Алексей Навални е бил реанимиран 30 минути, а линейката е

...
Алексей Навални е бил реанимиран 30 минути, а линейката е
Коментари Харесай

Навални реанимиран 30 минути, линейката стигнала за 7

Алексей Навални е бил реанимиран 30 минути, а колата за спешна помощ е стигнала до колонията, където е бил опозиционерът, за седем. Това оповестиха от болничното заведение в град Лабитнанги, където лекари опитвали да спасят най-изявения критик на Владимир Путин.

47-годишният Навални умря през днешния ден, тъкмо месец преди изборите в Русия, което накара мнозина да подозират Кремъл за гибелта му. От затворническата работа в съветския Ямало-Ненецки окръг, където бе държан, споделиха, че той се е почувствал зле след разходка през днешния ден. Навални “почти незабавно е изгубил схващане ”, се споделя още в изказване, в което се добавя, че неотложно е бил извикан екип на Спешна помощ, който без триумф се е опитал да го реанимира.

“Лекарите от Спешна помощ установяваха гибелта на пандизчията. Причината се открива ”, оповестиха управляващите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е бил известен за случая.

47-годишният Навални беше забелязан за последно единствено ден преди гибелта си, изглеждайки добре и смеейки се по време на правосъдно съвещание посредством видеовръзка, написа Би Би Си.

“Не знам дали да имам вяра на тази ужасна вест, или не. Но в случай че това е правилно, желая Путин и всички към него да знаят, че ще дават отговор за всичко, което предизвикаха на страната ни, на фамилията ми. И този ден ще се случи доста скоро. Искам да прикани интернационалната общественост и всички хора

да се обединят и да победят това зло ”,

съобщи Юлия, брачната половинка на Навални, към присъстващите политици и държавници на Мюнхенската конференция по сигурността. Тя бе приветствана на крайници. Само преди 3 дни в инстаграм критикът на Кремъл качи обща фотография с Юлия, под която беше написал: “Скъпа моя, при нас всичко е като в ария - разделят ни градове, хиляди километри. Но те чувствам покрай мен във всяка секунда, обичам те повече и повече ”. От екипа на Навални разясниха през днешния ден, че към момента не могат да потвърдят гибелта, като допълниха, че юристът му пътува към колонията.

Майката на опозиционера Людмила реагира на новината с думите, че не желае никакви съболезнования. “Видяхме го в пандиза на 12 февруари, на среща. Беше жив, здрав и благополучен ”, сподели Людмила. Близкият асистент на Навални Леонид Волков пък счита, че изказването на затворническите управляващи се равнява на самопризнание, че те са го умъртвили.

Смъртта на опозиционера бе минимално отразена в съветските държавни тв канали, макар че репортаж на RT предполагаше, че Навални е получил кръвен съсирек. Тази доктрина обаче бе осмяна от московския експерт Александър Полупан, който е лекувал Навални в предишното. Според него този тип диагноза може да бъде направена единствено при аутопсия. Лекари настояват, че Навални не е имал справедливи опасности от тромбоемболизъм - заболяване на вените на долните крака.

“Преди време той имаше проблеми с гърба, само че те безусловно не са животозастрашаващи, а единствено предизвикват дискомфорт. Прекара и пневмония, само че

в последно време, не е имал недоволства

Имаше невропатия след отравяне с новичок, само че тя е типична за такова отравяне ”, означи Полупан.

В Русия и в чужбина още през днешния ден започнаха манифестации в памет на опозиционера. Руснаците носеха цветя най-вече на монументи на жертви на политически репресии. В чужбина хората се редяха пред постройките на съветските посолства с плакати и цветя.

Реагираха и доста западни водачи и политици. В Мюнхен министър председателят Николай Денков дефинира Навални като знак на битката против диктатурата в Русия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел написа в обществените мрежи, че е мощно смутена, добавяйки, че Навални “се бори за независимост, пази демократичните полезности и показва забележителна храброст ”. Президентът Румен Радев пък написа, че “светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и народна власт ” и е извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта му.

“Навални е мъртъв?! Не –

Навални е погубен! Режимът го умъртви! Това е ликвидиране против демокрацията. Необходим е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна ”, разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Ако известията са правилни, сърцата ни са с неговата брачна половинка и фамилията му ”, разяснява държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Германският канцлер Олаф Шолц, украинският президент Володимир Зеленски, английският министър председател Риши Сунак, шефът на НАТО Йенс Столтенберг, шефката на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен и доста други политици също уважиха паметта му.

Починалият най-шумен критик на Кремъл излежаваше 19 година по обвинявания в екстремизъм, считани за политически. В края на 2023 година Навални беше изместен в IK-3 - наказателна колония в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг - на към 2000 км от Москва. IK-3, прочут още като “Полярен вълк ”, е евентуално

най-строгият затвор в Русия,

като множеството арестувани там лежат за тежки закононарушения. По време на местенето си опозиционерът беше в неопределеност към 20 дни. Тогава Навални описа, че е бил превозен с “такава нерешителност ” и по “толкова чудноват маршрут ”, че е бил извънредно сюрпризиран, когато са му съобщили, че юристът му е там, с цел да го види. “Не мислех, че ще ме намерят преди средата на януари ”, разяснява той.

IK-3 се намира на север от полярния кръг. Температурите там падат до към -45° през зимата. “Условията са доста тежки, доста по-сурови, в сравнение с в другите колонии ”, показва откривателят Марк Елие.

Основана през 1961 година, колонията е директна наследница на един от лагерите на ГУЛаг. Според специалисти затворническата система е запазила редица черти от епохата на Сталин, изключително концепцията за потребление на климата за репресии. “Произволното задържане, което е в действие още от сталинизма, има за цел да прекъсне връзките сред пандизчиите и техните близки. Това се трансформира в средство за гнет и изнудване ”, показва преподавателката Емилия Кустова.

“През зимата пандизчиите биват събирани в двора, до момента в който са леко облечени ”, споделя активистката Олга Романова, като се базира на разказите на мъж, лежал в IK-3 през 2018 година “Държат ги под строй и не им разрешават да мърдат по 30-40 минути или пък да търкат ръцете си, с цел да се стоплят. Това се случва при -45° или даже по-ниски температури. Ако човек помръдне, цялата група е заливана с вода ”, споделя още Романова.

“През пролетта има ново изтезание –

комари и мухи. Ако помръднеш, отново те поливат с водно оръдие ”, добавя тя. Според описа на украинския режисьор Олег Сенцов, който прекарва 5 година в IK-8 - “Полярна мечка ”, “още щом прекрачиш прага, ти споделят, че си в чистилището и повече нямаш права ”.

“Побоища, унижения, електрошок, държане в студена килия гол или с мокри облекла - само че това към момента не е най-лошото ”, показва той. “Можете да бъдете затворени в поза ембрион в желязна кутия, където едвам дишате и би трябвало да уринирате върху себе си. Когато ви тормозят, постоянно ви заплашват с обезчестяване ”, добавя режисьорът.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР