Алексей Москалев, баща на ученичка от град Ефремов, Тулска област,

...
Алексей Москалев, баща на ученичка от град Ефремов, Тулска област,
Коментари Харесай

В Русия арестуваха баща и изпратиха дъщеря му в приют за антивоенна рисунка

Алексей Москалев, татко на ученичка от град Ефремов, Тулска област, която нарисува антивоенна рисунка на урок по изобразяване, към този момент е в център за краткотрайно задържане, оповестиха за Би Би Си от ОВД-Инфо (признат за " непознат сътрудник " в Русия). Според изданието дъщерята Маша, която Алексей Москалев отглежда самичък, е изпратена в сиропиталище.

От ОВД-Инфо споделиха на Би Би Си, че Алексей Москалев в този момент е в ареста за краткотрайно задържане. По закон оптималният период на задържане в ареста е до 48 часа. Това значи, че по-нататък Москалев би трябвало или да бъде освободен, или да му бъде повдигнато обвиняване и да бъде изпратен в съда с мярка за неотклонение.

Адвокатът на Москалев Владимир Билиенко също сподели за ОВД-Инфо, че главните следствени дейности ще се проведат на следващия ден с неговия клиент.

Дъщерята Маша, която Алексей Москалев отглежда самичък, беше изпратена в сиропиталище . Това сподели за OVD-Info Елена Агафонова, доброволец от публичната организация Тулски регионален национален съвет. По думите й, откакто бащата бил арестуван, служителите на реда извикали комисията по въпросите на малолетните и оставили момичето единствено в жилището.

По-рано против Москалев беше формирано наказателно дело за " дискредитация на армията ", а апартаментът му беше претърсен.

Миналата пролет Маша Москалева, по това време ученичка в шести клас, нарисува антивоенна рисунка по време на час по изобразяване в учебно заведение . На рисунката са изобразени съветското и украинското знаме - на едното написа " Не на войната ", на второто - " Слава на Украйна ". Между двете флагове има жена с дете, върху която се веят ракети от страната на съветското знаме.

Както сподели Алексей Москалев пред кореспонденти, учителят е съобщил за рисунката на шефа на учебното заведение, който на собствен ред е извикал полицията. След това полицията и службата по настойничеството са провели диалог с бащата на Маша Москалева.

" Започнаха да ми споделят: " Виж на какво учиш детето! Вижте какво нарисува тя. " Казвам: " Какво по-конкретно се случи? Тя е срещу войната, срещу кръвопролитията, какво неприятно има в това? " Съставиха протокол, извикаха очевидци - учители, подписаха се. Вкараха ни в колата, учениците гледаха от прозорците - все едно водят терористи. Стигнахме при началника на полицията Андрей Аксьонов.Той ми изнесе лекция, че погрешно дисциплинирам детето си ", сподели Алексей Москалев пред кореспонденти на ОВД-Инфо.

Тогава на Москалев е бил формиран протокол по обвиняване за " обществени дейности, ориентирани към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация " (част 1 на член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения). Със правосъдно решение от 25 април 2022 година Алексей Москалев беше санкциониран с 32 000 рубли (около 800 лв) за коментар в обществената мрежа " Одноклассники ", който съдът е счел за дискредитиращ съветската войска.

На идващия ден след процеса, съгласно мъжа, чиновници на ФСБ пристигнали в учебното заведение на щерка му, които още веднъж разговаряли с него за вярното образование на детето и на щерка му било препоръчано да " управлява някакъв юношески тим в поддръжка на съветските войски ".

Срещу Москалев са отправени закани от чиновници на ФСБ. " Казаха ми, че дисциплинирам дете погрешно: споделиха, че ще ми я лишават и ще ме вкарат в пандиза ", сподели Москалев пред ОВД-Инфо.

След това по думите на мъжа щерка му отказала да върви на учебно заведение от боязън да не пристигна отново полиция.

В края на декември силите за сигурност пристигнаха в жилището на Москалеви с обиск, по време на който, съгласно мъжа, те иззеха документи, съоръжение, както и пари - 125 хиляди рубли (около 3000 лв) и 3150 $, които Алексей Москалев е спечелил преди време, когато е бил бизнесмен - отглеждал е декоративни птици.

След обиска Москалев е отведен за разпит във ФСБ, а щерка му е отведена в " обществено заведение ".

На 27 декември 2022 година против Москалев беше формирано наказателно дело (част 1 на член 280.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация) за наново " дискредитиране " на съветската войска. Повод за случая стана обява на страницата му в " Однокласники " от 29 юли 2022 година Според мъжа по време на разпита той е бил " обичай с глава в стената и пода ", написа изданието ОВД-Инфо.
 Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор
Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор

Той е наказан за " подправени вести "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР