Александър Зверев надгради над победата си срещу Григор Димитров в

...
Александър Зверев надгради над победата си срещу Григор Димитров в
Коментари Харесай

След успеха над Григор: Зверев пречупи Синер в 5-сетово зрелище и ще срещне шампиона Алкарас

Александър Зверев надгради над успеха си против Григор Димитров в третия кръг на тазгодишния US Open, откакто взе скалпа на Яник Синер в мача на деня и се класира за четвъртфиналната фаза в шампионата. Германецът и първенецът от Торонто ни направиха очевидци на истински тенис театър в продължение на 4 часа и 41 минути, само че в последна сметка физическата борба беше издържана от олимпийския златен медалист, който позволи доста по-малко неточности от шестия подложен и подходи невъзмутимо във значимите моменти на решителния пети сет, с цел да победи с успеха - 6:3 3:6 6:2 4:6 6:3.

Така международният номер 12 и някогашен финалист в Ню Йорк се трансформира в последният тенисист, подпечатал билета си за финалната осмица на Откритото състезание на Съединени американски щати, като там го чака конфликт против защитаващия първенец Карлос Алкарас, от който беше победен по-рано през сезона на Мастърса в Мадрид, само че все пак Саша може да се похвали с превес от 3:2 победи в съперничеството им.

Още през цялото време на дуела продължителните разигравания заеха трайно място на корта, като надлъгването в размените караше всекиго от двамата състезатели да ни дава най-хубавия си тенис. Именно при високата активност във всеки един аспект протекоха дебютните подавания в мача, преди съществени съмнения, подбудени от две следващи двойни неточности, да разклатят душeвността на италианеца, който позволи серия от грешки от главната линия и въпреки да водеше с 40:0, инкасира пробив в петия гейм. 

Застанал на начален удар в опит да затвърди преимуществото си, олимпийският златен медалист стана " жертва " на нарасналата експанзия в дейностите на международния номер 6, като от близко се срещна с дълбочината и плътността на неговите ретури, при което рибрейкът беше реалност. Случилото се пък само принуди двамата тенисисти, посочени за част от главните любимци за оценката в Ню Йорк, да вдигнат още повече равнището си на игра, като това бе добре пристигнало за нас, феновете, които се насладихме на купища изумителни разигравания, преди в последна сметка бекхендът да се окаже основното оръжие в арсенала на Зверев, който засвидетелства класата на противоположния си удар и осъществя фундаментален пробив в деветия гейм, с цел да запише броени минути по-късно откриващия сет, траял цели 69 минути, на сметката си.

Втората част надалеч не започва по мечтания от 12-ия подложен метод, откакто неточностите от неговата ракета зачестиха и успеваемостта му наоколо до мрежата спадна, при което неналичието му на убеденост в тези минути докара до двойна неточност, с която той съобщи подаването си в актива на италианеца. Въпреки това, то Саша незабавно се абстрахира от случилото се и подвигна оборотите, залагайки на атакуващ тенис, който скоропостижно го води до изтриване на пасива му, но при идното си заставане на начален удар германецът още веднъж в търсене на дълбочина пресили неколкократно отиграванията си и рибрейкът от страна на Синер не закъсня.

Оттам насетне международният номер 6 насочи напълно вниманието си върху представянето си на личен сервис, като не позволи нито за секунда водачеството му да бъде сложено под въпрос и възвърне равенството в съревнованието.

Подемът в играта на първенеца от Торонто пък се оказа мощно засенчен в началните моменти от третия сет, когато той след серия от интензивни разигравания се хвана за лявото си бедро, като явно изпитваше физически дискомфорт, подбуден от крампи в тази област на крайници си. Проблемите от сходно естество за южнотиролеца пък само отвориха малката врата към триумфа за олимпийския златен медалист, който показва великодушие и персонално попита противника си за неговото положение, само че след одобрителния знак на Синер, че се усеща добре, то последва съществено взимане на самодейността в разиграванията от страна на международния номер 12.

В тези мигове Зверев със забележително самочувствие продуцираше офанзивните си акции и наложил превъзходството си в дуела, завоюва четири следващи гейма, които го водиха до подновяването на преднината му в обособените елементи.

На старта на четвъртия сет Синер изживя същинска трансформация в представянето си, откакто крампите му очевидно отминаха и той още веднъж заигра най-хубавия си тенис, при което оказа сериозен напън върху сервиса на Саша и въпреки да разполагаше с четири брейкбола в откриващия гейм, траял маратонските близо 15 минути, то началният удар на германеца си сподели думата и той оцеля. Впоследствие за първи път в хода на срещата станахме очевидци на наложено предимство от страна на подаващите, като в същото време проследихме любопитен миг, при който един от феновете на корта в опит да повлияе психически на 12-ия подложен го наричаше " Хитлер ", само че скоропостижно след недоволството на някогашния финалист в шампионата за протичащото се, то фенът бе ескортиран отвън " Артър Аш Стейдиъм ".

Същевременно пък качеството на тенис образно се усъвършенства и въпреки дуелът да се намираше съвсем в края на четвъртия си час, то двамата състезатели ни предложиха извънредно интензивни разигравания и осъществявания на най-високо равнище, при което умората взе своето от германеца, до момента в който шестият подложен се наслаждаваше на върховия си тенис. С достигането на деветия гейм напрежението падна напълно върху плещите на Зверев, на който му се наложи да отразява два брейкбола и макар че се оправи с първия подобен, то ръката му трепна при втората опция за съперника и той направи двойна неточност, която окрили Синер и италианецът затвърди осъществения пробив, с цел да изпрати дуела в заключителната му фаза.

Началото на решителния пети сет пък надалеч не беше лишено от следващите трагични моменти на корта, откакто взел си глътка въздух, германецът не пропусна да ни подсети за нападателния си ретур, който му разреши да води разиграванията от първата точка, и след блестящи завършващи отигравания на международния номер 12, то той реализира ранен пробив. Впоследствие нивото на тенис ескалира на процедура до своята връхна точка, като всяка една замяна от главната линия представляваше самобитен трилър, в който и двамата тенисисти оставяха сърцето си на корта, само че в последна сметка Саша биваше по-продуктивен в нападателен проект и избави късмет за рибрейк пред италианеца, преди да отстои преимуществото си в маратонски гейм - 3:0.

Впоследствие олимпийският златен медалист съумя да се завърне от обстановка 0:30 при идното си подаване, откакто за прощален път в конфликта засвидетелства какъв брой доста е подобрил представянето си на мрежата, където напрегнат се справяше безупречно и отстоя задатъка си. В остатъка от дуела пък Зверев избра да пести силите си и не влизаше в продължителни разигравания, когато застанеше на ретур, като напълно бе фокусиран на личния си начален удар и въпреки да изостана с 15:30, сервирайки за успеха, то сподели нерви от стомана и официализира безспорно една от най-сладките победи в кариерата си, пристигнала в 01:30 часа след среднощ локално време.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР