Александър Зверев сподели, че се надява да се завърне на

...
Александър Зверев сподели, че се надява да се завърне на
Коментари Харесай

Зверев: Радвах се като малко дете, когато отново започнах да ходя


Александър Зверев показа, че се надява да се завърне на корта по метода, по който го направиха Роджър Федерер и Рафаел Надал след най-сериозните си травми през последните години. Надал пропусна последните няколко месеца от 2021, само че през сегашния сезон за пръв път завоюва поредно Australian Open и Ролан Гарос. Подобна бе обстановката с Федерер, който през 2017 година подвигна трофеите на Australian Open и Уимбълдън.

Тази седмица Зверев взе участие в демонстративния шампионат Diriyah Cup в Саудитска Арабия, където записа първите си мачове от Ролан Гарос насам. Германецът победи Доминик Тийм в първи кръг, само че по-късно отстъпи пред Даниил Медведев. В изявление за Eurosport олимпийският първенец разкри, че последните месеци са били доста сложни за него както от физическа, по този начин и от психическа позиция.

„ Тенисът доста ми липсваше през последните шест месеца. Това беше сложен интервал за мен. Липсваха ми шампионатите, животът в Тура, конференциите, всичко. Радвам се, че още веднъж съм на корта с някои от най-хубавите играчи в света. Страхотно е още веднъж да усетя атмосферата, съпътстваща мачовете. Надявам се, че от този миг нататък нещата още веднъж ще стартират да се развиват добре за мен “ – сподели международният №12.

„ Тази травма ме научи да бъда толерантен и да правя оценка дребните неща. Когато още веднъж започнах да вървя обикновено, се радвах като малко дете. Чувствах се по този начин, като че ли съм спечелил най-голямата купа в кариерата си. Изведнъж осъзнаваш какъв брой значими са неща, които преди този момент си приемал за даденост. Това е огромната смяна, която настъпи при мен след травмата “ – добави първата ракета на Германия.

„ Когато си в Тура играеш 11 месеца в годината, непрекъснато пътуваш и всяка седмица си на нов шампионат. Понякога забравяш да оценяваш това, че си професионален тенисист, който играе пред 20 хиляди души на най-големите кортове в света, практикувайки спорта, който обича. След това идва миг, в който си отвън игра в продължение на месеци и не можеш да правиш нищо. Едва тогава в действителност си даваш сметка какъв брой доста ти липсва тенисът. След като прекосих през това, ми е все по-трудно да си показва живота си без тенис “.

На въпроса какви са задачите му за сезон 2023, Зверев отговори, че се усеща доста спокоен и се надява да повтори стореното от Роджър Федерер и Рафаел Надал.

„ В момента нямам никакви съответни цели. Искам просто да се развличам на корта. Предстои ми още много път, до момента в който възвърна най-хубавата си форма. Хората непрекъснато споделят, че Роджър и Рафа постоянно се завръщат на 100 %, само че това не е изцяло правилно. Миналата година Надал загуби от всички на демонстративния шампионат в Абу Даби, след което обаче завоюва Australian Open и игра може би най-хубавия тенис в живота си. С Федерер беше същото – загуби от мен на Hopman Cup, а в другите си мачове също не игра доста добре. Впоследствие обаче откри ритъма си на Australian Open. Надявам се, че с мен ще се случи нещо сходно “.

„ Беше ми ясно, че няма да играя най-хубавия си тенис в Саудитска Арабия и не чакам това да се случи и в Дубай. Надявам се, че с времето последователно ще покачвам равнището и ще бъде конкурентен на Australian Open. Ще се стремя още веднъж да намеря формата, която демонстрирах тази и предходната година, а за какво не даже по-добра? Сигурен съм, че в случай че съумея да се опазя от травми, няма да мине доста време, преди още веднъж да стартира да демонстрирам най-хубавото от себе си “ – приключи финалистът от US Open за 2020 година

Въпреки вчерашната загуба Зверев продължава присъединяване си на Diriyah Cup. Днес той и Доминик Тийм ще се изправят против Матео Беретини и Андрей Рубльов в полуфинала на двойки.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР