Александровска болница ще бъде финансово подпомогната от Българската банка за

...
Александровска болница ще бъде финансово подпомогната от Българската банка за
Коментари Харесай

ББР дава 5 млн. лв. кредит на Александровска

Александровска болница ще бъде финансово подкрепена от Българската банка за развиване, оповестиха от лечебното заведение след среща сред управлението на болничното заведение и Надзорния съвет на банката. От ББР са подготвени да отпуснат 5 млн. лв. на лечебното заведение, което е в тежко финансови положение, както и да гарантират доброто ръководство на дълга на " Александровска ", който е 40 млн. лева

Кредитната линия от банката ще бъде в допълнение към предоставените от Министерството на здравеопазването 35 млн. лева Тя ще даде опция от болницата да разплати просрочени отговорности към доставчиците на медикаменти и медицински произведения.

Новото финансиране ще разреши да се договорят по-благоприятни търговски условия с снабдители, като в същото време се обезпечат ликвидни средства за реализиране на оперативната активност на лечебното заведение. Средствата ще послужат и за вложения в здравна инсталация за оказване на качествена болнична помощ по стандартите за добра здравна процедура, споделят от болничното заведение.

През юли тази година Министерският съвет отпусна със свое разпореждане спомагателни средства на Министерството на здравеопазването за заем на " Александровска ". С плана на разпореждане посредством бюджета на Министерството на здравеопазването на болничното заведение бяха предоставени 35 млн. лева за погасяване на просрочени отговорности на лечебното заведение, насъбрани от 2013 година до в този момент.

През октомври от Министерство на здравеопазването оповестиха, че сред 30 юни 2021 година, когато за шеф беше назначен Атанас Атанасов, и 31 август 2022 година управлението на " Александровска " позволило да се усилят просрочените отговорности с над 24 млн. лева Атанасов отхвърли тези обвинявания: „ Сумата на повишаване на дълга за този интервал е доста по-малка от посочената в известието, а точно – 9,3 млн. лева "

Разплатени са 44 милиона лв. от старите отговорности, което е понижило темпа на растеж на просрочията, изясни още той.

От лечебното заведение тогава споделиха, че не могат да усвоят отпуснатия от държавното управление заем в размер на 35 млн. лева, защото в изискванията за прилагане на парите е заложено, че всичките им кредитори би трябвало да се откажат от наказателна рента по отговорностите и да ги опростят, а 7 от тях, измежду които „ Топлофикация-София “ и болничното заведение " Майчин дом " са отказали да подпишат такива съглашения.

Кредит от 5 милиона лв., който би трябвало да отпусне ББР, също не беше стигнал до болничното заведение, защото, съгласно управлението, Министерство на здравеопазването не беше одобрило решението на Съвета на шефовете за този заем.

Предизвестено на 13 октомври министърът на опазването на здравето в служебното държавно управление Асен Меджидиев уволни Атанасов. На негово място беше комплициран проф. доктор Атанас Йонков. Тогава от Политическа партия излязоха с декларация, че задачата на тази промяна е да бъде комплициран човек, непосредствен до ГЕРБ, който да усвои заема от 35 млн. лева. Различни инспекции демонстрираха, че главната задлъжнялост на най-старата университетска болница у нас е била натрупана при ръководството на някогашния шеф и настоящ народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов - сред 2013 и 2020 г.  като той поема лечебното заведение на плюс. Според одитен отчет, огласен от Министерство на здравеопазването през септември м. година, през 2012 година " Александровска " болница е с позитивен финансов резултат и няма никакви просрочени отговорности, само че единствено година по-късно - когато нейн началник става Ангелов - тя започва да натрупа задължения и до юни на 2021 година те са в размер на 69,8 млн. лева. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР