Александър Урумов„Спасяването на редник Райън“ е впечатляваща военна лента за

...
Александър Урумов„Спасяването на редник Райън“ е впечатляваща военна лента за
Коментари Харесай

Александър Урумов: Спасяването на редник Кирайън или паническият пиар на премиера Петков

Александър Урумов

„ Спасяването на редови войник Райън “ е впечатляваща военна лента за подвиг, дълг и взаимност по време на Втората международна война. Струва си да се гледа.

Има и филми, които не си костват. Такъв е телевизионният фарс „ Спасяването на редови войник Кирайън “, в случай че може да се разреши такава задявка с паническия пиар на премиера Кирил Петков.
„ Историята се повтаря: първият път като покруса, вторият път – като фарс “ – точно на този принцип пред очите ни се разиграва тази сапунка: „ Спасяването на редови войник Кирайън “ с Кирил Петков в основната роля. Но тъй като всеки ден го плащаме от джоба си, неизбежно го гледаме.

А в този момент – ето фактологията по отношение на това прословуто посещаване на редови войник Кирайън тези дни оттатък океана.

На 9 май е оповестено прессъобщение на уеб страницата на Министерски съвет – предварителна информация за идно пътешестване на министър-председателя до Съединени американски щати. Нека го прочетем деликатно.
То се състои от два абзаца – ето първият абзац (подчертаното е от мен):
„ Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещаване в Съединените американски щати. На 9 и 10 май министър председателят Петков ще е във Вашингтон, където по покана на ръководителя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще взе участие в Лидерска среща на най-високо равнище. Срещата е основна самодейност на Конференцията, одобрена като един от най-значимите интернационалните конгреси по въпросите на външната политика и сигурността. Посещението е и част от проекта на държавното управление за координирано решение на проблемите с газа и инфлацията посредством по-тясно взаимоотношение с интернационалните ни сътрудници. “

И по този начин – Кирил Петков е във Вашингтон по покана на ръководителя на Мюнхенската конференция по сигурността, а не по покана на Държавния департамент, Пентагона или Белия дом. Това е, което написа в формалната информация на Министерски съвет. Ако някой е сбъркал, да си носи отговорността. Но това е, което написа – Кирил Петков не е във Вашингтон по покана на Държавния департамент, Пентагона или Белия дом.

Точно по тази причина „ визитата е И част от... “ нещо друго, защото самото посещаване е за нещо друго – нещо друго от това, което се показва у нас за вътрешна консумация и за на ниска цена ПР на сегашния министър председател. Всъщност, не е на ниска цена, много скъпо е това пътешестване на четирима членове на държавното управление – министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на защитата Драгомир Заков и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. (Защо не министър Генчовска, остава открит въпрос).

Ето и вторият абзац:
„ В рамките на визитата си във Вашингтон /за която към този момент е ясно, че не е по покана на държавни институции във Вашингтон, б.м./ министър-председателят Кирил Петков също ще организира диалози с високопоставени представители на държавното управление на Съединени американски щати и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, с цел да утвърди тясното партньорство на България със Съединени американски щати и интернационалната общественост. Във фокуса на диалозите ще бъдат ограниченията за енергийна самостоятелност и сигурност на България след едностранното преустановяване на доставките на газ от „ Газпром “. Премиерът Петков ще сложи въпроси от дневния ред на България в подтекста на съветската експанзия в Украйна, включително опазване и одобряване на българския суверенитет в енергетиката, защитата и вложенията “.

Това е цялата предварителна информация за визитата на Петков в Съединени американски щати, където той не отива по покана на нито една публична институция в Съединени американски щати!

Какво прави усещане в тази информация?

Няма нито една уговорена и доказана среща нито с държавния секретар Антъни Блинкен, който НЕ е поканил Кирил Петков.

Няма нито една уговорена и доказана среща с вицепрезидента Камала Харис, която също НЕ е поканила Кирил Петков.

В противоположен случай – в случай че Петков беше там по покана на някой от двамата – то щяха да ни проглушат ушите по пет пъти дневно във всички вести. Но не. Няма нищо такова.

А „ тясното взаимоотношение с интернационалната общественост “ е толкоз неуместен израз, че е по-добре да го пропуснем – то е все едно „ тясно взаимоотношение с интернационалното състояние “. Прекалено неуместно факсимиле, с цел да участва в публично държавно известие. Ако самото известие не е неуместно, каквото е.

Дотук с предварителната информация, от която излиза наяве, че българският министър председател е тръгнал с ръце в джобовете, пък каквото стане – все ще се докопа до някоя фотография за пред нищо неподозиращата кротка българска аудитория.

В едно изречение – Кирил Петков води със себе си трима членове на държавното управление на разходка в Съединени американски щати по покана на Мюнхенската конференция за „ Лидерска конференция “ И други „ високопоставени “ срещи на 9 и 10 май – публично инфо. (Това за Световната банка го пропущаме, както вярно го пропуснаха и медиите у нас, то е напълно нищо).

И по този начин – какво се случва с високопоставените срещи на 9 и 10 май. Още ведъж да обърнем внимание – на 9 и 10 май, както е съгласно предварителната информация.
Поглеждаме новините на уеб страницата на Министерски съвет.
Има три вести от визитата.
Първата вест – срещи с високопоставените представители на Държавния департамент на Съединени американски щати - основния консултант по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на Съединени американски щати Виктория Нюланд и координатора по политиката на глобите Джим О‘Браян.
Високопоставените представители се оказват „ основен консултант, подсекретар и координатор “.

Като се има поради, че главата на американското държавно управление и еквивалент на българския министър председател е президентът на Съединени американски щати – това ли назовава Петков „ високопоставени представители “? Спрямо него ли са високопоставени, откакто той е по-високопоставен предвид на премиерския си пост? Такова ли оскърбление заслужава България от личния си министър-председател?

И правилно би трябвало да се означи, че американската страна няма никаква виновност за палячовските номера на Кирил Петков и неговите прессъобщения.

За страдание, фарсът не свършва дотук.

Втората вест от визитата на Петков е къса и гласи следното:
„ В момента министър председателят Кирил Петков е в Държавния департамент и беседва с държавния секретар Антъни Блинкен. Целта на визитата е договаряне на по-добри условия за енергийните доставки за страната ни. Основните тематики на диалога ще бъдат енергийната сигурност на България, икономическото и политическо съдействие сред България и Съединени американски щати и обстановката в района. “

Пълна каша в три фрази – „ Кирил Петков е в Държавния департамент и беседва с държавния секретар “, само че макар че към този момент беседва, главните тематики „ ще бъдат “ – т.е. в бъдеще време. Но дано не издребняваме стилистично, тъй като има нещо доста смущаващо фактологично!

Според публично съобщение* на уеб страницата на Държавния департамент, държавният секретар по външна политика Антъни Блинкен е с позитивен ПСР тест, заради което афишира своето неявяване, благодари на лекарите и се надява да се върне в офиса си при първа опция. Това известие е оповестено на 4 май. Обърнете внимание – на 4 май! Тоест –когато Кирил Петков е възнамерявал визитата и когато е пътувал, той е бил наясно, че Блинкен е с позитивен ПСР тест и че няма да има среща с него.

В формалното известие на българския Министерски съвет обаче това на никое място не се споделя. Защо? За да бъде подведена българската аудитория, че Петков действително се е срещнал с Блинкен – ето вижте: „ Кирил Петков е в Държавния департамент и беседва с държавния секретар “. Само че виртуално. Е, в случай че това беше задачата, не можеше ли този диалог да се организира от България?

Пълен неуспех, несъмнено. И тук се задейства „ Спасяването на редови войник Кирайън “.

Третата вест е от 11 май – появява се фотография на изтормозения Кирил Петков с вицепрезидента Камала Харис. Снимката е изпратена от пресцентъра на Министерски съвет към медиите рано сутринта (6.30 ч) на 11 май българско време, което – предвид на бързането и часовата разлика – значи, че фотографията е направена късно вечерта на 10 май, не преди 20 часа локално време във Вашингтон. Което не е време за работни междуправителствени срещи.

Извод? Снимката с Камала Харис, която не го е канила, както и Блинкен не го е канил – та фотографията с Камала Харис по всичко наподобява незабавно задействан спешен ПР.

Снимката на Камала Харис с Кирил Петков е спешен ПР. Защото дали в действителност е имало среща или единствено 8-секундно заставане пред камерите, по сходство на „ срещата “ на Петков с Байдън в Брюксел – това единствено редови войник Кирайън си го знае.

Така че да – разходката на Кирил Петков е нищо повече от следващия ПР епизод от фарса „ Спасяването на редови войник Кирайън “.

И още нещо.

Вече забравихме за какво в действителност Кирил Петков е в Съединени американски щати, нали? Затова и подсещаме формалното инфо: „ министър председателят Петков ще е във Вашингтон, където по покана на ръководителя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще взе участие в Лидерска среща на най-високо равнище. “

Това, че „ лидерска “ се написа с дребна писмен знак е най-малкият проблем.
Проблемът е, че на уеб страницата на Министерски съвет няма нито дума за никаква лидерска среща, за никакво присъединяване на Петков в такава „ среща на най-високо равнище “**. Имало ли е въобще такава среща, в случай че е имало такава среща, то кои представители „ на най-високо равнище “ на кои страни и организации са взели присъединяване? Какво се е разисквало на нея – най-малко някаква обща информация?

Нищо. Пълна мъгла. И цялостен неуспех.

Затова е задействан целият този спешен ПР, по тази причина е цялата тази неразбория с „ високопоставени “ изречения, по тази причина се появява и тази избавителна за редови войник Кирайън фотография с вицепрезидента Харис.
Всичко е за вътрешна консумация и за илюзия на уважаемата българска аудитория.

И в случай че някой инцидентно си мисли, че това не е тъкмо по този начин, ще прибавя и още нещо най-после.

Добре знам от персонален професионален опит по какъв начин се приготвя среща с в действителност високопоставени членове на държавното управление на Съединени американски щати. Колко деликатна предварителна работа, какъв брой точно се слагат въпроси за разискване и какъв брой ясно се обрисуват предстоящите резултати от диалозите.

Защото съм имал достойнството като началник на пресцентър да бъда член на българската делегация при визитата на Уилям Коен, боен министър на Съединени американски щати, през септември 1997 година в София, по време на нашия министър на защитата Георги Ананиев. Това беше първото посещаване у нас на американски боен министър в цялата история на двустранните връзки сред България и Съединени американски щати.

И също по този начин като началник на пресцентъра имах достойнството да бъда част от формалната българска делегация при първото по рода си посещаване на българския боен министър Красимир Каракачанов в Пентагона през октомври 2020 година.

Мисля, че е редно тези двама български държавници да бъдат упоменати с почитание и признателност.
Защото и двете срещи и диалози сред делегациите бяха образец за почтено държавническо държание и чудесно аргументиране и отбрана на българските национални ползи в равнопоставен разговор с в действителност високопоставени представители на една без подозрение велика страна.

Сегашните сапунки с дейното присъединяване на – за жалост – премиера Кирил Петков са надалеч от сходно достолепие и още по-далеч – от грижа за националните ползи.
Сега присъстваме на афектиран фарс и национално оскърбление, което – отново за жалост – ще остане в историята на институтициите като невиждан до момента неуспех.

*/https://www.state.gov/secretary-blinken-tests-positive-for-covid-19/
** Към 15.00 локално време на 11 май на уеб страницата на Министерски съвет към момента нямаше никаква информация за никаква „ Лидерска среща на най-високо равнище “ и каквото и да е присъединяване на премиера Петков в нещо такова.

P.S. Междувременно излязоха формалните известия на Белия дом, в това число две фрази за срещата на туитъра на вицепрезидента Камала Харис. В нито едно от тези две известия от американска страна не се загатва нито една дума за разговори/преговори за доставка на природен газ от Съединени американски щати за България под каквато и да е форма и на каквито и да е цени.

Изключително висока е вероятността министър председателят Кирил Петков безконтролно да е излъгал в публично известие от Министерски съвет, което единствено по себе си е освен обидно и забъркващо името на България в интернационален скандал, само че и сигурно е причина за искане на оставка от заеманата от господин Кирил Петков служба на министър-председател.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР