Александър Везенков призна, че му е трудно в Националната баскетболна

...
Александър Везенков призна, че му е трудно в Националната баскетболна
Коментари Харесай

Александър Везенков: Философията на НБА е различна от тази в Европа

Александър Везенков призна, че му е мъчно в Националната баскетболна асоциация, само че това не го пречупва и ще продължи да се бори за мястото си в състава на Сакраменто Кингс.

28-годишният състезател на " кралете " даде обстойно изявление за испанския всекидневник Мундо Депортиво, в което описа както за акомодацията си към баскетбола в Америка, по този начин и се върна обратно към сложния си престой в Барселона, където игра при започване на кариерата си.

" В Съединени американски щати е мъчно. Тук никой не се интересува дали си бил MVP в Европа. Трябва да започнеш през цялото време ", сподели Везенков, който през предишния сезон завоюва наградата за " Най-полезен състезател " в Евролигата като играч на гръцкия Олимпиакос..

" Всичко тук е друго, играта е друга, скоростта е друга, културата е друга. Трябва да се адаптираш бързо, да си подготвен всеки ден. Има доста мачове, доста пътувания, само че би трябвало да си подготвен физически и душевен. Много неща са разнообразни, само че тук и играчите са по-талантливи, изключително тези, които са в първите 6-7 в ротацията на всеки тим. Цялата философия на НБА е друга от тази в Европа ", сподели Везенков.

" Трудно ми е да привикна с ролята, която имам, само че това е нещо друго и би трябвало да се науча. Хората тук не се интересуват, само че в случай че преминеш началото и се адаптираш, имаш своите шансове. Ако ли не, животът ти става доста сложен. Мисля, че аз и Василе Мицич (като MVP-та на Евролигата) сме недооценени. Радвам се, че той въпреки всичко смени тима (Оклахома Сити с Шарлът) и в този момент има опция да се потвърди. В Оклахома обаче на неговия пост имаше двама доста положителни играчи като Шай Гилджъс-Алекзандър и Джош Гиди. В Шарлът обаче той откри мястото си и се оправя доста добре. Не знам дали той може да бъде титуляр в тим от НБА, само че сигурно може да играе значима роля във всеки един отбор. Той чете играта чудесно. Никога не съм играл дружно с него, само че постоянно съм се радвал да го следя ", изясни още Везенков.



" Мисля, че на нас щеше да ни бъде по-лесно да се приспособяваме, в случай че бяхме пристигнали в НБА на по-ранна възраст, само че и в този момент считам, че в случай че получим късмет, можем да бъде продуктивни. Но както споделих, тук е доста мъчно. Имаше опция да дойда и по-рано в Съединени американски щати, даже още през 2015 година. В Барселона не играех доста, само че пък в Олимпиакос през последните три години в действителност бях централна фигура. Всичко е въпрос на тайминг. В началото на кариерата ми той не беше верен, само че в този момент нещата стоят друго ", сподели още българският национал, който до неотдавна се възстановяваше от травма.

Везенков има контракт със Сакраменто до лятото на 2025 година, като " кралете " могат да го удължат за още година. Засега обаче крилото не мисли за бъдещето.

" Не желая да мисля толкоз напред. Аз съм от хората, които се концентрират единствено върху идващия ден и идната подготовка. Опитвам се да се възстановя изцяло от травмата и желая да оказа помощ на тима. Тимът ни е мощен, борим се за плейофите. Това ми е единствената цел сега ", добави.

Везенков бе запитан и дали би се завърнал в Барселона, на което обаче той даде много колеблив отговор.

" Годините ми в Барселона бяха сложни. Не се отнасяха добре с мен. Не става дума за управлението. Аз имам чудесна връзка с Хуан Карлос Наваро. От него съм научил доста. Все още имам доста другари в Барселона и в никакъв случай не бих споделил " не ", само че времето ми там беше мъчно. Не скърбя за случилото се и не се дразня на никой. Животът продължава. Но имаше двама-трима индивида, които не ми даваха опция, даже когато играех добре. Със сигурност те не се отнасяха добре с мен. Но това бе преди шест години. Барселона е превъзходен клуб. Хуан Карлос Наваро е легенда и аз съм научил доста от него. Сега, когато се виждаме с него, всякога имам доста приятни диалози. Хората, с които имах проблеми, към този момент не са в клуба. Няма да споделям имена, те знаят кои са. Но това няма значение, аз открих своя път. По това време ми беше мъчно, тъй като те правеха това с претекст. За благополучие всичко към този момент е зад тила ми ", изясни българинът.

Той приключи изявлението си с прогнозата, че Евролигата остава изцяло отворена, само че най-хубаво усещане му прави отборът на Фенербахче.

" Барселона не играе добре сега. За разлика от Фенербахче. Монако също се показва доста мощно, макар че загуби с 20 точки от Милано. Панатинайкос е доста мощен тим, Олимпиакос също. Реал Мадрид не е в най-хубавата си форма, само че те имат доста гений в състава си. Финалната четворка е доста сложна за прогнозиране. Този, който е в най-хубава форма в края на сезона, ще завоюва. В момента бих споделил, че Фенербахче е с малко пред другите. Но в идващия месец това може да се промени ", сподели Везенков.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР