Александра Жекова е пред прекратяване на състезателната си кариера. Това

...
Александра Жекова е пред прекратяване на състезателната си кариера. Това
Коментари Харесай

Сани Жекова прекратява кариерата си

Александра Жекова е пред преустановяване на спортната си кариера. Това призна през днешния ден най-титулуваната ни сноубордистка на церемонията по награждаването на състезател и треньор на февруари в Пресклуб „ България “. С 15 от общо 20 гласа Сани заслужи следващото, 6-о от 2009 година насам, самопризнание от медиите за номер едно на месеца, откакто влезе във финала и се класира 6-а в дисциплината бордъркрос на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Нейният татко Виктор Жеков получи за четвърти път значката „ Златен трибагреник “ за най-хубав ментор. Специалистът оглави подреждането за предишния месец с 8 гласа, следван от Весела Димитрова /6 гласа/ – старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика. По 3 гласа имат старши треньорът на националния тим по бокс за дами Петър Лесов и Пламен Трънски – персонален треньор на най-изявените ни таекуондисти Владимир Далаклиев и Калоян Бинев.

Сани Жекова и татко й благодариха особено на медиите за вота и го  оцениха като огромна чест. След четвъртото си присъединяване на Олимпийски игри (Торино 2006, Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонг " анг 2018) през днешния ден красивото лице на родната федерация по ски и сноуборд призна, че съществено се е замислила за бъдещето си. Предстои й да вземе значимо решение дали да продължи в спорта или пък да се насочи към социална активност, към сферата на образованието или да сътвори семейство. Все още не съм подготвена за това решение, сподели надарената състезателка, която постави началото на българската история в женския сноуборд – второ и трето място в генералното класиране за Световната купа, 5-о място на Олимпийски игри /Сочи 2014 г/.

Има ли Сани късмет да приключи новия, 5-и подред олимпийски цикъл в кариерата си? “Тя има страховит капацитет ”, счита Васил Жеков.   “Въпросът е за персоналното й предпочитание и дали ще има изискванията за това, добави анализаторът. - А изискванията зависят най-вече от ролята на страната т.е. дали страната ще може да откликне на възходящите условия в сноуборда. Спортът става все по-високо професионален, новите технологии навлизат бурно, за което са нужни солидни финансови средства, акцентира треньорът. - Финансирането у нас зависи напълно от високи резултати на международни шампионати и олимпийски игри, само че няма по какъв начин те да бъдат реализирани, в случай че продължава неналичието на мощна поддръжка за юношите. Именно те би трябвало да прекарват най-вече дни за подготовка на сняг и да вземат участие в най-вече надпревари, а действителността е друга ”,  подчерта ръководителят на направление сноуборд във федерацията.

“През последните 2 години не съумявам да реализира мечтаните резултати. Понякога изпадам в обстановка на беззащитност, показа Сани. - На последните 4 надпревари след ПьонгЧанг бях в топ 3 на тренировки, само че след това бях постоянно изхвърляна от трасето от мои груби съпернички ”, акцентира Жекова.

Трасетата са тесни, при един контакт следва завъртане и рухване. В момента сноубордистката е с травма на рамото, която лекува. Трасетата би трябвало да се трансформират, да са по-добре приспособени към скоростта на състезателите, с цел да намалеят контузиите. Такова послание са отправили топсъстезателите до Международната федерация по ски (ФИС), осведоми Виктор Жеков.

Ако Сани желае да понижи риска,  има и различен вид – да се завърне в паралелните дисциплини, само че тя не може да направи подобен компромис: „ Престанах с паралелните дисциплини, тъй като ми стана скучно “, изясни тя.

„ За мен е доста значимо човек да прави това, което прави със сърцето си “, заключи своето верую усмихнатата русокоска. “Искам да вземам участие на международното състезание в края на януари следващата година в Съединени американски щати, тъй като до момента 2 пъти на международни шампионати съм четвърта, сподели още Сани Жекова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР