Алейш Еспаргаро с Априля спечели Гран при на Каталуния в

...
Алейш Еспаргаро с Априля спечели Гран при на Каталуния в
Коментари Харесай

Испанска доминация в MotoGP за Гран При на Каталуния

Алейш Еспаргаро с " Априля " завоюва Гран при на Каталуния в клас MotoGP, 11-ия кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Еспаргаро финишира пред съотборника си в " Априля " Маверик Винялес, откакто водачът в шампионата Франческо Баная катастрофира в първата обиколка, стартирайки от полпозишън.

Победителят в спринта Еспаргаро беше втори през по-голямата част от надпреварата, само че испанецът се възползва от износената предна гума на Винялес, с цел да излезе отпред четири обиколки до края и да завоюва успеха на пистата " Барселона-Каталуния ", ситуирана на седем километра от неговия роден град Гранойерс.

Испанецът финишира за 38:56.1590 минути, записвайки трета победа в кариерата си в MotoGP. Винялес остана на 377 стотни от секундата, а Мартин е с пасив от 2.831 секунди.

Победата изтри спомените на Еспаргаро от преждевременното празнуване на миналогодишното Гран на Каталуния, когато той беше на една обиколка от втората позиция, само че си намерения, че надпреварата е завършило и стартира да маха на почитателите си. Впоследствие той беше изпреварен от двама водачи и остана четвърти.

" Априля " очакваше чиста победа, само че водачите на " Прамак Рейсинг " Хорхе Мартин и Йоан Зарко изпревариха Мигел Оливейра и приключиха надлежно трети и четвърти.

След безредния старт, засенчен от две произшествия, надпреварата беше рестартирано за 23 обиколки и Мартин стартира чудесно, с цел да поведе в първия завой, само че бързо беше изпреварен от Винялес и Еспаргаро.

Въпреки третото си място, Хорхе Мартин е удовлетворен, че е наваксал пасива си от Баная в генералното класиране.
 Франческо Баная с пета победа за сезона в Moto GP
Франческо Баная с пета победа за сезона в Moto GP

Италианецът завоюва сътезанието в Австрия

Надпреварата беше белязана с червен байрак, откакто Енеа Бастианини се подхлъзна на първия завой и завлече със себе си Марко Бецеки, Йоан Зарко, Фабио Ди Джанантонио и Алекс Маркес, преди Баная да излети от пистата и да отпадне на идващия завой.

Катастрофата на Баная го остави блокиран в средата на пистата и Брад Биндер от KTM не съумя да се отклони и прегази крайници на международния първенец.

Италианецът беше откаран в медицинския център с кола за спешна помощ, преди да бъде трансфериран в болница за по-нататъшно лекуване. И Баная, и Бастианини не съумяха да се върнат за подновяването на надпреварата, оставяйки " Дукати " без водач в конкуренцията.

" Научих за случилото се с Баная. Разбрах, че не е съществено, което е шанс. Тази победа е за него ", сподели спечелилият.

В генералното класиране Баная е отпред с 260 точки, пред Хорхе Мартин с 210 и Марко Бецеки със 189 точки. Еспаргаро е на пета позиция със 154 точки.

Следващото съревнование е Гран При на Сан Марино на 10 септември.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР