Алексей Петров винаги се е срамувал от един безспорен факт

...
Алексей Петров винаги се е срамувал от един безспорен факт
Коментари Харесай

Алексей Петров – помак, роден с името Асан Ибримов Омеров – СНИМКИ

Алексей Петров постоянно се е срамувал от един неоспорим факт в живота си – помашкия си генезис. Убитият в сряда по обяд застрашителен разбойник, самолегендирал се като „ доцент “, „ предприемач “ и „ специалист по национална сигурност “ (според Леа Коен даже е готвел да стане професор!) в действителност е роден с друго име. Когато се появява на бял свят на 23 април 1962 година в село Бабинци, родителите му – доста небогати и необразовани трудови хорица, го кръщават Асан. Трите му имена са АСАН ИБРИМОВ ОМЕРОВ. 

Чак когато е на 8 години, го преименуват на Алексей, и то принудително – по волята на страната. Името му е определено от публично одобрен от страната списък-именник. Би следвало това да е покруса за хлапето, само че не -то истиски се радва. Новото име дава нова легитиност на дребното помаче – то вижда късмет за еднакъв старт в живота, опция мизерията и бедността и скромния селски генезис вечно да останат в предишното.

Българомохамеданският генезис на Алексей Петров постоянно му е бил страховит комплекс, споделят негови познати. „ Той настръхваше на тази тематика. Вбесяваше се, когато някой го попита дали е християнин или незадълбочено намекне за произхода му “, споделя пред Lupa.bg човек, който години наред е бил в най-близкото му обграждане. Петров даже е правил опити да заличи в архивите обстоятелството, че е роден под името Асан. Категорично забранявал на родните си майка и татко да го назовават с името, което са му дали при раждането му.

Всъщност, с родата си Трактора бил в доста особени връзки. След като го арестуваха през 2020 година по време на акцията „ Октопод “, майка му призна пред медиите, че от години не го е виждала. Много рядко й се обаждал по телефона, да я чуе небрежно по какъв начин е, след което ненадейно прекъсвал диалога. „ Той нали е доста ангажиран, значим човек е, от него зависят хора, има работа… “, опитваше се да го оправдае клетата му майчица. Самата тя, макар че сина й беше един от най-богатите и всесилни хора в страната, живееше много аскетски в схлупена селска къщичка с нищожна покъщнина от соца, найлонови покривки, а вместо календар, на една от стените се мъдреше отрезка от пенсионерски вестник с месеците и дните… Напълно забравена от наследника си, който явно се е срамувал от нея.

Уникална фотография! Майката на Алексей Петров, снимана в селската си къща през 2010 година Жената е обута с типичните за българомохамеданите шарени шалвари. В младостта си тя се е препитавала като гледачка на волове. Обърнете внимание на бедния селски обичай в схлупената къщичка – явно дамата живее много непретенциозно. Годината е 2010-а, а сина й е към този момент мутимилионер, който коли и беси в страната. Явно слуховете, че се е държал зле с членовете на фамилията си – единствените, които знаят истината за него, ще се окажат правилни. След като излиза от ареста, Трактора изрично не разрешава на роднините си да поддържат връзка с медиите

Майката на Трактора е била гледачка на волове години наред, а сина й старателно помагал в тази активност. Малкият Асан излизал в ранни зори с нея, с цел да разхождат биволите, и се прибирали по мрачно, спомнят си негови съселяни.

„ Дядо му Омер отглеждал волове, които по това време са единственото транспортно средство „ 4 х 4″ върху каменистите чукари. От колибата му в местността Трескавец се разкрива чудна панорама – ридовете криволичат към ниското, където е сврян Тетевен и се вие долината на река Вит. Отсреща надничат старопланинските върхове Вежен, Паскал и Баба “, написа в собствен репортаж през 2010 година журналиста Руслан Йорданов във в. „ Стандарт “. Той посещава родното място на Алексей Петров по отношение на акцията „ Октопод “, стартирала по това време – с цел да събере свидетелства на негови съграждани. Малцина се съгласяват да приказват, само че въпреки всичко се появяват любопитни свидетелства за една от най-мрачните персони на българския преход.

Алексей Петров цялостен живот се е правил на някой друг…

Пастирите в мюсюлманското село на върха на света не са били пощадени от превратностите на историята. При национализацията след 9 септември на дядо Омер му взимат трите крави, двата коня и 7-8 овце за новото Трудово-кооперативно земеделско стопанство. По-страшното идва през 1970 година, когато му вземат името дружно с тези на сина и внука му, както и на всички останали помаци в България. Така 8-годишният Асан се трансформира вечно в Алексей Петров. Баща му Ибрим също е прекръстен – дават му името Илия.

„ Моят баща Асан го биха свиреп в милицията, държаха го със седмици в килия, до момента в който най-после склони да прекръсти и децата си. Дядото на Алексей също доста го тормозиха, и той няколко нощи спа в милицията “, спомня си Ибришим от с. Бабинци. Ибришим е учил 4 години в един клас с Алексей Петров в началното школо в селото. След часовете с бъдещия мафиот гонили топка по ливадите и играли на „ юф “ – нещо като пастирски голф, който се играе с криваци. През останалото време пасели конете и воловете.

Красивото село Бабинци, където израства Алексей Петров

„ Родата на Алексей е доста сиромашка. Дядо му Омер е карал трупи с воловете, след това майка му Гена се грижеше за добитъка, а татко му работеше в горското “, споделя през 2010 година пред медиите Ибришим. След 10 ноември той не връща мюсюлманското си име Ибрим, защото всички публични документи се водят на второто му „ аз “. От Бабинци едвам трима-четирима индивида си връщат взетите през 1970 година имена. В селото в никакъв случай не е имало джамия, а в този момент, основно при погребения, викат от Галата ходжа, който пък бил родом от родопските села.

В средата на 70-те родителите на Алексей Петров се местят да живеят в близкото село Градежница, откъдето е родът на майка му Гена. След това той е записан в милиционерското учебно заведение в Пазарджик. Дават го там, защото му е обезпечена прехраната – хранят ги три пъти на ден, имат и заслон в пансиона. Именно в този интервал Асан Омаров се отчуждава от родителите си. Вбесява се, когао се обръщат към него с името, което са му дали, и ги поправя: „ Не познавам подобен човек! Казвам се Алексей! “.

През 2009 година Трактора подвига параклиса „ Покров Богородичен “ на връх Бабинци край родното си село – за задачата кара негови компании да провиснал над 80 000 лв. за градежа. На ктиторската плоча като донор е посочен той, с името Алексей Петров. Родното му автентично име – Асан Омеров, е вечно зачеркнато…

ИЗТОЧНИК:Лупа.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР