Александър Везенков ще играе в . Българският баскетболист се е

...
Александър Везенков ще играе в . Българският баскетболист се е
Коментари Харесай

Александър Везенков ще играе в НБА


Александър Везенков ще играе в. Българският баскетболист се е съгласил да подпише контракт за три години със Сакраменто. За формалната оферта към него се разбра през днешния ден.

Стойността на договора му е за общо 20 млн. $. Досегашният му клуб Олимпиакос би трябвало да получи 1.5 млн. $ за Везенков. Половината сума ще бъде покрита от Сакраменто, а другата половина – от самия баскетболист.

Договорът е исторически за българския спорт. Александър Везенков става едвам вторият земляк, който ще играе в НБА след Георги Глушков. Глушков носи екипа на Финикс Сънс през сезон 1985/86.

„ След доста часове в мислене в последните дни взех решение да опитам света на НБА. Без подозрение това е най-трудният избор, който съм правил. Да напусна този необикновен клуб след пет години е като да оставя част от сърцето си. В Олимпиакос реализирах фантазиите си, открих семейство и най-топлия дом, който можех да си показва. Дадох всичко, което имах във всеки миг, в който носих този екип. В най-мрачните часове останахме дружно, вдигнахме се дружно и би трябвало да се гордеем с това, което постигнахме. Защото се борихме до дъно. Думите не са задоволителни, с цел да благодаря. Веднъж червен, постоянно червен “, написа баскетболистът на разлъка с Олимпиакос.
Селекционерът Росен Барчовски: Конкуренцията е зверска
„ НБА е извънредно нещо, тъй че аз съм доста благополучен. Имах някакво малко терзание, че няма да стане, само че в този момент съм доста удовлетворен “, разяснява селекционерът на националния отбор Росен Барчовски за Българска телеграфна агенция.

„ Изборът му е бил доста сложен, извънредно сложен. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят почитателите, треньорът, притежателят, съотборниците. Изобщо място, където се усеща съвършено и е водач, и тимът му играе за първо място, а и със солидно възнаграждение. Сега това би трябвало да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, доста от които няма да са чували за Евролигата. Ще би трябвало да се пребори, с цел да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението “, сподели още Барчовски.

„ Нямам подозрение в качествата на Александър Везенков просто, тъй като го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е отвън всякакво подозрение, със издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата – доста качества има “, добави Барчовски.

„ Научихме новината по време на тренировката. Разбрах, че идва на следващия ден в България и ще пристигна да ни види, тъй че чакам на следващия ден да се забележим, да приказваме и допускам до понеделник ще имаме изясненост дали ще може да играе за националния отбор “, приключи Барчовски.
Георги Глушков: Пътят на Александър Везенков е да остави огромна диря
„ След този сезон, който направи беше ясно, че натам му е пътят, че го желаят. Радвам се, че той избра НБА, тъй като в действителност можеше да избира “, сподели Георги Глушков.

„ Той е войник, постоянно е работил съществено и знае, че всеки връх е тежък за нанагорнище. На него пътят му е да остави огромна диря в българския баскетбол. Според мен, на него това му е задача. Той бе фар в последните пет-шест години на всички млади българи по какъв начин се работи, по какъв начин се реализират резултати – с неизменност, с труд, с гений. Той бе фарът на тези момчета, а в този момент е на по-високо равнище и ще бъдем очевидци от по-далечно разстояние. Но младите могат да гледат, да се учат, да желаят, да мечтаят. Това е нещо доста мощно “, добави президентът на баскетболната федерация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР