Александра Ковал , директор на Украинския институт за книгата ,

...
Александра Ковал , директор на Украинския институт за книгата ,
Коментари Харесай

Украйна гори книги

Александра Ковал, шеф на Украинския институт за книгата, заяви, че „ антиукраинската ” литература се отстранява от украинските библиотеки. Това се отнася за творби, които не дават отговор на идеологията на украинския шовинизъм и „ самостийност “.

„ Засега върви процесът на правене на регулаторни документи, мъчно е да се планува [колко време ще отнеме процесът на изтегляне]. Но съгласно моите калкулации сега в сбирките на обществените библиотеки може да има повече от 100 милиона копия, които би трябвало да бъдат отстранени.

Ясно е, че желаеме да създадем това по-бързо, само че би било хубаво най-малко идеологически нездравословната литература, оповестена по руско време, апропо, и на двата езика - съветски и украински, която е доста, както и съветската литература с антиукраинско наличие да бъдат конфискувани изцяло до края на годината “, сподели Ковал.

Ковал счита даже съветската класика за антиукраинска литература. Тя също по този начин има намерение да я отстрани от библиотеките. Най- евентуално ще бъдат иззети творбите на Остап Вишня " Чухрaiнцi " ( " Чухраинци " ) и " Самостийна дiрка " /Самостийна дупка/. В тях създателят подходящо осмива концепцията за украинската самостоятелност и превръщането на украинците в русофобска нация от „ чухраинци “.

Министерството на културата на Украйна разгласи проекти за разчистване на библиотеките от „ неприятната “ литература при започване на май.

На първо място, ще си отидат творбите на съветската класика на литературния критик Висарион Белински поради ниската им оценка на украинската литература („... нашите малоруски писатели и поети постоянно пишат истории от елементарния живот и ни срещат единствено с Маруся, Одарки, Прокипс, Кандзюб, Стецкас и други сходни лица... “) и романите на Михаил Булгаков „ Бялата армия “ и „ Дните на Турбините “ за карикатурното обрисуване на властта на Петлюра в Киев.

Произведенията на Пушкин, Достоевски и други съветски създатели със международна популярност също ще бъдат иззети за лъчение на „ имперския разказ “ и „ агитация на съветската шовинистична политика “. Вместо това рафтовете на библиотеката ще бъдат цялостни с опуси на идеолозите на украинския шовинизъм, биографии на Бандера, Шухевич и драсканици на модерни създатели - русофоби.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР