Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия ще трябва да

...
Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия ще трябва да
Коментари Харесай

Съюзници на Вучич са в списъка на засегнатите от санкциите на ЕС

Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия ще би трябвало да се дистанцират от " магнати " и съдружни сътрудници като Боголюб Карич, водач на Движението Силата на Сърбия, който се оказа под удара на глобите на Европейски Съюз поради връзки с режима на Лукашенко в Беларус, в случай че Сърбия реши, че европейският път е нашият основен път ", съобщи за вестник " Данас " шефът на Центъра за европейски интеграции във факултета FEFA, почетния професор Михайло Църнобърня.

Боголюб Карич е един от предприемачите и политици от Сърбия, който се оказа под удара на интернационалната общественост поради връзки с режима на Александър Лукашенко, президент на Беларус, написа изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

Професор Църнобърня акцентира, че един от основните удари на Запада по Русия на Путин е конфискуването на имуществото на неговите магнати и че тези ограничения са предстоящи. За политическия живот в Сърбия това ще значи нов напън, с цел да се застане на страната на Европа. Църнобърня показва, че в случай че скоро не застане на страната на Европейски Съюз, сръбският президент Вучич може да продължи с тактиката си, която му е обичана сега, а това е да се пробва единствен в света да седи на два стола.

Съветът на Европейски Съюз одобри шести пакет стопански и самостоятелни наказания срещу Русия и Беларус поради съветската експанзия против Украйна, а в в листата с наложени наказания се оказаха имена от Сърбия, измежду които Боголюб Карич, показва " Данас ". Боголюб Карич се оказа в листата, тъй като е развил мрежа предприятия за бизнес с недвижима благосъстоятелност в Беларус и мрежа контакти със фамилията на Александър Лукашенко. Като противоречиви се показват предприятия, благосъстоятелност на семейство Карич, които работят в Беларус - Дана Холдингс, Дана Астра и планът Minsk World. Самият Боголюб Карич отговори на тези ограничения, потвърждавайки, че те са неоснователни и че ще предприеме ограничения за тяхната анулация.

Карич съобщи за вестник " Курир " в събота, че преди един ден е дошъл от Германия в Белград, само че в Европейски Съюз няма никакво имущество или банкови сметки и едвам след идването си в Сърбия е схванал от медиите за глобите и е сюрпризиран от това решение на Съвета на Европейски Съюз.

Не знам за какво се оказах под удара на Съвета на Европейски Съюз. Нямам имущество, нямам нищо на свое име. Всичко продадох още по времето на Воислав Кощуница, съобщи предприемачът, добавяйки, че поради хайката против него тогава е отпътувал за Русия, само че посочи, че и там той и неговото семейство към този момент нямат бизнес активност. Карич съобщи по-рано, че планът Minsk World в Беларус, който се загатва във връзка с решението за наказания, е приключен преди две години.

Затова съм изумен и сюрпризиран от тези наказания. Моят юридически екип ще реагира, с цел да се обясни защо става дума и за какво това е направено, съобщи Карич.

Заради бизнеса в Беларус семейство Карич бяха в листата със наказания още преди експлоадирането на войната в Украйна, както от страна на Европейски Съюз, по този начин и на Съединени американски щати. През август 2021г. Европейски Съюз, а по-късно Съединени американски щати сложиха компанията Дана холдингс в черния лист дружно с Небойша Карич, наследник на Боголюб Карич, който тогава бе посочен от американските управляващи като лице, отговорно за бизнеса на компанията.

Докато глобите против семейство Карич се задълбочават, Боголюб Карич остава отпред на Движението Сила на Сърбия, което преди заминаването на Карич за Русия имаше доста по-голямо политическо въздействие в Сърбия, а през днешния ден е сведено до съдружен сътрудник на Сръбската прогресивна партия и тази година взе участие в парламентарните избори с листата " Александър Вучич - Заедно можем всичко ".

Според резултатите от изборите през април Движението Силата на Сърбия получи два мандата и ще има двама депутати в Народното събрание на Сърбия, от които единият е Драгомир Карич, брат на Боголюб Карич, който с изключение на бизнес връзки има и политически връзки с Беларус.

Драгомир Карич е почетен консул на Беларус в Сърбия от 2013г., като и през днешния ден е на този пост съгласно информации от уеб страницата на посолството на Беларус, само че той не се оказа в нито един лист със наказания на западните сили, отбелязва " Данас ".

Коалиционните сътрудници - Боголюб Карич и Александър Вучич, за финален път бяха видени дружно обществено през 2019г. точно в Беларус. В Минск като президент на Сърбия, съпроводен от Боголюб Карич и члена на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, обиколи квартал, в който живеят работещите в " БК група ", по този начин нареченият " Карич град ".

Междувременно и Милорад Додик, също непосредствен на Александър Вучич, се оказа под удара на глобите на Съединени американски щати и Англия поради изказвания за корупционни действия и закани за стабилността на Босна и Херцеговина, показва " Данас ".

И други авторитетни хора, свързани със Сърбия, се оказаха в сходни черни описи на западните страни, изключително на Съединени американски щати, още преди експлоадирането на войната в Украйна, на първо място поради съмнения за разнообразни форми на корупционна активност. Сред тях е и предприемачът от Косово Звонко Веселинович и Милан Радойчич, заместник-председател на Сръбска листа, водещата партия на сърбите в Косово, която поддържа положителни връзки с партията на Александър Вучич.

Веселинович и Радойчич, както и други лица свързани с тях от Северно Косово, се оказаха в листата на глобили лица от Съединени американски щати в края на предходната година поради съмнения за транснационална проведена престъпност и корупционни действия.

Сред политиците, свързани с Александър Вучич, които са под удара на интернационалната общественост е и депутатката от листата на Александър Вучич Марина Рагуш. Рагуш в този момент е членка на Сръбската прогресивна партия, в която мина от Сръбския родолюбив съюз на Александър Шапич, а в своята политическа кариера бе и членка на Сръбската радикална партия.

Именно поради активността си по време на радикалното минало Рагуш наскоро се оказа в листата на търсените от Механизма за наказателни съдилища, правния правоприемник на трибунала в Хага, дружно с Воислав Шешел и други някогашни членове на неговия юридически екип.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР