят на жълтото паве ".

 

Действията на Европрокуратурата провокираха гнева на Йорданка Фандъкова. Столичният градоначалник счита, че акцията е била извършена съзнателно в навечерието на изборите, с цел да се очерни ГЕРБ. Иначе следствието на Европрокуратурата за злоупотреби с реставрацията на историческия център на София е стартирало през септември 2022 година

Според осведомени с следствието компаниите, ангажирани с некачествените поправки - “ПСТ груп " и „ Трейс груп холд ", са надписвали фактури за бутафорни поправки и са възлагали на други компании – подизпълнители, строителни и ремонтни действия, задържайки за себе си над 40% от действително усвоените суми.

 

Сред подизпълнителите на някои от обектите е сдружението „ Алистрой груп ", ръководено от брата на фолк артиста Тони Стораро. Засега проверяващите от Европейската прокуратура не разкриват кои обекти в центъра на София са били ремонтирани от Али Фикрет Али. Смята се, че компанията на брата на Тони Стораро е била наета като подизпълнител от „ Трейс груп холд ", без това да е отразено в документите.

 

„ Разследват се показани от изпълнителите на ремонта подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите. От централата на Европейската прокуратура в Люксембург настояват, че това е довело до непозволени заплащания на европейски средства ", без обаче да разкриват повече корупционни елементи от аферата „ Жълти павета ”.

 

Припомняме, че първият контракт за възобновяване на централната част на София бе подписан през 2018 година със строителното сдружение „ ПСТ груп ". Две години по-късно, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие.

Като причина е посочено противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Въпреки това към 6 млн. лева са били платени на изпълнителя без неустойки за просрочие.

 

След прекратяването на първия контракт Столичната община подписва нов договор с различен реализатор „ Трейс груп холд ", при същите условия. Техническа експертиза, предоставена от Министерството на районното развиване и благоустройство, обаче откри, че паветата са неприятно положени и има и напукани. През септември м.г. от „ Трейс груп холд " направиха реорганизация на жълтите павета пред Народното събрание и тогава последваха голям брой сигнали от неправителствени организации и жители, че ремонтът е осъществен извънредно некачествено – паветата бяха подредени погрешно като някои от тях бяха счупени, а при други фугите бяха доста по-големи отпреди.

 

Оказва се, че братът на Тони Стораро – Али Фикрет Али, е записал компанията „ Алистрой груп " на 8 октомври 2019 година с предмет на активност „ строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти ". Строителното му сдружение има страница в обществената мрежа „ Инстаграм ", където популяризира активността си. На част от фотосите в страницата на " Алистрой груп " родственикът на известния фолк реализатор театралничи с лъскавия си автопарк – лимузина " Ауди " А8 и поръчков джип „ Ауди " RSQ8.

 

Запознат с следствието на Европейската прокуратура твърди, че Али не е основно настоящо лице в аферата „ Жълти павета ", а е работил като подизпълнител на някои от обектите в центъра на София. Грубо казано – той е правил черната работа, а други са усвоявали милионите, без да си мръднат пръста.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Тони Стораро Али Фиркет Али „ Трейс груп “ „ Алистрой груп “ „ Трейс груп холд “ жълтите павета разследване европейска прокуратура Йорданка Фандъкова Лаура Кьовеши
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР