Алексий е роден в древен Рим по време на управлението

...
Алексий е роден в древен Рим по време на управлението
Коментари Харесай

Почитаме светец, получил званието човек Божи

Алексий е роден в античен Рим по време на ръководството на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят доста рано, макар неговото желание да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил му се Св. Павел, който му споделил: " Този, който обича татко и майка повече от мен, не е заслужен за мен. " Пред самия олтар Алекси погледнал кръста с скрупули, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки. Прекарал 18 години в манастир в Сирия. Там станал доста почитан свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение постоянно било тематика на доста полемики освен сред монасите, само че и в обществото, на което служел. Тогава той, като не желаел човешка популярност, скрито напуснал града. Качил се на транспортен съд, който отплавал за Киликия, като мислел да отседне там в  църквата " Св. ап. Павел ". Но се случило друго. При пътуването по море се дигнала страшна стихия. Корабът, откакто се лутал дълго, излязъл на крайбрежията на Италия, недалече от Рим. Алексий решил да отиде в Рим и там да живее към дома на своя татко.

Приближавайки се до родителската къща, той срещнал татко си, който се прибирал от царския замък, съпроводен от многочислени прислужници. Алексий му се поклонил до земята и го помолил да живее покрай дома му.  Думите му напомнили на  бащата за обичания му наследник. Той се просълзил, заповядал да дадат на просяка една барака до неговия дом и, обръщайки се към прислужниците, споделил: " Ще дам премия на тоя от вас, който ще се грижи за просяка и ще му носи храна от моята софра ".

Така почнал да живее Алексий пред вратите на бащиния дом. Никой не могъл да го познае, тъй като седемнадесет години, прекарани в беднотия и ограничения, напълно изменили неговата осанка.

Тъй минали още 17 години. Бог предвъзвестил на Алексий близката му гибел. Тогава той изискал хартия и мастило от прислужникът, който го наглеждал, и описал целия си живот от този момент, когато бил напуснал родителския дом. В умозаключение на описанието той желал от родителите и от брачната половинка си амнистия. " И аз страдах поради вашата тъга – пишел той – и непрекъснато молех Бога да ви даде самообладание и да ви одобри в царството Си. Вярвам, че той ще извърши молитвата ми, тъй като от обич към Него, аз бях по този начин немилосърден към вашата горест и така нечовечен към самия себе си. "

Като написал това, св. Алексий почнал умерено да чака гибелта и цялостен се предал на молитва.

Почти целия си умишлен живот светецът, в името на своето заричане към Бога, прекарал в безмълвие и укривал своята идентичност. Наказанията и лишенията, на които самичък се подложил поради съмнението си, били прекомерно жестоки и забулени в безмълвие.

Званието " Божи човек " той получил след гибелта си, заради своето мъжество и цялостно отдаване в работа на Бога.

Имен ден честват Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР