Алепу и обезобразяването му привлече чуждестранните медии още година преди

...
Алепу и обезобразяването му привлече чуждестранните медии още година преди
Коментари Харесай

"Подпорната" стена при Алепу е отразена в немски документален филм още преди 1 година

Алепу и обезобразяването му притегли задграничните медии още година преди ръководещите у нас и някои български медии да “преоткрият ” казуса. 

Историята е съществена в 45 минутна лента на телевизия WDR за България със заглавие Das neue Mallorca? Partyurlauber in Bulgarien, написа уеб сайтът terminalno.com

През 2019 година немската социална телевизия WDR изпраща екип и благодарение на цивилен деятели от „ Да запазим Корал “ снима проблемите със строителството на крайбрежието ни в документален филм за скандалния образ, с който се е сдобила България като туристическа дестинация. Богатата ѝ просвета и естествени дадености са правилно опълчени на евтиния известен облик на страната ни за задграничния екскурзиант.

Във кино лентата са снимани “подпорния хотел ” Алепу, където аргументите показва Мирослава Петрова от “Да запазим Корал ”.

Немската телевизия е единствената до момента, която акцентира унищожаването на стотиците гнезда на неповторимата дребна птица пчелояд – предмет на запазване тъкмо в тази зона и нехайството на българските институции, настоящи в ущърб на европейската инструкция за птиците и европейската инструкция за местообитанията.  

Герой във кино лентата е и “Мъртвият град ” край Царево, за който в лентата споделя самостоятелният български проверяващ публицист Асен Йорданов, притежател на уеб страницата за проверяваща публицистика “Бивол ”. 

Филмът показва  и последния останал избавен плаж на юг от Бургас – Корал. Разказът за Корал е придружен от акционизъм на студентите на проф. Борис Сергинов от Нов български университет и студентите от от Университета за приложни науки и изкуства, Дортмунд, с професор Оливер Лангбайн, които посвещават работата си от години в отбрана на идеята за запазването на Корал, давайки ѝ и мощна интернационална публичност.

Днес – година по-късно, несмущаван и прикриван от институциите, подпорният хотел Алепу продължава да пораства, община Царево си мисли, че прави общ организационен проект – без да е декларирало пред обществото по какъв начин ще постъпи с тоновете кубически метри бетон, отпадък, наследен от съветската мафия, а Корал е към момента с непрекъсната “изложба ” обезпечена от немите институции в страната – частна ограда забита в пясъчните дюни, която даже “спасителят ” Борисов, неведнъж уведомяване, не може да отстрани въпреки да е направена от дървени колци и тел.

Всички български деятели и публицисти във кино лентата са доброволци и през днешния ден не чакат награди, а правдивост, следствие на скандалните случаи и да бъде непокътната скъпата българска природа.

Филмът приключва с многозначителният пламнал перформънс на студентите I can ruin it for you.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР