Александра Харизанова е само на 16 години, а вече е

...
Александра Харизанова е само на 16 години, а вече е
Коментари Харесай

Българката Александра от Виена, която облече Младенеца

Александра Харизанова е единствено на 16 години, а към този момент е създател на костюма на виенския Christkind.

Това е Младенецът Христос, централен воин на коледните тържества в австрийската столица и фигура, която в католическия свят замества Дядо Коледа.

Александра учи във виенското учебно заведение за мода Хетцендорф, което тази година беше определено, с цел да сътвори облеклото на Christkind.

„ Имахме единствено една седмица за хрумвания, концепции и дизайн “, споделя Алекс пред BG-VOICE. В този период всеки от съучениците й показал портфолио, само че най-после избрали нейния дизайн. Така макар късия период, българското момиче се справило ослепително и най-после победи с триумфа.

Но това не е краят, следват още провокации, преди костюмът да бъде подготвен – уточняване на дизайна, работа с шивачка и дотъкмяване на още доста елементи, които оказват помощ за крайния резултат.

Така от средата на ноември до 26 декември Младенецът Христос, облечен в костюма на българското момиче, ще споделя коледни приказки и ще раздава дарове на площада във Виена, където всяка година по това време минават милиони виенчани и туристи от целия свят.

Тази година в ролята на Младенеца ще е 23-годишната студентка Таня, а костюмът, основан от Алекс, ще се употребява най-малко няколко години.



Александра е родена и живее във Виена, само че майка й и татко й са българи, а самата тя поддържа връзка свободно на български. Сега Алекс живее с майка си в Австрия, само че всяка година пътува за България при татко си и при баба си.

„ Голяма част от моята фамилия живее в България. Когато бях дете,
постоянно ходех на българското море
което е ужасно “, спомня си момичето. Тя споделя, че й е доста забавна историята на България. „ Харесвам и доста от българските градове. Например Пловдив, с дребните остарели магазинчета… “, споделя Алекс.

Макар и да не е живяла в България, тя знае български, тъй като като дребна ходила няколко години на българско учебно заведение, където се научила да написа и да чете. С майка си и с татко си също говорела единствено на български като дете у дома, само че в детската градина общувала единствено на немски.
- Реклама -
Българката споделя, че това не е било компликация за нея, тъй като елементарно се оправя с езиците. „ Дори научих и британски, когато бях почти на 5 години “, описа Алекс.

Българският й оказва помощ при общуването, когато се връща в България. В страната на родителите си тя има и другари, с някои от които поддържа контакти и се виждат през лятото в България.

Пътят на Алекс към модата стартира от… музикалното учебно заведение. Там българското момиче обичало часовете по рисувате и по ръчен труд.

„ След четири години в това учебно заведение взех решение, че доста ми харесва да шия, да рисувам, да мога да бъда изобретателна “, показа българката. В музикалното учебно заведение схванала и че обича да работи с цветове и с разнообразни материали, по тази причина се насочила към модата. Кандидатствала в няколко фешън учебни заведения, приели я в две от тях, а тя в последна сметка избрала Хетцендорф.

Освен с триумфа на костюма за Младенеца, Алекс може да се похвали и с други – да вземем за пример извоюван план за
дизайн на шапка за готвачи
Тя не стопира да работи и над разнообразни други дизайни, в това число и за съревнование за шапки в Лондон, както и върху такива за стилното шоу на учебното заведение в края на годината. Дизайните за шоуто са и тези, които най-вече си харесва.

А те сигурно няма да са последните, тъй като проектите за бъдещето на младата българка още веднъж са ориентирани към модата. Тя счита, откакто приключи учебното заведение Хетцендорф, да се приготви за университет или лицей по мода, костюмен дизайн или графичен дизайн във Виена или в чужбина – Лондон, Антверпен…

И занапред си знае посоката – дизайн на костюми за филми и спектакъл. Може би не е надалеч времето, в което ще стартира да облича и Холивуд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР