Александър Сабанов е депутат и дейно лице от коалицията на

...
Александър Сабанов е депутат и дейно лице от коалицията на
Коментари Харесай

Депутатът Александър Сабанов пред БЛИЦ: Без неоспорими доказателства от Лондон, не бива да изостряме отношенията си с Русия

Александър Сабанов е народен представител и ефективно лице от обединението на " Обединени патриоти ". Пред кореспондент на БЛИЦ той разяснява най-горещите тематики, а точно случая " Скрипал " и интернационалната реакция след него, както и значимостта и отзвука от срещата във Варна сред водачи на Европейски Съюз и президента на Турция Ердоган, домакинствана от премиера Борисов.

- Какво мислите за абсурда " Скрипал "?

- Западният свят се сплоти в поддръжка на Англия и много страни от Европа и от света изгониха съветски дипломати.

- Правилно ли реагира Европа като поддържа Англия посредством изпъждане на съветски дипломати?

- Като част от Евроатлантическия съюз и НАТО, те показват взаимност. Ние имаме други връзки с Русия през вековете и по тази причина българският министър председател съобщи, че първо ние няма да създадем подобен акт - да гоним съветски и дипломати и няма да отзоваваме наши дипломати от Русия, и второ - обединените патриоти сме поръчител за уравновесена политика в връзките сред Русия и България. Ние сме длъжни да защитим националния интерес, който сега не включва спорове със прилежащи страни. Имайки поради, че доста огромна част от българското общество поддържа положителните ни взаимоотношения с Русия, ние считаме, че преди проявлението на съществени и неоспорими доказателства за съветската интервенция в тази ситуация " Скрипал ", няма потребност да изостряме ненужно връзките си с Русия.

- Какво смятате за срещата сред Борисов и Ердоган?

- Ние от Оперативна програма обичайно сме срещу приемането на Турция в Европейски Съюз. В момента не дават никакви сигнали, че имат предпочитание да трансформират връзките си към правата на индивида и отбрана на свободата на словото, както и намесата на Турция във вътрешнополитическите каузи на България, посредством финансиране на избрани етнически партии, съгласно нас. Ние към момента считаме, че Турция би трябвало да направи по-сериозни крачки за реализиране на европейските правила на народна власт. Г-н Борисов сложи много съществено на масата на договарянията въпроса за тракийските бежанци и репарацията, която Турция би трябвало да заплати на България. Премиерът сложи тази остаряла тематика на Оперативна програма, която повдигаме от доста години, по отношение на тези компенсации. Това е огромна крачка в поддръжка на тези 800 хиляди ощетени българи от събитията през 1913 година.

- Коя беше най-важната тематика за страната ни на тази среща?

- Това, което е значимо за България е обещанието на Европейски Съюз да направи следващо заплащане по уговорената сума с Турция за сирийските бежанци и обещанието на Турция да не позволява бежанския поток към Европа, защото неизбежно част от него ще премине през територията на нашата страна.

- Може ли да се назова " сполучлива " тази среща?

-Срещата може да се окачестви като някакъв триумф от позиция, че всички въпроси и терзания са сложени на масата и това е методът за решение на спорове. Както стана ясно, ще има и други такива договаряния и срещи.

- Българска социалистическа партия желаеха разсекретяване на диалога сред Борисов и Ердоган, нужно ли е това да се случи?

- Не виждам какви са терзанията на Българска социалистическа партия по отношение на диалога, че да бъде разкрит.

Интервю на Никол Иванова, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР