ългария е една от страните с най-много разходи за храна

...
ългария е една от страните с най-много разходи за храна
Коментари Харесай

Проучване: Българите сред най-много харчещите за храна в Европа

ългария е една от страните с най-вече разноски за храна в Европа. От ранглиста с 40 страни тя е на 36-то място.

Това демонстрира изследване на РИА Новости във връзка с каузи на разноските за храна, отдих и нездравословни привички.

От фамилния бюджет българите отделят за храна цели 36,2%.

За съпоставяне, гърците са на 22 място, като отделят за храна от фамилния бюджет 20%, румънците – на 33-то с 32,5%, след тях са сърбите с 34,2%, а Северна Македония се подрежда след България с 37%.

В секция за нездравословни привички в България за алкохол и цигари се харчат 5,1% - един от най-високите дялове в Европа , дружно с Румъния и Сърбия.

За просвета и развлечения живущите в България отделят 6,4%.

Жителите на Люксембург се оказаха европейските водачи във връзка с най-ниския дял разноски за храна в фамилния бюджет.

За хранителни артикули харчат най-вече жителите на Казахстан.

Семейните бюджети на европейците

Разходите за закупуване на храна са едни от главните в фамилния бюджет на жителите на множеството европейски страни. В същото време, споделят специалистите, делът на разноските за храна варира доста според от изискванията на живот във всяка съответна страна.

Според статистиката в страните с удобна икономическа обстановка и високо равнище на приходи на популацията разноските за храна по отношение на другите разноски са ниски и постоянно възлизат на не повече от 15% от общите фамилни разноски. Жителите на такива страни харчат останалата част от средствата за развлечения, пътувания, обучение, посещаване на кафенета и заведения за хранене, артикули за дома, техника и други артикули и услуги.

Различна обстановка се следи в стопански по-малко проспериращите страни. Нивото на богатство на жителите на такива страни не разрешава да харчат обилни суми за артикули и услуги, които са второстепенни спрямо продуктите.

Жителите тук са принудени да харчат забележителна част от средствата си за закупуване на храна - до половината от всички разноски за ползване на семействата. Оценката, направена от специалисти на РИА Новости, свидетелства за обилни разлики в каузи на разноските за храна в структурата на фамилните бюджети на европейските страни.

За по-голяма изясненост на всекидневието на европейските поданици, класацията съдържа и данни за каузи на техните разноски за цигари и алкохолни питиета, за посещаване на заведения за хранене, кафенета и хотели, както и за отдих и просвета. Оценката е формирана въз основа на публични данни за домакинските бюджети в европейските страни.

От Люксембург до Казахстан

Люксембург заема първото място в класацията. Жителите на тази страна харчат единствено 8,4% от разноските си за покупки на храна. Следват Нидерландия и Англия с 10,6% от разноските.

Също по този начин по-малко от 12% от разноските са при жителите на Ирландия, Германия, Финландия, Австрия и Норвегия. Като цяло, споделят специалистите, горната част на рейтинга се състои от стопански развити западноевропейски страни.

Най-значителен е делът на разноските за храна при жителите на страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа. В Казахстан жителите харчат максимален дял от фамилния бюджет за храна от всички страни, показани в класацията - 49,4%. Повече от 40% от разноските са при жителите на Украйна и Молдова.

Русия се подрежда на 31-во място след Черна гора. В края на 2019 година жителите на Русия харчат 29,7% от потребителските си разноски за храна, като спрямо предходната година тази цифра е намаляла с 0,5 процентни пункта.

Разходи за неприятни привички и заведения

Експертите на РИА Новости проучиха и каузи на разноските за неприятни привички, а точно каква част от бюджета си жителите на европейските страни харчат за алкохолни питиета и тютюневи произведения. Люксембург, Германия, Португалия, Кипър и Испания имат най-нисък дял на разноските за тези артикули.

В тези страни жителите харчат не повече от 1,7% от потребителските си разноски за алкохол и цигари. Най-висок е делът на разноските за "лоши привички " в Румъния (8,2%), България (5,1%) и Сърбия (4,8%). Русия е в третата десетка от класацията, класирайки се на 26-то, следвана от Чехия и Словакия. В фамилния бюджет на руснаците разноските за алкохолни питиета и тютюн са 3%.

Делът на разноските в фамилния бюджет за хотели, заведения за хранене и кафенета също по някакъв метод свидетелства за стандарта на живот в избрана страна, изясняват специалистите: като предписание, колкото по-висок е този индикатор, толкоз по-добри са изискванията на живот.

Историческите привички на популацията обаче също оказват несъмнено въздействие върху разноските на хората за хранене на открито.

Най-голям дял от разноските за публично хранене и хотели в структурата на фамилните разноски се следи в Гърция - 11,1%.

На второ място е Швейцария с 11,0%, малко по-малко от 10% от разноските, регистрирани в тази позиция измежду жителите на Испания. По отношение на каузи на разноските за заведения за хранене и хотели, Русия е в дъното на класацията с дял от 3,5%. Сърбия, Литва и Северна Македония имат сходни индикатори.

Най-малкият индикатор в Европа във връзка с каузи на разноските за кафенета и хотели е измежду жителите на прилежащи Румъния и Молдова: надлежно 2,1% и 2,6%. По-малко от 3% от разноските от фамилния бюджет също се изразходват за тези цели от жители на Казахстан, Беларус и Хърватия.

Разходи за просвета и развлечения

Експертите проучиха и индикаторите за каузи на изразходването на европейските фамилни бюджети за отдих и просвета. Тук водачи са стопански проспериращите западноевропейски страни - Швеция (18,7%), Англия (13,1%) и Австрия (11,5%). Освен това в първите две страни делът на разноските за отдих и просвета даже надвишава каузи за храна.

Жителите на Казахстан са с най-нисък дял по този индикатор от 1,7%. Също по този начин по-малко от 3% от разноските се изразходват за отдих и просвета в Северна Македония (1,8%), Украйна (2%) и Молдова (2,8%). По отношение на каузи на разноските за отдих и просвета, Русия е със стойност от 8,4%.

Както предвиждат анализаторите, тази година, на фона на пандемията от ковид, може да се чака смяна в структурата на потребителските разноски.

Ще намалеят за пътувания, развлечения, кафенета и заведения за хранене заради въведените ограничавания поради ковид, както и спадащите приходи на популацията. Съответно можем да чакаме нарастване на каузи на разноските за храна, заключава проучването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР