Александър Новак поруча да се доведе производството на втечнен природен

...
Александър Новак поруча да се доведе производството на втечнен природен
Коментари Харесай

Решаващата схватка за втечнения природен газ започна

Александър Новак поруча да се докара производството на полутечен природен газ (LNG) в Русия до 100 милиона тона в година. Но за това би трябвало да се решат няколко съществени механически казуса.

Втечненият природен газ (LNG) е единственият тип съветско гориво, което към момента не е глобено. Затова съветското държавно управление реши доста да усили износа си. За задачата обаче е належащо да разработим и внедрим лични технологии за втечняване на едротонажен газ.

На 7 март вицепремиерът Александър Новак организира среща за развиването на производството на LNG, на която разпореди да се сътвори пътна карта за локализиране на съоръжение и технологии, с цел да се създават 100 милиона тона LNG годишно в средносрочен проект.

На " пътната карта " имаше място за всички

На срещата със заместник-началника на кабината участваха освен представители на Министерството на индустрията и търговията, Министерството на енергетиката, Газпром и Новатек, само че и на Роснефт, която към този момент работи по редица огромни планове за полутечен природен газ. Освен това бяха поканени евентуални разработчици на LNG технологии от Росатом и научни и просветителни центрове. По-специално, ректорът на Минния университет в Санкт Петербург Владимир Литвиненко.

Вицепремиерът формулира стратегическа цел в региона на износа на полутечен природен газ - в средносрочен проект (изглежда до 2030 година - ред. " Експерт " ) да се създават " най-малко 100 млн. тона годишно ". Това е към 3 пъти повече от предходната година, защото съгласно Новак, „ през днешния ден, съгласно осъществените планове, производството е към 33 милиона тона “.

В по-краткосрочен проект (вероятно до 2026 година - ред. " Експерт " ), Александър Новак се надява, че като се вземат поради планове в развой на създаване, в това число тези, които са покрай довеждане докрай, като Арктик LNG 2, както и към този момент пуснатият през септември предходната година, цех в Уст-Луга, " Русия ще създава 66 милиона тона LNG годишно. "

За осъществяване на стратегическата цел е належащо, съгласно Александър Новак, да се решат редица предварителни задания. Като начало „ в допълнение да намерим ресурсна база за планове за още 34 милиона тона LNG годишно “.

Това най-вероятно няма да се трансформира в сериозен проблем даже при наложеното в днешните условия понижаване на производството в находищата на Газпром. Достатъчно е единствено да се върнем към индустриалните размери от 2021 година

По-трудно е да се локализира развиването на LNG технологиите и производството на нужното съоръжение, изключително в региона на втечняването на огромен тонаж. За да се реши този проблем, Александър Новак предложи „ образуване на изцяло взаимоотношение сред управляващите и фирмите, обезпечаване на локализирането на огромно и приблизително съоръжение за LNG промишлеността и създаване на ограничения за понижаване на административните бариери “.

Всички участници в мартенската среща бяха сложени съответни цели. Министерството на енергетиката, с поддръжката на Министерството на индустрията и търговията, ще създаде пътна карта за плана с дял от локални технологии от 80% от потребностите на промишлеността, като ще следи опциите и рисковете от съветското произвеждане на LNG, като вземе поради световното търсене и консолидирането на проектите на фирмите за основаване и закупуване на съоръжение и технологии с следващо образуване на тяхното серийно произвеждане.

Университетите, съгласно Владимир Литвиненко, би трябвало да обезпечат " човешки запаси " за развиването на LNG промишлеността, както и да вземат участие в създаването на " лични технологии за произвеждане на съоръжение за LNG - от топлообменници до турбини, които по-късно могат да бъдат пуснати в серийно произвеждане “.

Александър Новак също разпореди на участниците в срещата да образуват работни групи по посоки, които да оценят степента на импортна самостоятелност в сектора. Така държавното управление излезе със скица за увеличение на производството и износа на LNG до 2030 година

Всъщност се предлага да се сътвори самобитен народен план, който сплотява напъните на държавния уред, частни и публични, както енергийни, по този начин и производители на високотехнологично съоръжение.

Тази стъпка от дълго време се предлага от доста специалисти и служащи в промишлеността. В същото време е значимо да се подчертае, че реализацията на стратегическия LNG план ще се финансира главно с извънбюджетни средства. Това решение е подбудено от комплицираното преплитане на вътрешни и външни провокации.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



Световният пазар се трансформира бързо

Междувременно външният министър на Естония Урмас Рейнсалу, до момента в който обсъждаше десетия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, предложи въвеждането на нов таван на цените против LNG. Не изчезна. Но този проблем наподобява се връща.

През 2022 година износът на ПАО " Газпром " е намалял, съгласно компанията, с 46%. До началото на тази година доставките по тръби са се сринали 8 пъти. Вместо към 300 милиона кубически метра дневно - в този момент са в границите на 30 млн. Износът на LNG, в противен случай, се е нараснал с 15%, надхвърляйки 20 милиарда кубически метра.

В същото време европейската стопанска система е напряко пристрастена към втечнения газ. Според интернационалната група на вносителите на полутечен природен газ (GIIGNL) през 2021 година този тип гориво е донесено в Европа в размер на 102 милиарда кубически метра, а през 2022 година - 168 милиарда, което е изцяло реалистично.

Според Администрацията за енергийна информация (EIA) търсенето на целия природен газ в света до 2030 година по отношение на 2022 година ще се усили с 12,5% - от 4,037 трлн. кубически метра до 4,398 трилиона. Добивът ще нарасне до 4,443 трилиона кубически метра. Ще остане дребен остатък, само че към този момент е изпълнен с недостиг. Това значи, че има опция за растеж на цените, най-малко на някои районни пазари.

По-голямата част от творби газ, несъмнено, ще продължи да тече към потребителите по тръбопроводи. Но световните доставки на LNG също ще набъбнат доста. Според аналитичната организация Rystad Energy годишното произвеждане на LNG в света до 2030 година ще нарасне със 70% до 638 милиона тона. Срещу 380 млн. тона през 2021 година

Според прогнозата на съветското Министерство на енергетиката през 2030 година LNG ще бъде създаден в границите на 700 милиона тона. Ако тоновете се трансфорат в кубични метри (1 звук LNG е 1,38 хиляди кубически метра), тогава получаваме съвсем 1 трилион кубични метра. Почти една четвърт от международните доставки на природен газ.

Има защо да се състезавате. Особено в подтекста на преразпределението на световното търсене на LNG от Европа и Съединени американски щати към Азия. Според GIIGNL 372 милиона тона LNG са били продадени в света през 2021 година, от които повече от 70% идват от Азия.

Вярно е, че през 2022 година обстановката се промени - Европа усили покупките си на полутечен природен газ с 60%, а в Китай, заради коронавирусните блокировки, търсенето падна с 20 милиарда кубически метра. Но тази година се предвижда възкръсване на китайската стопанска система, а оттова и увеличение на потреблението на LNG.

Според изчисленията на GIIGNL Русия е на четвърто място в световния експорт на LNG през 2021 година след Австралия (78,5 милиона тона), Катар (77 милиона) и Съединените щати (67 милиона тона). През 2022 година позицията на Русия е непокътната. Но водачите се трансформираха. Според редица оценки Съединени американски щати излизат преди всичко, измествайки Австралия.

Правителството готви съветски пробив

Според последната оценка на вицепремиера Александър Новак производството на LNG в Русия се е нараснало с 8% през предходната година до 46 милиарда кубически метра, или 33,3 милиона тона. Почти всичко се е изнасяло.

Още през февруари той предвижда, че " международният пазар на газ става допустимо най-глобален, тъй че в бъдеще, заради подвижността, втечненият газ ще става все по-търсен ".

В същото време вицепремиерът е уверен, че позициите на Русия в световната конкуренция ще бъдат засилени, защото „ икономическите индикатори на съветските LNG планове са измежду най-конкурентните в света заради ниските индустриални разноски и ниските разноски за логистични интервенции в азиатско-тихоокеанския район “.

Тези изводи се основават, наред с други неща, на изчисленията на Международния газов съюз (IGU), неправителствен мозъчен концерн, учреден през 1931 година Общата цена на съветския LNG на целевите пазари е 3,7-7 $ за 1 мл. английски термични единици (BTU). В Съединени американски щати, Катар и Австралия - 7-11 $. За информация, 1 милион BTU е еднакъв на 28,263 кубични метра.

Въвеждането на LNG технологиите в редица страни производителки на газ обаче стартира през 2000-те години. Процесът, наред с други неща, беше улеснен от изпреварващия напредък на производството на петрол и газ от шистови формирания. Руският горивно-енергиен комплекс, съгласно доста специалисти, проспа шистовата, а по-късно и „ втечнената “ гражданска война и се оказа догонващата страна.

Въпреки че, несъмнено, нещата не останаха неподвижни. Преди 10 години Русия беше на 5-6 място по произвеждане и експорт на LNG, осигурявайки единствено 5% от международното ползване. До края на десетте години нашият световен пазарен дял се е повишил до 8%. Така, както беше очебийно нагоре, страната заема четвърто място в света във връзка с доставките на LNG.

Но това очевидно не е задоволително. Руското министерство на енергетиката възнамерява да заеме 2-ро или 3-то място в световната конкуренция, откакто е заложило до 15-20% от международния пазар.

През март 2021 година държавното управление със своя заповед утвърди „ Дългосрочна стратегия за развиване на производството на полутечен природен газ в Руската федерация “, изчислена до 2035 година Разработчиците на документа предложиха, в това число въз основа на данните на IEA, IGU, GIIGNL, два вероятни сюжета за развиване на LNG промишлеността.

Според " ниския " сюжет до 2024 година се планува да се доближи произвеждане от 46 милиона тона. Според " високия " сюжет през 2024 година се чакат 65 милиона тона.

Веднага хваща окото, че при опазване на настоящия ритъм на напредък (+8%) ще бъде нереалистично да се реализира даже „ невисок “ индикатор. За 2025-2030 година са планувани 63 милиона годишно за „ ниския “ интервал. Според " високия вид " - 102,5 милиона тона. През 2031-2035 година, съгласно " ниското " - 80 милиона тона / година. При " високия " - 140 милиона.

Въпреки това разполагаем на държавното управление, което утвърди дълготрайния проект, остана единствено един индикатор - до 2035 година производството на LNG би трябвало да се усили три пъти спрямо 2019 година (29 милиона тона). Ако обаче преизчислим индикаторите на програмата, тогава темповете на напредък ще се окажат малко по-различни. Според " високия " сюжет производството ще нарасне не 3, а 4,5 пъти. На " невисок вид " - 2,5.

Що се отнася до броя на предприятията, в програмата бяха показани 19. И те бяха разграничени на четири степени на подготвеност: „ работещи “ (или съвсем подготвени за стартиране), „ евентуални “, „ вероятни “ и най-после „ тези, които са сложни за оценка “.

Първата група включва пет плана: Сахалин-2 (проектен потенциал - 9,5 милиона тона / година, 11,2 милиона тона създадени през 2022 г.), Ямал LNG (почти 20 милиона тона), Виборг LNG (660 хиляди тона), Арктик LNG-2 ( планов потенциал на три индустриални линии - 19,8 милиона тона / година, пусканията са планувани от 2023 до 2025 г.); Порт LNG (1,5 млн./т).

Втората („ евентуална “) група включва още 5 плана. Те се приготвят на равнище взимане на капиталови решения (на процедура обаче това не се прави за всички проекти). Строителството там не е почнало.

Става дума за втечнения природен газ Об (капацитет 5-6 милиона тона годишно, стартирането не е несъмнено заради закъснение на вземането на капиталово решение), газопреработвателния и газохимическия комплекс в Уст-Луга (13,3 милиона тона на година, изстрелването е 2024- 2025), Арктик LNG-1 (19,8 милиона тона, след 2027), ЯТЕК (Саха-Якутия, 17,7 милиона/t, 2026-2027), Далекоизточният LNG в границите на Сахалин -1 " (6,2 милиона тона, стартиране след 2027 г.).

Има единствено два " вероятни " плана: третата индустриална линия в Сахалин-2 (5,4 милиона тона, стартиране след 2027 г.), Арктик LNG-3 - 19,8 милиона тона / година. Ресурсната база към момента се изследва. Поради това началото на строителството не е несъмнено. Останалите 7 плана са толкоз „ сложни за оценка “, че евентуално няма да бъдат стартирани до 2030 година

В същото време си коства да се подчертае, че измежду „ сложните за оценка “ планове има два, създадени от Роснефт: „ Северен залив “ (Красноярска територия, 35-50 милиона тона годишно, пускане през 2030-2035 г.) и “LNG Кара ” (на о-в Нова Земля, 3 - милиона тона, стартиране в същите граници като първото).

Данъчният ливъридж се оказа стеснен

По един или различен метод, ние съществено приказваме за доста нарастване на производството на LNG в обозримо бъдеще. Нека бъдем почтени - евентуално е невероятно да се реализира това без потреблението на ефикасни ограничения за държавна поддръжка. Правителството обаче към момента не отделя обилни бюджетни вложения за развиването на производството на LNG. А до предходната година се разчиташе главно на либерализацията на данъчния режим.

Като начало беше несъмнено нулево експортно мито върху LNG. След това, през декември 2017 година, цените на газа бяха дерегулирани, който в допълнение се употребява в производството на LNG за експорт. Година по-късно се либерализират цените на природния газ, който е полутечен за битови потребности.

Освен това ПАО " Новатек ", която създава залежи на полуостровите Ямал и Гидан, получи нулева ставка на НДПИ. Освен това субектите на Руската федерация получиха правото да понижат районната част от ставката на налога върху приходите до нула, както и да дават облекчения за налог върху имуществото на предприятията за LNG в Ямал.

Тези данъчни тласъци сигурно помогнаха на Русия да заеме четвърто място в международната конкуренция. Но те въпреки всичко прекалиха с фискалните облаги. Федералният бюджет за настоящата година е формиран с недостиг от 2% от Брутният вътрешен продукт. Но януари към този момент лиши 60% от годишния проект, основно заради спада в рентабилността на горивно-енергийния комплекс.

Трябваше да се променя Данъчния кодекс, съгласно който ставката на налога върху приходите за експорт на LNG се усилва от 20% на 34%. Вярно е, че през февруари предходният курс беше върнат на Газпром, към този момент претрупан с фискални нововъведения.

Освен това данъчната либерализация стана по-малко ефикасна след 24 февруари 2022 година През април, като част от петия пакет от антируски наказания, Европейски Съюз забрани доставката на технологии и съоръжение за произвеждане на LNG в Русия. Подобни ограничавания бяха въведени от Съединени американски щати и Англия.

В резултат на това огромни притежатели на патенти и производители на съоръжение за LNG напуснаха вътрешния пазар: APCI (САЩ), Linde (Германия), Shell (Великобритания-Холандия), Air Liquide (Франция).

Западът желае да затегне софтуерната примка

Така Русия се оказа без технологията и оборудването за огромно произвеждане на LNG. Новатек обаче съумя да вкара технологиите за среднотонажно произвеждане на " Арктик Каскад ". На тяхна база през септември предходната година започва заводът за полутечен природен газ Портовая с потенциал 1,5 милиона тона годишно.

По-рано беше планувано да се вземе Linde като основа за създаването. След този триумф специалистите от промишлеността започнаха да разискват опцията за увеличение на производството със междинен тонаж на мястото на няколко плана с огромен тонаж.

Но фактът остава. Не беше допустимо изцяло да се локализират актуалните технологии преди началото на санкционната война. Твърде дълго държавното управление и промишлеността разчитаха на задгранични вложения.

За да усъвършенства капиталовия климат през 2015 година, кабинетът на министрите даже нулира ставката на Данък добавена стойност върху вноса на съоръжение за полутечен природен газ, което не се създава в Русия. През 2018 година Евразийската икономическа комисия освободи от вносни мита всички артикули, импортирани в плана за полутечен природен газ " Южно-Тамбейски ".

Алексей Гривач, заместник-генерален шеф на Фонда за национална енергийна сигурност, е песимистичен по отношение на подготовката на LNG промишлеността от кабинета на министрите за външни провокации:

„ Работата е в ход, само че за жалост, защото беше взето решение за осъществяване на планове за произвеждане на LNG в Ямал, доста време беше изгубено в региона на локализирането на технологиите и производството на основни мостри на съоръжение за индустриални линии за LNG с огромен потенциал. "

" А също по този начин да обединим напъните на главните съветски играчи за ускорено развиване на съветската софтуерна база. Например, капиталовото решение за Арктик LNG-2 не включва никаква високотехнологична локализация ", добави той.

Експертът счита, че " в началото държавното управление е заело много пасивна позиция в тази област, не е сложило сложни задания за локализация и не е направлявало осъществяването им ".

Според Алексей Белогориев, заместник-директор на Института по енергетика и финанси за енергийния бранш, „ не става дума за количеството бюджетни пари, които Газпром и Новатек могат да влагат “.

Той счита, че " въпросът е в съответни разработки за съответно съоръжение ". И тук има проблеми, изключително при огромното произвеждане. В същото време концепцията за мащабиране на среднотонажни планове, основани на Арктическата каскада, както предизвестява специалистът, е „ стопански неизгодно “. Ето за какво „ стартирането в употреба да вземем за пример на Арктик LNG-2 най-вероятно ще бъде отсрочено с 2-3 години или повече “.

Има учредения за позитивно

Ситуацията в сектора обаче към момента надалеч не е безнадеждна. Така преди няколко години редица инфраструктурни планове за LNG бяха отчасти финансирани от федералния бюджет. Според Министерството на енергетиката към този момент са направени обилни вложения в индустриални уреди като част от дълготрайна стратегия за развиване на LNG.

Например, с цел да обезпечи серийното въвеждане в употреба на огромни тонажни планове, Новатек приключва основаването на център за създаване на огромни тонажни офшорни уреди в село Белокаменка, Мурманска област. Центърът ще поеме функционалностите на интегратор на съоръжение, създаване на обособени модули и дефинитивно сглобяване на линии за втечняване на гравитационни бази. Центърът е планиран да създаде една линия за втечняване с потенциал 6,6 милиона тона за 18 месеца.

Правителството също реши да сътвори тестов стенд за криогенно съоръжение. Освен това предходната година кабинетът на министрите реши да субсидира НИРД в региона на LNG в размер на 1 милиард рубли. Разбира се, това очевидно не е задоволително.

Съсобственикът на Новатек Леонид Михелсон, да вземем за пример, оцени минималните разноски единствено за научноизследователска и развойна активност в близко бъдеще на 24 милиарда рубли. Но това, както дават обещание от Министерството на енергетиката, е единствено началото.

Освен това преди няколко години кабинетът на министрите включи редица предприятия на Росатом и Ростех в създаването на технологии и съоръжение за LNG. Вече има някои ходове. Например, ПАО Африкантов OKBM, дъщерно сдружение на ПАО Атоменергомаш, създаде криогенен стенд, който може да се употребява и за тестване на съоръжение за LNG.

На СПИЕФ 2022 Газпром и Росатом подписаха меморандум за съдействие. Това ще разреши на Газпром да употребява това оборудване, с цел да тества личното си съоръжение за LNG.

Между другото, в промишлеността в този момент се разисква и казусът с подмяната на четири японски газотурбинни мотора H100, които Mitsubishi Heavy Industries трябваше да достави на най-големия комплекс в Русия за произвеждане на LNG и редица други газови фракции. Има предложение да се употребяват газови турбини GTD-110M, които към този момент са тествани в ОДК-Сатурн в Рибинск (филиал на Ростех).

Като цяло Александър Новак има учредения за позитивна прогноза: „ макар външните ограничавания, осъществяването на всички планувани планове за LNG остава приоритет “.

Той даже дешифрира защо тъкмо ще отидат милиарди рубли бюджетна помощ - отчасти финансиране на четири плана за основаване на съоръжение за полутечен природен газ за приблизително и огромно произвеждане. Освен това, по думите му, още 18 плана са вложени от извънбюджетни източници.

Обобщавайки, можем да кажем, че обстановката в съветската LNG промишленост след въвеждането на забрани за доставка на технологии и съоръжение от Запада стана извънредно сложна. Просто към момента няма лични едротонажни технологии и съоръжение. Това слага под подозрение цялостното осъществяване на дълготрайната стратегия за произвеждане на LNG до 2035 година

Почти всички специалисти се съмняват, че ще бъде допустимо да се създават 140 милиона тона LNG годишно съгласно „ високия “ сюжет.

Въпреки това резултатите от срещата с вицепремиера Александър Новак към момента вдъхват известна вяра, че посредством взаимните старания на държавното управление, петролните и газови компании, Росатом и Ростех, както и научния личен състав, задачата за най-много - до 80% - локализирането на втечняването на огромен тонаж на газ ще бъде решено до 2030 година В резултат на това годишното произвеждане ще доближи 100 милиона тона, а на международната експортна карта Русия ще се издигне над днешното четвърто място.

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР