Алексей Д. Муравьов, Asia TimesРусия възстановява военноморската си мощ в

...
Алексей Д. Муравьов, Asia TimesРусия възстановява военноморската си мощ в
Коментари Харесай

Asia Times: Западът проспа възраждането на страховития руски Тихоокеански флот

Алексей Д. Муравьов, Asia Times

Русия възвръща военноморската си мощност в Тихия океан и готви за разширени взаимни патрули с Китай за противопоставяне на пакта за сигурност AUKUS (съюзът сред Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати, бел. ред.), написа Алексей Д. Муравьов за Asia Times. Специалната интервенция на Москва в Украйна не оказа доста въздействие върху настоящата рационализация на Тихоокеанския флот.

Разширяващото се военноморско наличие на Китай в Тихия океан и Южно и Източнокитайско море притегля огромно внимание от Австралия, Съединените щати и техните съдружници.

Така последният стратегически обзор на Австралия значително се концентрира върху бързата рационализация на въоръжените сили на Китай, както и възходящото военноморско наличие в Южнокитайско море.

Според последния годишен отчет на Министерството на защитата на Съединени американски щати до Конгреса, флотът на Китай е добавил тридесет военни кораба единствено през последната година. Общият брой на корабите се чака да нарасне от сегашните 370 на 435 до 2030 г
.
Но Китай не е единствената евентуално враждебна морска мощ, която демонстрира мускули в индо-тихоокеанския район. Русия е друга причина за безпокойствие, макар че не се загатва в Стратегическия обзор за 2023 година

Последният ми проучвателен план „ Бойна подготвеност на съветския тихоокеански флот 2023–2030 година “, неотдавна поръчан и оповестен от Кралския австралийски военноморски флот, демонстрира, че съветската войска не пести от модернизацията и попълването на остарелия си Тихоокеански флот от руската епоха.

Така от 2022 година до октомври 2023 година Русия е пуснала в употреба осем нови военни и спомагателни кораба, в това число четири атомни и стандартни подводници. На 11 декември още две нови атомни подводници публично се причислиха към флота, в допълнение към дизелово-електрическата подводница " Можайск ", която влезе в употреба предишния месец.

Тези числа може да бледнеят малко спрямо гореспоменатите китайски, само че е значимо да се признае, че съветският флот е изправен пред неповторимо предизвикателство: по едно и също време облекчаване на потребностите на цели четири флота (в Арктическия и Тихия океан, както и в Черно и Балтийско море) плюс Каспийската флотилия.

Освен това специфичната интервенция на Москва в Украйна не оказа значително въздействие върху настоящата рационализация на Тихоокеанския флот, нито върху разнообразни учения и други действия. Така от началото на 2022 година до октомври 2023 година Тихоокеанският флот организира осем военноморски учения на стратегическо равнище, както и редица по-малки по мащаб събития.

Възстановяване на военноморската мощност и партньорство с Китай

В допълнение към възобновяване на в миналото страховития си флот, руснаците отделят големи запаси за създаване на военноморски връзки в Индо-тихоокеанския район и подсилване на основни морски обединения.

Така през последните месеци морската оперативна група на Тихоокеанския флот предприе обиколка в Югоизточна и Южна Азия. Тази поредност от визити направи интернационалните заглавия, само че беше значително пренебрегната от австралийските медии.

Руските военни кораби прекараха четири дни в Индонезия, след което организираха първото взаимно военноморско обучение с Мианмар, а по-късно още една маневра с Индия. След това корабите посетиха Бангладеш за първи път от половин век, последвани от спирки в Тайланд, Камбоджа, Виетнам и Филипините.

Обиколката е сигнал за разширеното наличие на Русия в района, макар че Китай остава нейният най-съществен военноморски сътрудник.

Според моите данни от 2005 година до октомври 2023 година Военноморски сили на Русия и Китай са провели минимум 19 тествани двустранни и тристранни (с присъединяване на другарски районни военноморски сили) учения и три взаимни патрула.

Последният се случи в средата на 2023 година, когато взаимна руско-китайска оперативна група беше ситуирана в северната част на Тихия океан край крайбрежията на Аляска.

Загрижеността на Канбера по отношение на Китай не би трябвало да отвлича вниманието от други евентуални съперници, които биха могли да застрашат националната ни сигурност в средносрочен до дълготраен проект.

Смятам, че досега, в който Кралският австралийски военноморски флот поръча първата си фрегата от клас Hunter и първата атакуваща нуклеарна подводница от клас Virginia през 2032 година, съветският тихоокеански флот ще бъде непрестанно попълван, ще има бойна мощ от не по-малко от 45 съществени военни кораби.

Очаква се те да включват 19 атомни и стандартни подводници, поддържани от дребни бойни и поддържащи елементи. Повечето от тях обаче ще бъдат издигнати по нови планове.

Това ясно демонстрира, че в случай че в миналото избухне война в този спектакъл, съветският тихоокеански флот може да съставлява съществено предизвикателство за австралийските и съюзническите сили в западния и северозападния Тихи океан, както и в Арктика.

Решението на Австралия да закупи нуклеарни платформи от Съединени американски щати и Обединеното кралство демонстрира желание за осъществяване на морски интервенции на дълги дистанции взаимно със съдружниците - евентуално до северната част на Тихия и Северния ледовит океан.

Въпреки това, даже по време на рецесия, да не приказваме за директна война, Русия ще разполага с повече запаси, с цел да поддържа интервенции в Югоизточна Азия и Индийския океан. В допълнение, тя уголемява въздействието наоколо до региони, които са от директно значение за Кралския австралийски флот.

И най-после, задълбочаването на военноморското съдействие сред Китай и Русия може единствено по себе си да се трансформира в рисков фактор, защото двете страни се стремят да противодействат на пакта за сигурност AUKUS. Това е изключително правилно с вероятността за разширение на взаимните военноморски интервенции в Тихия океан.

Въпреки голямото разстояние сред Австралия и Русия, ние престанахме да играем второстепенна роля в стратегическото обмисляне на Москва.
Министърът на защитата Сергей Шойгу обясни това в неотдавнашни изказвания, наричайки AUKUS опасност за стабилността в Азиатско-тихоокеанския район.

Това значи, че Кремъл от ден на ден гледа на австралийския флот и неговите морски упоритости като на риск.

По време на опълчването на Студената война в Азиатско-тихоокеанския район военноморската мощност на Съветския съюз в района беше съществена стратегическа грижа за Австралия, Съединените щати и техните съдружници. Днес обстановката се повтаря.

Алексей Муравьов е доцент в катедрата по национална сигурност и стратегически проучвания в университета Къртин в Пърт.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР