Александър Ваклин, основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна

...
Александър Ваклин, основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна
Коментари Харесай

Ваклин твърди, че първоначално поисканият от него подкуп бил над 600 кв.м от сграда

Александър Ваклин , главният очевидец по делото против Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, разяснява в правосъдна зала и пред медиите, че в началото поисканият от него рушвет, с цел да му бъде придвижена кореспонденция от общинската администрация на кв. " Младост ", не бил пари, а 620 кв.м. от постройката, която щяла да се построи. Той изясни, че поставените условия са били от 3-5 % от РЗП-то на обекта. Което, по думите му, можело да се равнява и на 10 жилището.
 
По време на разпита Ваклин сподели още, че е бил кандидат-депутат . Като пред медиите изясни, че това е било по време на изборите през 2013 година, като е бил повдигнат от дребна партия , само че тя не съумяла да вземе и един % от вота. Той съобщи, че няма интерес в политиката и в никакъв случай работата му не е била обвързана с политическата конюнктура.

 
Ваклин разяснява още, че при записаните диалози по делото е изразил мнение, че вместо толкоз огромен рушвет, било по-удачно да се изчакат идващите избори и да не строи съответните обекти до тогава. Той сподели още, че в записаните диалози по делото е коментирал, че за тази сума може да се направи медийна акция, с която да се трансформират публичните настройки, с цел да не са избираеми районните кметове, което съгласно него е верният метод.
 
По думите му можело с такава акция да се повлияе на обществото и надлежно депутатите да преценяват дали сегашната система за избор на кметове е законосъобразна. Но означи, че не е казвал, че той ще провежда такава акция, а че можело да се направи, тъй като последните 10 години медиите имали по-голяма власт от хората в Народното събрание и с медийни акции се случвали " много неща ".

 
При разпита си Ваклин сподели още, че парите за подкупа са персонално негови и са взети от сейф. Както и, че е имало моменти, в които се е съмнявал, че Иванчева знае за диалозите му с Дюлгеров и претенции рушвет.-->
 
Според прокурора по делото Илиян Рангелов СРС-тата по делото не са секретни и не вижда проблем те да се появяват в медиите . Той означи, че контролът върху тези материални доказателства не е отговорност на прокуратурата, защото делото било към този момент в правосъдна фаза. Те били предоставени на подсъдимите и бранителите им доста от дълго време.
 
Рангелов сподели, че не ги е предоставял той на медии, само че изрази разстройване, че СРС-тата са в публичното пространство. По думите му не било редно на този стадий да се изнася тази информация, с цел да не се повлияе по някакъв метод на съда. Но нямало проблем да бъдат оповестени.

 
Адвокатите на Иванчева и Петрова разясниха, че Ваклин не е съумял да даде пояснения по кое време и кой му е изискал пари, в какъв размер и защо . Те обясниха, че по думите на Ваклин сега, когато са му поискани пари, записващото устройство не е работело и нямало запис.
 
По делото през днешния ден бяха признати и няколко експертизи. Стана известно, че веществото, с което са били маркирани парите за подкупа, можело да се разнася на други повърхности, след първичен контакт с него.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР