Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил

...
Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил
Коментари Харесай

Александър Станков: В ЦСКА 1948 си вирнаха носовете

Александър Станков няма потребност от показване. У нас е бил треньор на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и младежкия народен тим. В чужбина направи добра кариера в Китай, където записа триумфи с няколко тима, работил е още в Русия и Кипър. Станков проучва мачовете от 18-ия кръг в efbet Лига пред Gong.bg.

Няма по какъв начин да не стартира с най-актуалната тематика пред последните дни - желанието на Гриша Ганчев да се отдръпна от ЦСКА. Много неприятна и непредвидена вест за целия български футбол, освен за " алените " почитатели. Изненадани от нея останаха даже тези, които работят в клуба. Сигурен съм, че зад това решение стоят съществени аргументи, а декларацията на почитателите е единствено мотив. Ако Гриша Ганчев в действителност се отдръпне, това ще докара до съществени разтърсвания, тъй като мъчно ще се откри постоянен притежател в тези времена. Но аз като чета сред редовете, оставам с възприятието, че ще размишления и ще остане. Още повече, че той не е от хората, които си оставят каруцата в калта.

В тази връзка не разбирам декларацията на почитателите, тъй като както сподели Лъчо Танев, футболът е и бизнес. Отдавна се знаеше, че Али Соу ще бъде продаден - по този начин става с всички положителни футболисти у нас. Истината е, че беше невероятно да бъде арестуван, освен поради сериозната сума, която ЦСКА ще вземе. В Ростов футболистът ще получава 7-8 пъти повече, като включително не влизат бонусите от участия, голове и асистенции. Как да го задържиш при такава оферта, а в случай че го направиш - по какъв начин ще го мотивираш да продължи да играе на същото високо равнище?! Голям звук се подвигна, само че офертата е добра и за двете страни и ще помогне на клуба. Очаквано всичко това се отрази на играта на ЦСКА в мача против Черно море. Отборът завоюва, само че не беше безапелационен. Обяснимо е когато душeвността ти е затормозена, да не показваш изцяло качествата си. Още повече, че Черно море не е инцидентен тим и го сподели на " Армията ". Заместникът на Али Соу - Кайседо донесе трите точки на ЦСКА, само че е преждевременно да му се дават оценки.

Локомотив Пд и Лудогорец направиха доста добър мач и персонално аз не бях сюрпризиран от успеха на пловдивчани. По традиция отборът от Разград играе мъчно на " Лаута ". Лудогорец не съумя да се оправи с високата преса на домакините, само че още по-голям проблем беше безобразно слабата отбрана, най-много централните бранители Жосуе Са и Оливие Вердон. Не беше безапелационен и вратарят Ренан. Агресията на играчите на Локомотив водеше до напрежение измежду разградчани, които не изглеждаха по никакъв начин добре. Въпреки това се виждат нови елементи в играта на Лудогорец, които издават почерка на новия треньор Дамбраускас - нападателен жанр с флангови офанзиви и повтаряне по крилата. Прави усещане и положителната форма на Десподов в първите два мача от подновяването на сезона. В играта на Локомотив Пд пък се усети визията за футбола на Александър Тунчев. Познавам го чудесно, бил съм му треньор и самоуверено мога да кажа, че има огромен капацитет. Отборът продължава да залага на тактическата система от интервала на Акрапович и в това няма нищо неприятно, откакто носи триумфи. Но се виждат нови детайли, които ще стават все по-осезаеми.

Левски не съумя да победи последния в класирането Етър и това е знак, че тимът не е решил проблемите си от есента. " Сините " мъчно вкарват голове, а и не основават задоволително положения пред вратата на противника. В Търново се видя, че липсва изобретателният състезател в средата на терена, който да дава последния пас. В отбрана се видя повече непоклатимост, макар че Етър сложи напрегнат бранителите на няколко пъти. Но великотърновци заслужават поздравления освен за точката, само че и за метода, по който подвигнаха глави след разгрома от Лудогорец преди седмица. В такива случаи огромната заслуга е на треньора, в тази ситуация Александър Томаш. Показа, че умее да работи с тима и в психически проект.

Без да недооценявам Монтана, само че считам, че успеха над ЦСКА 1948 пристигна след огромна доза подценяване от страна на столичани. Отборът е в топ 6 и футболистите май си вирнаха носовете. Това е повода за загубата, а не съдийството, в което се огледаха шефовете на отбора. Подобно държание съвсем в никакъв случай не остава безнаказано, още повече че Монтана разполага с доста опитни играчи и може да бие всеки тим край Огоста. През първото полувреме домакините надиграха ЦСКА 1948, можеха да вкарат и повече от един гол. Столичани имат положителни футболисти, само че се усеща неналичието на Мартин Камбуров, който може самичък да реши всеки мач. Разбираемо е, че не приема 8-часов работен ден - въпреки всичко е на 40 години. Но тази процедура е взаимствана от европейските клубове. Винаги съм казвал, че в България футболистите са ангажирани прекомерно малко., до момента в който в чужбина не е по този начин - там играчите прекарват повече време дружно. Вярно, не по 8 часа всеки ден, само че не и по 2 часа, както е у нас.

В обстановката на ЦСКА 1948 изпаднаха и футболистите на Арда в семейството против Ботев Враца. Поведоха елементарно с 2:0, а по-късно противникът остана с 10 души и взеха решение, че мачът е извоюван. Аласан Н'Диайе сътвори редица нелепости и за Ботев Враца беше добре, че го изгониха. След аления картон гостите заиграха по-добре и справедливо изравниха. Но позволиха обикновено да изгубят, за което всички имат виновност.

Точката на Славия в Стара Загора не ме изненада. Още преди мача нещо ми подсказваше, че Берое няма да завоюват. " Белите " излязоха с ясната цел да не изгубят и я реализираха. Не знам дали ще оцелеят в елита, тъй като нито един отор не се е предал и има шансове да оцелее. А в Берое би трябвало да се сърдят на себе си. Имат положителни футболисти и като им тръгне играта, вкарват много голове. Но като се закучи, мъчно намират пътя към успеха.

В Царско село сами са си отговорни, че не взеха трите точки против Ботев Пд. При 2:0 можеха да затворят мача с трето попадение, и при 2:1 имаха 100-процентово състояние за гол. Не организираха заключителната част на дуела с ум, по тази причина не можаха да бият. Освен това подцениха някои обстановки в офанзива. След първото попадение на " канарчетата " се усети и напрежение при домакините. В същото време Ботев не ме впечатли, с нищо не убеди, че има позитивна смяна от есента. Липсата на синхрон е обяснима с съществуването на доста нови играчи, само че няма доста мачове до края и сработването сред тях би трябвало да се форсира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР