Алгоритмите взимат превес над хората при формиране на доверие(снимка: CC0

...
Алгоритмите взимат превес над хората при формиране на доверие(снимка: CC0
Коментари Харесай

Доверяваме се повече на компютрите отколкото на хората


Алгоритмите взимат превес над хората при образуване на доверие
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени настояват, че хората са почнали да се доверяват на компютрите повече, в сравнение с себеподобните си, когато взимат ежедневни решения. Резултати от проучването бяха оповестени в Naked Science.

Според създателите на от университета в Джорджия, доверието на хората в компютрите се усилва изключително, когато става въпрос за комплицирани и обемни задания. По време на опита учените са помолили 1500 участници да преброят хората на фотография. Също по този начин да съпоставят изречения, изказани от хора и генерирани от логаритъма.

Оказва се, че с повишаване на броя на хората на фотографията става по-трудно те да бъдат преброени. И тогава участниците са по-склонни да се съгласят с фразите на логаритъма. Те също стават по-скептични към изчисленията от други хора и са по-склонни да пренебрегват грешките, позволени от, само че виждат неточностите от хората.
още по тематиката
„ Алгоритмите са способни да извършват голям брой задания. И техният лист се усилва всеки ден ”, сподели Ерик Богерт, съавтор на изследването. „ Изглежда, че сме склонни да разчитаме на тях, защото задачата става все по-трудна и това[доверието в алгоритмите] е по-силно, в сравнение с да разчитаме на други хора ”.

Изследването е част от по-голяма стратегия за проучване на взаимоотношението човек-машина. „ Крайната цел е да съпоставим групи хора и при взимане на решения, да оценим човешкото държание и да намерим метод да си имаме вяра повече ”, споделя Аарон Шектер, съавтор на отчета.

Сега екипът изследва по какъв начин хората се отнасят към рекомендациите на логаритъма при образуване на своите креативен и морални преценки, като да вземем за пример писане на текстове и установяване на гаранция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР