Александър Свраков е наредил да се върнат 1.2 милиона лева

...
Александър Свраков е наредил да се върнат 1.2 милиона лева
Коментари Харесай

Новият зам.-министър на финансите е изхвърчал от НАП заради афера с ДДС

Александър Свраков е наредил да се върнат 1.2 милиона лв. Данък добавена стойност на компания дебитор с "рисков профил "

Най-новото попълнение в екипа на Министерството на финансите е Александър Свраков. Служебният министър председател Гълъб Донев го е назначил за заместник-министър.

Свраков е човек от системата - има дълъг опит в Национална агенция за приходите, в това число и на управителни позиции - бил е шеф в Данъчна работа "Лозенец " в София и е управлявал е основната дирекция "Обжалване и ръководство на осъществяването " към Централното ръководство на приходната организация. "Има богат опит в частния бранш в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство ", прибавя формалната информация за новия зам.-министър, изпратена до медиите, написа Ребека Борисова във вестник.

Именно до момента в който е началник на дирекцията "Обжалване ", която преглежда възраженията против данъчни проверки и инспекции, Свраков се оказва в епицентъра на скандал за източване на Данък добавена стойност и пране на пари. В разгара на следствието за 1.2 млн. лв. той и още шестима от Национална агенция за приходите са уволнени. Това се случва през март 2007 година Освободените са подготвили документите за връщането на 1.2 млн. лв. Данък добавена стойност на Едноличен търговец "Силвестър-МК-Красимир Стефанов ".

Задача на 1.2 млн. лв.

Уволненията идват след неизвестен сигнал, подаден до прокуратурата - най-вероятно от човек, работещ в приходната организация. Тогавашният шеф на Национална агенция за приходите Мария Мургина споделя за случая:

Целият Данък добавена стойност от 1,2 млн. лева е единствено от една фактура за продажба на резистори. В договорката взе участие Едноличен търговец "Силвестър-МК-Красимир Стефанов ". Едноличният търговец си е местил нееднократно седалището, което типично за рискова компания, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а сътрудниците не са изследвали в детайли договорката, преди да одобрят връщането на Данък добавена стойност, изяснява Мургина.

Самата история с внушителния данъчен заем е дълга. Фирмата желае възобновяване на Данък добавена стойност, откакто Национална агенция за приходите отхвърля, апелира отхвърли и печели делото във Върховния административен съд. Инспекторите от Национална агенция за приходите вземат решение да създадат нова проверка и откриват, че Едноличен търговец "Силвестър-МК-Красимир Стефанов " има данъчни отговорности в размер на 4 млн. лева Тъй като има правосъдно решение за връщане на 1,2 млн. лева, инспекторите вземат решение, че сумата би трябвало да бъде приспадната от откритите данъчни отговорности. Но търговецът не е склонен да се прави прихващане, оплаква се в дирекцията "Обжалване и ръководство на осъществяването " и началникът Александър Свраков подписва мнение за действително възобновяване на сумата на компания, привлякла вниманието на прокуратурата. Намесила се е и Агенцията за финансово разузнаване - има подозрения за пране на пари (резисторите, предмет на договорката, са с надути цени, което качва базата за начисляване на ДДС). В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски постанова запор върху банковата сметка на Едноличен търговец "Силвестър-МК-Красимир Стефанов ". Така източването на сумата е блокирано.

Мария Мургина разяснява: "Лично познавам Александър Свраков от доста години. Той е доста добър експерт и админ. Но ще бъда безкомпромисна към нарушавания, които уронват престижа на приходната администрация. За мен е необикновено експерти от подобен сан да създадат такава неточност - компанията е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 година е била дерегистрирана служебно. "

Всички уволнени са били тествани и от Инспектората на Националната организация за приходите, който открил нарушавания на данъчното законодателство, несъблюдение на разпоредби на работодателя и на отговорности от вътрешния устав.

След това е назначена цялостна проверка на трите компании, които вземат участие в договорката с резисторите. Прокуратурата поема случая. Нататък следите на проблема се губят. А не щеш ли през днешния ден Свраков е зам-.министър на финансите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР